• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
filmatoplo - майстор
Само ако може да събере двата бойлера на 1 место тогава ще стане перфектно , без размотаване на излишни тръби -от което следват загуби и различно изразходване на балоните.Имам монтирани по 5 бойлера един до друг с вместимост всеки по 200 литра -захранвани с 1 топлообменник .Най малък брой имам монтирани 2 заедно .Свързването също е от значение и не е като на снимката. :wink:
Чаро - Акълия
При 1 вариант с буфер е необходима само една помпа. Схемата на свързване е класическата колектори-бойлер (в случая буфер)
Няма да е нужна рециркулация от буфера до бойлерите. Ако има достатъчнотоплина в буфера се ползва само слънцето. Ако е хладка се дозагрява всеки бойлер, като термостатите им се настройват на 50-тина градуса.
filmatoplo - майстор
При моя начин е същото -ако от топлообменника постъпи вода в бойлера под 40 градуса се включва ел нагревателя . :wink: междувременно ако бойлера се зарежда диференциалния термостат не позволява ел загряване . :wink:
Тани - модератор
А ако има вариант буфера да се качи на тавана , тогава и топлинните загуби ще са минимални , а инсталацията по-евтина.
armagedamian - специалист
LazarGanev написа:
Нещо не ми се отварят последните схеми на tyrnokop. Но! Колеги, да не збравяме заданието - в момента има съществуващи 2 бойлера без серпентина и търсим най-изгодния начин да ги загреем със слънчева енергия!. Предложените три варианта предвиждат или подмяна на бойлерите с такива със серпентина, или закупуването на буфер и организирането на рециркулация между буфера и бойлерите. Отделно някъде се предвиждат двойни медни инсталации и всичко това оскъпява много проекта. Аз предлагам да обърнете още веднъж внимание на варианта, предложен от Филматопло, защото е много прост, евтин и надежден (armagedamian, просто не си го разбрал правилно). Значи - организираме един соларен кръг (може и с най-евтиния ДТ) между панелно поле и топлообменник, който топлообменник ще замени двете серпенини, а цената ми е ориентирочъчно колкото на най-малкия бойлер със серпентина.. От другата страна на топлообменника правим циркулация с една обикновена помпа (не е необходимо да е соларна) между топлообменника и водосъдържателите на двата бойлера, вързани последователно, като 2-та датчика на ДТ се поставят в горния край на първия бойлер и на изхода на втория бойлер. Така 2-та бойлера се раглеждат като един висок бойлер и загряването ще става на слоест принцип постепенно, като се почне от горния край на първия бойлер и се стигне на края до долния край на втория бойлер. Ако не искаме единия бойлер да е с приуритет - пускаме втората помпа в постоянна или почасова циркулация и така температурите в двата бойлера ще се изравнят. Тръбите в бойлерния кръг могат да са пластмасови, но е добре участъка между топлообменника и първия бойлер да е мед, макс.ф15. За останалите участъци е добре ф16, за да има по-малко загуби по тръбите. Разбира се и добра изолация.
Да ,аз съм се заблудил,че бойлерите са със серпентина!
Варианта с буфер е най-рационален или термосифонка направо.
filmatoplo - майстор
Буфер казвате на колко литров бойлер със серпентина -Защото Тирнокоп има само 2 панела , които може да захранят макс 200 литра при оскъдна консумация . :wink: Предполагам 2 -та му бойлера са 80 литрови.
STO-YAN - специалист
Два панела по два квадратни метра, прави четири квадрата. На квадратен метър колекторна площ се полагат по около 60-65л.
воден обем. Получава се 240-260л. воден обем. Водосъдържателя трябва да е по-голям с около 50-70% от дневното потребление. Тези правила не са 100% правилни, защото зависят от много неща: марка панели, чиста абсорбираща площ,
дължина на тръбния път, мощност на серпентината и др.
Моля, tyrnokop да сподели: целогодишно ли ще се обитава къщата? От колко лица? През зимния период, буфера ще се отоплява ли от някакъв енергоизточник. Според мен, колко е по-опростена система, толкова по-надеждна.
tyrnokop - специалист
filmatoplo написа:
Само ако може да събере двата бойлера на 1 место тогава ще стане перфектно , без размотаване на излишни тръби -от което следват загуби и различно изразходване на балоните.Имам монтирани по 5 бойлера един до друг с вместимост всеки по 200 литра -захранвани с 1 топлообменник .Най малък брой имам монтирани 2 заедно .Свързването също е от значение и не е като на снимката. :wink:
Моля filmatoplo да споделиш кое е некоректното в начина на свързване.
filmatoplo написа:
Можеш ли бойлерите да ги свалиш и да ги качиш на тавана заедно един до друг .А към баните да свалиш една тръба само с топла вода , ако имаш на тавана студена вода се улеснява още схемата , ако няма и студена трябва да се качи .
На тавана просто няма как да се качи, но на горния етаж до банята има огромен гардероб, от който ще се изхвърлят вехториите и там ще стои буфера с помпата и другите джунджурии. Прекарана студена вода има, едно допълнително разклонение ще се мушне в гардероба и при затворени врати всичко остава скрито-покрито.

Изображение
filmatoplo написа:
Предполагам 2 -та му бойлера са 80 литрови.
Точно така, 80 литрови.
STO-YAN написа:
Два панела по два квадратни метра, прави четири квадрата. На квадратен метър колекторна площ се полагат по около 60-65л.
воден обем. Получава се 240-260л. воден обем. Водосъдържателя трябва да е по-голям с около 50-70% от дневното потребление. Тези правила не са 100% правилни, защото зависят от много неща: марка панели, чиста абсорбираща площ,
дължина на тръбния път, мощност на серпентината и др.
Моля, tyrnokop да сподели: целогодишно ли ще се обитава къщата? От колко лица? През зимния период, буфера ще се отоплява ли от някакъв енергоизточник. Според мен, колко е по-опростена система, толкова по-надеждна.
Домакините ще са в къщата целогодишно.
Зимата броят на хората е 3, лятото (лятната ваканция) стигат до 6 (внуци).
Буферът ще бъде свързан само към слънчеви панели.
kuuuuuul - майстор
При мен бойлерите са свързани по третата схема,долния 80л със серпентина на фланеца/допълнително поставена/ другия 150л с две серпентини 3,6м2 колектори и една помпа на минимална скорост,зимата ползвам само големия със соларите,а лятото двата си помагат един на друг.Серпентините са около 70лв Х 2= 140лв другите неща са горе-долу същите като при другите схеми,с буфер ще е по добре но и по скъпо, по натам преценявай сам.
filmatoplo - майстор
Тази последната схема е най опростена, и буфера е най близо до панелите , бойлерите имат възможност да си дозагряват с ел ако се наложи при дъждовен ден .Определено ще работи , нагревателите в бойлерите може да се настроят да включват под 40 градуса.С пластинчат топлообменик се усложнява и оскъпява инсталацията , иначе също има дори по добри показатели .Ако се ползва редовно -бойлерите винаги ще се пълнят от буфера с топла вода и няма да изтива ако не е включен ел нагревател .Имал съм случай когато клиент е изключил тока , но не ползва много водата , и има известно изтиване в бойлера , въпреки че буфера е загрят -просто в 80 литровия балон трябва да постъпи нова по загрята вода от буфера .А той човека се бръснел само , или си миел ръцете -и така за ден два водата става хладка , прес това време обаче буфера пръщи над 60-70 градуса .Иска си редовна консумация , :wink: имам пък и клиенти където не им стига топлата вода -но това е друга тема по хотелите с туристи от София които си донесли дрехите да си ги изперат в хотела на морето :lol: лошото е че взе да зачестява тая случка на различни места .Това не е обида -смешно ми е :)
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 16

Тема "Свързване на два бойлера към едно колекторно поле" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: