• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 28
Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
parketmilanov - специалист
за да не изпълваме темата с хииииляди отговрори .....чукни на чичко гугъл...ище видиш
Безирът е фирнис, добит от блажните масла. Най-доброкачествен е този, който е получен от ленено масло. Безирът се получава от маслата чрез обваряване в присъствие на кобалтови, манганови, оловни и др. съединения, които му придават качеството да засъхва много по-бързо от маслата.
Понеже при добиването на безира се образуват отровни пари, не е за препоръчване собственоръчното му приготовление.

Свойства.
Безирът има по-светъл или по-тъмен цвят в зависимост от температурата, при която е бил обварен. Ако е доброкачествен, засъхва за 8—15 ч, без да образува неравномерна и лепкава корица. Засъхналият пласт е прозрачен и еластичен.
Безирите биват често фалшифицирани било при самото им добиване, като са били употребени долнокачествени блажни масла, които колкото и да са обварявани, не дават задоволителни за целите на грундирането резултати, било след тяхната направа.

Опит.
За да се убедим в доброкачествеността на безира, постъпваме по следния начин: разтриваме 1 г безир върху стъкло с площ 1 кв. м и го оставяме да изсъхне.Разтриването на пласта трябва да стане равномерно навсякъде. То става с пръст. Съхненето на безира върху стъклото се извършва при умерена температура (15°С), а не до печка или на слънце. Доброкачественият безир изсъхва за 8—15 часа или най-много за 24 часа. Ако в този срок пластът не е изсъхнал, а след изсъхването си е лепкав, с неравномерна корица и пр., това показва, че безирът е подправен с долнокачествени масла. При дращене с нож корицата се огъва и издава ясен звук.

Употребление.
Доброкачественият безир е най-употребяемият растителен свързвател при направата на смесите за грундиране. Долнокачественият обаче причинява силни пожълтявания на грунда. В такъв случай за предпочитане пред него е ленено масло с 2% сикатив.
Безирът се съхранява като лененото масло.

© Кирил Цонев, “Технология на изящните изкуства”, София 1974

аз пак да си кажа= за безира знам само отгоре отгоре-ленен,обикновен.итуйто.за в къщи.....не бих си намазал с безир....:) [-(
toni_g79 - специалист
Сега се порових малко из речниците и стигнах до заключението,че най-правилно е да се каже "БАЙЦ" за дърво,а не безир.Така,че на всякъде съм имал предвит "байц" по нашенски
И от тук идеята,че на човека му трябва такъв wood stain байц,а не лак,и така няма да му се налага да прави каквото и да е било дълго време........... :partyman:
Chefo77 - майстор
Колега, байцът (когато се употребява за паркет) е вещество, което попива в дървото и променя цвета. Няма защитни свойства, няма износоустойчивост ... Задължително се покрива със защитен лак.
За дърво в общия случай дали има различно предназначение?
toni_g79 - специалист
Chefo77 написа:
Колега, байцът (когато се употребява за паркет) е вещество, което попива в дървото и променя цвета. Няма защитни свойства, няма износоустойчивост ... Задължително се покрива със защитен лак.
За дърво в общия случай дали има различно предназначение?
То остава при вътрешна употреба и да не се лакира отгоре :) ,не само при паркета се лакира,на врати первази и всякаква дървения която е вътре в къщата се байцва и се лакира поне 2 ръце :)
За предпазване на външно дърво,масово се ползва wood stain,което минах през 100 превода за да разбера,че на бг му викаме байц,друг превод не можах да намеря,ето едно такова чудо и в бг http://www.profix.bg/plugins/content/co ... ontent.141
Значи този байц при външно ползване не се лакира,(предполага си ми видял снимките),нанася се само той 2 ръце,върху ново или измито с водоструйка и белина дърво(ако е старо),видовете байцове са прозрачни,полупрозрачни и солидни цветове.Основите са блажна,водна и един(който на мен много ми харесва и е уникално здрав),блажен на водна основа.Та мисълта ми е,че тези байцове проникват дълбоко в дървото и необразуват покритие което да изгори и да се обели.Веднъж засъхнал този байц кара мнооого време(зависи и от марката де),Предпазва дървото от мухлясване,горене от слънцето.Ползва се както за декове така и за дървени фасади на къщи(без да се лакира отгоре).Отделно си има и само лакове за външно боядисване......
Байцовете със солиден цвят,на външен вид трудно се различават от боя,принципно са матови и се боядисва директно върху изчистеното дърво без да се слагат каквито и да било грундове и праймери,и са доста здрави,минимум 6 години,на някои им дават и 15 години издръжливост!!!!
GEORGI5959 - специалист
Благодаря за отговорите на паркетмиланов и тони79. До сега за външната дървения аз съм ползувал продукти на САДОЛИН. Основа-грунд-2 ръце и лак-първия номер"светъл дъб", който не прави гланц. За сега нямам проблеми и покритието е добро. Основен проблем е цената на тези продукти. В Бургас ги намирам на две места и цената е около 24лв. за кутия, по-малка от литър.
toni_g79 - специалист
GEORGI5959 написа:
Благодаря за отговорите на паркетмиланов и тони79. До сега за външната дървения аз съм ползувал продукти на САДОЛИН. Основа-грунд-2 ръце и лак-първия номер"светъл дъб", който не прави гланц. За сега нямам проблеми и покритието е добро. Основен проблем е цената на тези продукти. В Бургас ги намирам на две места и цената е около 24лв. за кутия, по-малка от литър.
Това според мен е най-важното "да не прави покритие" върху дървото.Така няма да може да се опича и бели.За външно(открито) говоря.Без значение какво го водят байц или лак.Защото забелязах,че на един и същ продукт веднъж го превеждат лак друг път байц.Правилното според мен е,ако след третиране на дървото не оставя покритие да се казва байц,в другия случай да е лак.Може и да греша :)
GEORGI5959 - специалист
Във връзка със защитата на дървесината на открито, някой можели да обясни с какво се обработват дървениите в етнографските комплекси. Характерно е за възрожденските къщи- външни порти, чардаци, обшивки и др. Предава тъмен цвят. В Копривщица например, видях прясно намазана порта. Прилича на отработено масло или двигателно масло, разредено с нафта.
с отработено масло особенно от стар дизелов мерцедес става.но имайте в предвид че доста мирише след това...:)
а и е най-евтиния вариант.а тези къщи са се правили поразни и разнообразни технологии попитай някой стар дърводелец ще ти каже най-добре....чувал съм за дзивт с нафта,масло и бензин,и всякакви други...прпобвай и ще видиш
добра среща на всички -нова пролет нов къЗмет-/шегуфка/
https://picasaweb.google.com/milanovparket009/GRADINA#
едни интересни идеи на английска фирма с особен поглед за градина
приятно зяпане а ако някой си направи подобни неща в къщи ще е приятно да сподели с всички нас тук
поздрав и приятни и ползотворни празнични дни
Б.Миланов
kapanec - специалист
GEORGI5959 написа:
Във връзка със защитата на дървесината на открито, някой можели да обясни с какво се обработват дървениите в етнографските комплекси. Характерно е за възрожденските къщи- външни порти, чардаци, обшивки и др. Предава тъмен цвят. В Копривщица например, видях прясно намазана порта. Прилича на отработено масло или двигателно масло, разредено с нафта.

Стара рецепта която са излзвали едно време е;Газ,Зехтин и терпентин по равно :?:
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 28

Тема "Градински паркет-Декинг/екстериорен паркет/" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: