Мечтата на всяка домакиня
cerrone - специалист
Привет от Варна.
Предстои ни монтаж на кухня. Стените са със залепен на топки гипсокартон и се чудя кой начин е най-удачен за закрепването на горния ред шкафове.
Може ли да се намери някъде такава лайсна за монтаж на горен ред шкафове?

Прикачен файл

cab support.JPG
Последна промяна от cerrone на нед яну 30, 2011 10:56 pm, променено общо 1 път.
shadowman - майстор
Всичко се намира, ще ти трябват толкова дълги винове, че да преминат кухината между картона и техлите и да влезне в тях достатъчно дълбоко, че да стан здраво. Внимавай при навиването на винтовете, че картона поддава и може да го пукнеш където е съединяван. За да използваш тази шина ще ти трябват и закачвачки/окачвачки (всеки магази си има собствен термин), отделно от това ще трябва шкафовете да са с нут.
Smarin - специалист
методите са с триъгълни планки , "Г" образни планки и окачвачи , шината на снимката е за окачвачи (може да е през цяло , може и на парчета) .Интересно е какво ще стане като сложиш яки и дълги дюбели как ще стегнеш , ако зад картона точно на това място няма кюфте лепило . Шината може да я хванеш и директно за картона с дюбели за ГК , все пак тежаста я носи обръщащият гръб, ако не си на висок етаж няма да мръдне .За окачвачите трябва нут , но ако и шината е през цяло трябва и зарязване на страницата на шкафа за да може да легне по стената >
cerrone - специалист
Благодаря за отговорите.
Кухнята е докарана вече. Предстои сглобяване тия дни и ще видя какъв модел закрепване имат горните шкафове. След това ще възобновя дискусията отново :razz:

П.П. lazo, това за високия етаж не го разбрах много :?
shadowman - майстор
Още преди да се разкроят детайлите трябва да е решено как ще се окачват горните шкафове. Предвид факта, че много малко фирми правя нутове си мисля, че ще е с ъглови планки или "Г" образни окачвачи.
Smarin - специалист
cerrone написа:
Благодаря за отговорите.
Кухнята е докарана вече. Предстои сглобяване тия дни и ще видя какъв модел закрепване имат горните шкафове. След това ще възобновя дискусията отново :razz:

П.П. lazo, това за високия етаж не го разбрах много :?
Явно не ти се еслучвало да си на 12 етаж при земетресение :)
cerrone - специалист
lazo_2 написа:

Явно не ти се еслучвало да си на 12 етаж при земетресение :)
Цял живот съм живял на 2-ри етаж, а сега се очертава да сляза с един по-долу :mrgreen:
От 12-ти ми се вие свят и без земетресение :mrgreen:

Та, малко ъпдейт - куфнята е факт, шкафовете са сглобени. Остава в събота да се опитам да ги монтирам на местата им.
Начина на окачване е като този на снимката (намерих я в нет-а, но е 100% същото при мен)
Изображение

През дупката на контакта измерих разтоянието от стената до гипсокартонената повърхност - 4,5 см.
Заедно с това - задната шперплатена плоча е единственото нещо между планката и стената - още 0,3 см
Обща дължина 4,8 см на часта на болта/винта без да броя колко ще влиза в стената.

Колко дълги винтове/болтове ще ме посъветвате да взема без да се чувствам като на 12-ти етаж при земетресение? :-D
Какъв тип за монтаж в тухла и какъв за в бетон?
Къде във Варна да отида да избирам на спокойствие??? Единственото място за което се сещам е Баш Майстора на Патриарха.
Хич ме няма в различните типове закрепващи елементи и всеки съвет ще е добре дошъл.

Прикачен файл

cabinet 12.jpg
cabinet 12.jpg (56.06 KиБ) Видяна 14439 пъти
cerrone - специалист
Опитах се да направя набързо едно чертежче на предното ми обяснение :)

Прикачен файл

cabinet 123.jpg
cabinet 123.jpg (53.67 KиБ) Видяна 14428 пъти
shadowman - майстор
Използвам дюбели на friulsider (като на снимката) и съм много доволен, комбинирам дюбел с Ф8 с винт 6х80 и ако всичко е ОК става бетон. Запаси се с няколко дюбела с Ф10, че може да направиш и по-голяма дупка. В твоя случай използвам същите дюбели но с по-дълги винтове.
Изображение
cerrone - специалист
shadowman написа:
Използвам дюбели на friulsider (като на снимката) и съм много доволен, комбинирам дюбел с Ф8 с винт 6х80 и ако всичко е ОК става бетон. Запаси се с няколко дюбела с Ф10, че може да направиш и по-голяма дупка. В твоя случай използвам същите дюбели но с по-дълги винтове.
Изображение
shadowman предполагам, че показания дюбел става за тухла.
За да ми е гадно на мен стената ми е комбо - половината тухла, другата бетон. Добре, че направих снимки преди да праснат ГК-то, че сега знам какво се крие отдолу. Сега единия горен ще е върху тухла , а съседния върху бетон.

Може би още един глупав въпрос, но..... :?
Самият дюбел се набива през ГК докато стигне твърдата повърхност ???
Ако остане да лежи върху ГК отзад ще се получи стърчене в кухата зона между повърхностите :?

Корекция - Май си отговорих на въпроса. Току що се рових из нет-а и открих удължени дюбели, които могат да легнат върху ГК
Изображение

Тема "Какъв метод за монтаж на горен ред шкафове?а каква височина?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: