• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Martin.P - специалист
Няма как да ги откраднат. :) Както и да е... дерето, дето е по-близо до имота е мръсно и в най-топлите седмици на лятото почти пресъхва тъй, че не е алтернатива. Има и вада за поливане, която върви успоредно на реката, но пък тя специлано в конкретния случай е доста далеч и денивелацията е доста голяма. Пък и като каза кражби - камъни не са ни крали, но пък помпи да :) Иначе мисля и за вариант за автоматично поливане на лехите отзад(ъи ги знаеш), наистина с помпа от вадата... но това е доста по-сложно и обемно като изпълнение и там вероятно ще трябва задължително да се консултирам със специалист. Специално в случая, който описвам по горе, мисля че не са чак толкова сложни нещата и ми се ще да видя, дали може да стане по метода "направи си сам". :wink:

Naskata, със сондаж няма да стане. На метър, два под повърхността на целия двор има една дългаааа леска..., вадата с чиста речна вода е на 150-200 метра и на 8-10 метра по надолу. :) ВиК остава варианта.
ArturDent - Почти Безобиден
Много ми се иска да те заведа на едно място (доста близо до вашето).

Там системата е такава:
Има река (дере), на границите на имота. Както при вас.
Малко големи камъни, после малко баластра и ето ти вирче. По мои сметки събира минимум 3-4 кубика вода. За няколко часа се пълни в най-топлото време. През другото време е постоянно пълен.
Помпа, в имота. Смукателя е закопан в имота и в вирчето има само тръба и смукателния клапан.
Поливат на воля.

За друго съвет не мога да дам. Но поне не се опитвам.
Naskata - специалист
Martin.P написа:
Naskata, със сондаж няма да стане. На метър, два под повърхността на целия двор има една дългаааа леска..., вадата с чиста речна вода е на 150-200 метра и на 8-10 метра по надолу. :) ВиК остава варианта.
Това не го разбрах. Какво е леска ?
Де да знам една качествена поливка на тревна площ с площ около 380 кв.м. като твоята е около поне 3 куб.м.-всяка нощ.
Martin.P - специалист
Леска по нашия край викаме на един вид скала... Ако си ходил по разни планински рекички, има на места едни прагове, където има плътна скала, цепеща се на слоеве. Те на това казваме леска. Обяснявам го съвсем образно, дано си ме разбрал :) Иначе, не е никак малко наистина количеството на кубиците. :?

Артър, подобно вирче мога да направя на дерето, дето върви близо до насипа, но както ти казах вече - то не е съвсем чисто... т.е. не искам да правя някакъв развъдник на зарази, а още по малко пък да поливам с такава вода ливадата. Иначе като идея е добре, но...
ArturDent - Почти Безобиден
Извинявай... останах с впечатлението, че ще ползваш водата (поливането) ... с търговски цели.
;)
Градинар - специалист
Има и още една опция при неясното, вариращо налягане.
Варел, контейнер.. както наричате съд за вода. Пълни се.. поплавък регулира.
Ток, помпа, захранваща тръба до шахтата... ясно, точно налягане..

Сложете тръба до там, където искате да спестите разпръсквач, пък не слагайте нищо, освен тапа.
Тръбата не струва кой знае колко. Копане ще има в повечко. Пък нека е напразно.
Щом искате да го правите на веднъж. Ако нещо се наложи, ще копаете само при тапата.

Успех!
Martin.P - специалист
Това с варела е добра идея, благодаря! С две помпи - едната пълни варела от вадата, а другата вече е свързана със системата за поливане и черпи вода от него.

Открих едно хубаво ръководство на руски, слагам и линк за някой друг като мен, който има нужда от помощ. Ще го прочета, ще помисля и ще действам. Пък дано да стане кадърно :)

Последен въпрос, ако реша да действам по схемата - 2 разпръсквача на кръг, какъв цолаж тръби трябва да ползвам, съответно преди клапаните, след клапаните и за свързване ан самите разпръсквачи?
Naskata - специалист
Martin.P написа:
Това с варела е добра идея, благодаря! С две помпи - едната пълни варела от вадата, а другата вече е свързана със системата за поливане и черпи вода от него.

Открих едно хубаво ръководство на руски, слагам и линк за някой друг като мен, който има нужда от помощ. Ще го прочета, ще помисля и ще действам. Пък дано да стане кадърно :)

Последен въпрос, ако реша да действам по схемата - 2 разпръсквача на кръг, какъв цолаж тръби трябва да ползвам, съответно преди клапаните, след клапаните и за свързване ан самите разпръсквачи?
32 или 25

водовземна скоба ф32-3/4";Коляно 3/4"-коничен накрайник-HSBE-075 (виж в каталога на хънтър)----Тръба Ф16мм(12.5вътрешен)-5.5 атм.-HFT-100----Коляно 1/2"-коничен накрайник-HSBE-050- PGP разпръсквач
Martin.P - специалист
Здравейте отново. Ще ми се да чуя мнението на експерите и относно още една поливна система, която си наумих тези дни. Отдолу ще приложа схеми с по-подробно обяснение, но в общи линии става дума за правоъгълно пространство с размери 5.8 на 38 м., което мисля да поливам с 16 дефлекторни разпръсквача, разделени в 4 отделни поливни кръга. Водоизтоника е разположен на тридесет и няколко метра разстояние. От него до помпата денивелацията е ~4 м., а разстоянието около 10 м. Мисля да вкопая тръба ф32 в склона, единия и край да се подава над земята при вадата, да има прикачен къс смукателен маркуч, с мрежа и възвратен клапан, а другия да се подава над земята зад оградата, в двора. Там ще направя една площадка, на която лесно да монтирам и размонтирам помпата. От там до следващото ниво, където ще е разположена шахтата за отделните поливни кръгове, разстоянието е 22-23 м. и денивелацията също около 3-4 метра. Между помпата и шахтата също мисля да вкопая тръба ф32, на поне 50-60 см. под земята, за да не се закача при оране. В шахтата тръбата ще се разклонява на 6 отделни кръга, с клапани, засега без соленоид, които ще се конадват на първо време ръчно, но с идеята, ако всичко е добре да се добавят соленоиди, кабел под или над земята до къщатата и табло за автоматично поливане. Но това на по-следващ етап. Всеки отделен кръг с по 4 дефлекторни разпръсквача Hunter PS Ultra, ще напоява правоъгълника просттранството с размери 5.80 на 38 м., което представлява 21 лехи с декоративни храсти, всяка oт които с размери 5.80 на 1.50 м. и пътечка 20-30см. помежду тях.

Ето и по-подробните схемички:

Изображение

Това е напречен разрез, за по-добро обяснение на денивелацията

Изображение

Toва са данните на помпата, която съм си избрал (WJ 204):

Изображение

А това, показателите на избраният дефлекторен разпръсквач с желаната дюза:

Изображение

Moля за съвет специалистите във форума, относно това, правилно ли съм си направил сметката и ако не съм, то къде бъркам и какво е възможно и какво не.

Благодаря предварително! :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 10

Тема "напоителна систена за тревни площи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: