• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
PCL82 - майстор
В тази тема предлагам тези, които познават устройството на камините си да споделят какво знаят.

Интересно е каква е формата на водната риза.
Дали сте разбрали колко е дебела ламарината.
Има ли вътре прегради, които да направляват водата по обиколен път, а не да я излеят между две тави?
Получават ли се локални завирания, например в езика?
Знаете ли пътя на водата вътре?

И така:

Имам камина Прити ФГВ15 с фурна. Гърбът на камината се сваля като се отвият 3 рапидки на горната задна лайсна. Гърбът се изтегля назад и нагоре. След като се махне гърба страничните панели вече са свободни и могат да се извадят. Гърбът не носи тежест, а задната част е подпряна на две винкелови крачета. За пепелника отзад има заварена халка за повдигане с телфер.

Ризата се оказа П=образна с език на средата от височината й. От вътрешната срана не личат шевове на вътрешни прегради, а само на контурите на ризата. От външната страна всичко е боядиснао със силиконова черна боя. Никъде не се подава челно ръб от водната риза, за да се види дебелината-по-документ може да е 3,4 или 5мм. Корпусната ламарина е 2мм.

Камината още не е инсталирана. И нямам впечатления от работата й.

Прикачен файл

Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (19.56 KиБ) Видяна 9835 пъти
bibiqn - специалист
Много хубава и полезна тема.Аз имам известен опит с "произведена" в домашни условия водна риза.Така вече 3 години ,но на лято мисля да я сменя с нова ,но още не съм мислил каква точно да бъде.В момента е П образна с 2 тръби ф 50 над пламъка.Грешката беше че я направихме от 2 мм ламарина и сега като се поразгори и някое дърво се опре в стена на ризата се чува как леко завира на него място. :?
PCL82 - майстор
При тези езици или тръби над пламъка, мисля че е много по-добре изводите на водната риза да са заварени диагонално. Така водата ще минава със сигурност през това място. Иначе ризата е съвсем симетрична и водата бута енакво от двете страни на езика, и няма кой да я изведе навън. Идинствено ако огънят гори повече в единия им край или има вътрешни прегради в ризата би се получила циркулация.
bibiqn - специалист
Точно така са изводите при мене.Единият е горе ляво а другият е долу дясно.

Прикачен файл

Изображение0027.jpg
armagedamian - специалист
bibiqn написа:
Точно така са изводите при мене.Единият е горе ляво а другият е долу дясно.
Камина Купро лукс ли виждам?
bibiqn - специалист
Никакъв лукс не е :).Беше ако не се лъжа Метеалик само че без водна риза.Отворих я отгоре и надянахме ризата :).Сега е с болтчета и лесно се отваря за подмяна.
armagedamian - специалист
bibiqn написа:
Никакъв лукс не е :).Беше ако не се лъжа Метеалик само че без водна риза.Отворих я отгоре и надянахме ризата :).Сега е с болтчета и лесно се отваря за подмяна.
Да де .... другия шумНалия :-D
Smarin - специалист
Да наречеш , печка с водна риза - камина си е направо грях . Хубаво е риза да има и от горе , а да мъчиш водата да ходи от тук от там не е много логично (първо , че тя самата си знае на къде да ходи , а пък и помпа си сложил :))
PCL82 - майстор
lazo_2 написа:
Да наречеш , печка с водна риза - камина си е направо грях . Хубаво е риза да има и от горе , а да мъчиш водата да ходи от тук от там не е много логично (първо , че тя самата си знае на къде да ходи , а пък и помпа си сложил :))
Не си баш прав за камината. Камина общо казано е заградено или полу-заградено (открито, полуоткрито, закрито) пространство с аспирация. В химията камина се нарича точно заградено място с аспирация, където се правят опити с отровни химикали. В алпинизма камина е тясна вертикална цепнатина в скалите с широчина колкото човек.

Така, че печката с водна риза е тип камина. Камерите за вграждане са пак камини. Кахлените печки също са камини. Пернишките печки и печките чудо не са камини, защото пропорциите са други и зареждането става отгоре.

За ризата отгоре си прав. Но за направляването на водата ще кажа: водата ходи там където има разлика в наляганията (породени от помпата, разлика в плътността или височините). Ако две места са с еднакво налягане тя няма да отиде от едното на другото колкото и да ти се иска. Конструкцията не трябва да има такива мъртви места!
Smarin - специалист
PCL82 написа:
lazo_2 написа:
Не си баш прав за камината. Камина общо казано е заградено или полу-заградено (открито, полуоткрито, закрито) пространство с аспирация. В химията камина се нарича точно заградено място с аспирация, където се правят опити с отровни химикали. В алпинизма камина е тясна вертикална цепнатина в скалите с широчина колкото човек.

Така, че печката с водна риза е тип камина. Камерите за вграждане са пак камини. Кахлените печки също са камини. Пернишките печки и печките чудо не са камини, защото пропорциите са други и зареждането става отгоре.

За ризата отгоре си прав. Но за направляването на водата ще кажа: водата ходи там където има разлика в наляганията (породени от помпата, разлика в плътността или височините). Ако две места са с еднакво налягане тя няма да отиде от едното на другото колкото и да ти се иска. Конструкцията не трябва да има такива мъртви места!
Е браво , не знам къде прочете , че говорим за химия , алпинизъм и хей такива алабализми ?! Лично ти може да викаш камина и на варел , в който е запален боклук и аз нямам никакво намерение да ти противореча . Огнища (уджаци , както им викат в някойи райони) е имало много преди да има печки , пък били те и пернишки . Идеята на камината е да пресъздаде точно някогашните огнища (говорим за горивна камера с голяма врата , изолирана , облицована и декорирана) .

Казах , че водата си знае на къде да ходи , защото колегата попита дали трябва да прави специални прегради - е конструкторски безумия дал господ , но в общия случай не е необходимо (имам в предвид , че ако спазиш елементарни правила не е необходимо)

Имам и еднин въпрос , котлето ми камина ли е ?
  • 1
  • 2

Тема "Как изглежда водната риза на камината ви и как се обтича?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: