• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
mladkal - майстор
Колеги, приятели, съфорумци!
Идеята е че съм много, ама много не "в час" с електрониката, съпътстващите й елемнти, означения и т.н. Озарила ме идеята, по-точно мерака да споя няколко жици и детайла, за да реализирам едно просто устройство, което да ми реши битов проблем. За целта трябва да ползвам реленце с 5 волта управляващо напрежение. разполагам с няколко такива нови (като от снимките), но не зная кои са му управляващите изводи и кои тези на контакта....

Благодаря (в аванс) на отзовалите се!
ПП:
Отбелязвам, че съм тотален лайк по отношение на електрониката и съпътсващите й компоненти,но... Все пак форума е "Направи сам", така че...Стефан Козлодуйски и последователите му -да си траят!
ПП2: При все, че доразвия идеята си и проработи ще има отделна тема, в която ще документирам и опиша всичко стъпка по стъпка + доволно снимков материал!
Благодаря Ви, колеги!

Прикачен файл

rel1_b.jpg 4те извода в 4те ъгъла сас еднаква форма/ сечение. извода в дясно и посредата на релето е с по-тънко сечение.

Прикачен файл

rel1_a.jpg това пише върху въпросното реле.дано снимката е достатъмно ясна.
plamenhar - специалист
Ако нямаш уред,вземаш една батерия 4,5в. и пробваш на изводите.При едната комбинация сигурно
ще чуеш прищракване.Тези изводи са за захранване на релето.
Останалите са за контакта.
А може би под надписите са съответните крачета.
velsi - Почетен майстор
Както си снимал от ляво е бобината, а от дясно средния е общ като има един нормално отворен и един нормално затворен контакт.
MamaMy - майстор
Изводите на тези релета са леко разменени.
mladkal - майстор
Асен, благодаря ти... Утре вечер ще тествам, земеря с мултицета.
plamenharq, имам удобно лабораторно захранване - подобно на това, т.е. няма да ми е трудно да задам правлините параметри....
Асен, а дали това реленце ще сработи спо-малко от 5V!?
Колеги, дали има нещо подобно с 3 волта управление, което мога да закупя от магазин!?

Отново Ви благодаря!
velsi - Почетен майстор
Да, въртеше ми се в главата спомен, че имаше нещо кръстосано... Това е вярната схема.
velsi - Почетен майстор
mladkal написа:
а дали това реленце ще сработи с по-малко от 5V!?
Колко по-малко? Сигурно ще сработи, но няма да държи стабилно и може да ти прави мизерии.
MamaMy - майстор
Има разни интегрални релета с много ниска консумация. Те задействат и на 2 волта.
mladkal - майстор
Ей тва му харесвам на форума: казваш си, че си зелен, бос и прост и винаги се намира някой да ти покаже Пътеводната Светлина!
благодаря Ви, колеги!!!!

продължавам да чета, ровя и правя проби(грешки) в търсене на нужното ми.
Благодаря ви за отзивчивостта ви!!! :prayer:
  • 1
  • 2

Тема "Реле, изводи, обозначение....Помощта Ви!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: