Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
fikata - майстор
Вие подплашихте човека,че му няма половината проводник.Той сам може да прецени дали е така.Но за успокоение може да зачисти още малко изолацията и с калайдисване и премостване на наранения участък с парче проводник и припой. Какви витки,каква спайка..
PCL82 - майстор
Човек като знае къде се прокарват кабели-под таван хоризонтално на около 30-40см (вижда се по разклонителните кутии), на 10-15см от каси на врати и прозорци и ъгли може да избегне гаф. Ако пробиваш над контакт или ключ имай едно наум. Над разклонителна кутия също-лампи по тавана или захранване по тавана.

При панелките минават по пода на 10см от стените, за да не пострадат от пироните на подовите первази. За лампите покрай касите на вратите.

Съмняваш ли се за кабел първо зазровичкваш мазилката на ръка-не с отверка, защото отверката пробива кабелите.

Тези насоки дават доста добра ориентазия при нормални стандарти изпълнения.
mirk - майстор
Ники274 написа:
И на мен ми се е случвало няколко пъти да ударя кабел и ако е засегната само изолацията почиствам наранения участък и с топъл силикон запълвам почти до горе дупката.Така си спестяваш шпакловане и т.н.
А историята познава и по-драстични случаи :lol:
И като вземе да грее нараненото място, като се разтече топлият силикон [-X не го ли разбрахте че силикона не е за изолиране на голи кабели.
boltik - специалист
Аз бих рацепил кабела на 2 жила и поразеното го придърпвам,колкото може.Намазвам го няколко пъти с лепило за обувки и като позасъхне ще вкарам една сцепеха шлаувка и пак ще намажа.Като засъхне гипс и пей сърце.
боян - специалист
Aз мисля, че или трябва да вземеш маншон с клешти да го възтановиш или по стария метод със спайк,разцепваш кабела ,режеш на нараненото място и го връзваш здраво за да няма нагряване.
Ники274 - специалист
lov написа:
Правил си много ама много голямата грешка . Топлия силикон има много ниско пробивно напрежение. Даже е чудно как още не си изревал някъде или си случвал само с едно наранено жило и то на нулевия проводник.
Ами по твоята логика всички РК, които се намират на външни стени през зимата са потенциално опасни от възникналия конденз ,понеже връзките не са херметично затворени и пробивното напрежение във влажна среда е в пъти по-малко.Или колега имаш друго обяснение по въпроса.
mirk написа:
И като вземе да грее нараненото място, като се разтече топлият силикон [-X не го ли разбрахте че силикона не е за изолиране на голи кабели.
И каква температура викаш развива кабела ,че топи силикона?
Все пак това е кабел положен в мазилка,а не е реотан за подово отопление ; )
lov - майстор
Ники274 написа:

И каква температура викаш развива кабела ,че топи силикона?
Все пак това е кабел положен в мазилка,а не е реотан за подово отопление ; )
Я като си толкова куражлия обмажи един заголен мостовак кактто си вървят жилата с такова разтояние между тях с топъл силикон и другия му край го ръгни в контакта. Аз не съм ти казал че кабела ще грее. Само казах че силикона има много ниско пробивно напрежение и както ти е писал колегата в присъствие на влага става още по голяма гадост.
И аз кога се появи топлия силикон бях много ентусиазиран от неговите качества за изолация. Ама като се опарих разбрах защо. Да става да се ползва и то много успешно но едва след като се изолира проводника и след това да се запечати или по точно херметезира Връзката.
И пак да повторя първо се изолира с подходящи изолационни материали и чак тогава може да се ползва горещ силикох за херметизация.
mirk - майстор
И за херметизация не става :lol: тая лепкава китайска гадост. Може евентуално за фиксиране на тънки кабели в някой пластмасов корпус.
lov - майстор
mirk написа:
И за херметизация не става :lol: тая лепкава китайска гадост. Може евентуално за фиксиране на тънки кабели в някой пластмасов корпус.
Става става само че никой не ти говори за китайски гадости. А даже точно китайските които явно ползваш са с още по лоши диелектрични показатели. А всъщност предположих че колегата ще използва точно такива китайски изделия.
Иначе отдавна се ползват термосвиваеми манщони за кабелни муфи които от вътрешната страна са покрити с такъв силикон. Само че и там първо се прави качествена изолация и след това само се завършва муфата. Попадали са ми и отделно такива слепващи шлаухки изработени изцяло от такъв термосиликон които да се плзват заедно пак с термошлаух за по елементарни кръпки но и на тяхното упътване е изрично записано да не се пoлзват директно върху жилата без предварителна изолация при напрежения над 36V.
mirk - майстор
Чакай малко, това за което говориш сега е нещо съвсем различно от общоприетото под понятиетo топъл силикон. Топлия силикон може да е съставна част от изделията за които говориш но те не се наричат така, имат си други имена например термосвиваеми муфи. А силикона е само лепилото.

Ти как разбираш този цитат, мислиш ли че му предлагат използването на муфа на Raychem :lol:
Ники274 написа:
И на мен ми се е случвало няколко пъти да ударя кабел и ако е засегната само изолацията почиствам наранения участък и с топъл силикон запълвам почти до горе дупката.Така си спестяваш шпакловане и т.н.
А историята познава и по-драстични случаи :lol:
Прочитайки го неспециалист веднага ще го асоциира с китайски пистолет за 5 лева и пръчки топяща се и лепнеща гадост. А човека със сигурност е на Вие с тока щом пита за нещо толкова дребно и идея си няма какво представлява термосвиваема технология.

Тема "Ударен кабел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: