Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
emilvtc - специалист
Идеята тоалетното казанче да се пълни с обратната вода от мивката в банята ми се сртува много ефектна и ефективна и би довело до спестяването на доста вода.
Освен пестенето на вода - би имало и ефект спомагащ за по-малкото пълнене на сепричната яма (където няма канализация).

Някой знае ли на какъв принцип работи пълненето на казанчето ?

Подозирам, че има и някаква система (ултравиолетова например) , кочто трепе бактериите в казанчето, тъй като водата с която се пълни не е чиста.

Предполагам, че в системата се използва и чиста вода (казанчето има 2 камери или резервара). Примерно първоначално се пуска събраната "обратна" вода от мивката, а после се пуска и малко количество "чиста" вода, за да изплакне тоалетната чиния от "обратната" вода...

Струва си да се замислим за такива системи - не мислите ли ?

То "икономията е майка на мизерията" , но ако системата се измисли и направи читаво - икономия ще има без това да доведе до мизерия :-)
tysonlkr - специалист
Според мен не си струва усилията и материалите които ще се вложат. Идеята е революционна но не е практична. Мислил ли си по следните ситуации:
Едно казанче побира средно по 10л, след като се напълни каде ще отива водата. В допълнителен съд ли? Ако няма ще трябва да се ходи до тоалетна докато миеш чинии иначе в противен случай няма да използваш цялото количество отпадна вода, а само една малка част от нея.
Ако пък имаш допълнителен резервоар за събиране на отпадната вода, защо този резервоар да не събира всичката вода и след филтрирането да я пращаш в казанчето :roll:
Това е което мисля аз по въпроса. Идеята с резервоара ще е по практична :wink:
emilvtc - специалист
Разбира се, че идеята има и недостатъци, които трябва някак си да се решат.

Някак си не ми се струва добра идеята да се събира цялата отпадна вода в резервоар.

По-скоро си мислех за събиране в казанчето САМО водата от мивката в банята, тъй като в отпадната вода почти няма да има органични отпадъци от храна и нужда от сериозно филтриране и пречистване.

Разбира се в системата трябва да има някаква автоматика, която да допълва резервоара за "отпадната" вода с чиста в случай, че при влизането в тоалетната (задействането на датчика за "присъствие" в тоалерната) до момента то не е напълнено с отпадна вода. Така няколко секунди след това казанчето ще се допълни с чиста вода и ще има готовност за използване.

Е, ефекта няма да е 100%, но колкото - толкова. Все е пак ще е повече от нищо.

По спомени от една статия - около 40-50% от консумацията на вода в едно домакинство е от тоалетното казанче !?! ...

Когато резервоара на казанчето за отпадна вода е пълно - новопостъпващата отпадна вода ще се оттича в канализацията през преливник.

Ако обсъдим и помислим заедно всички възможни сценарии - може и да стигнем до работещо решение ...
unicata - специалист
Идеята наистина си струва, но аз гледам, че при мен сифона на мивката е на около 60см над земята, а дъното на казанчето е малко по-високо, дори обаче да си с моноблок най-много сифона и казанчето да са на едно ниво! Значи по някакъв начин трябва да се компенсира разликата в нивата. освен ако не си в къща и банята не е над тоалетната.
Друго което ми хрумва е да се ползва резервоар и с помпичка да се пълни казанчето, тогава пък трябва да се сметне дали е по-евтино и дали си струва.
Знаем че един кубик вода е 1,50лв. а киловатчас е 14-18ст. значи ни трябва помпа която за 10 киловата да изпомпва 1кубик :? така като ги поставам нещата,виждам че даже и икономическа обосновка има.
При това положение дайте направо всичката вода рециклираме, докато обработката на кубик е по-евтина от 1,50лв файда все ще има.
Еми колеги действайте и кажете какъв е резултата.
Тани - модератор
emilvtc написа:

По спомени от една статия - около 40-50% от консумацията на вода в едно домакинство е от тоалетното казанче !?! ...
Според мен от тук ти идва тази идея! Но данните не са верни!

Нека посмятаме - за един член от семейството дневно се предвиждат 50 литра гореща вода . Дори да приемем , че се къпе и мие само с гореща вода това значи да посети тоалетната поне 10 (ДЕСЕТ) пъти на ден за да се получи консумацията 40 -50 % в полза на тоалетната. Реално на ден човек изразходва на ден около 3х3=9 литра + 6 литра = 15 литра на ден или 450 л на месец . И това ако е по цял ден в къщи и всеки ден ходи веднъж по голяма и три пъти по малка нужда , което поне за мен е много но е възможно на практика.

Единственото разумно решение за използване на отпадната вода от БАНЯТА е наистина в резервоар , от които се захранва казанчето и СЕ ПОЛИВА . Тогава се ползва утайник и водата се филтрира . Бих се радвал , ако някой даде принципни схеми за такова филтриране на отпадна вода , а защо не и снимки на действаща такава система!
emilvtc - специалист
Ееее, каквото и да се сетиш - все някой преди теб вече го е измислил :-)
Всъщност лошо няма в това. Всичко това не го мисля за да правя бизнес, а за да си облекча личния си живот и до някъде от мисъл за природата ...

Добре, че има интернет и така бързо можем да обменяме идеи и информация :supz:

Идеята от този линк, постнат от stamenov1 е всъщност реализацията на моето хрумване.
http://www.youtube.com/watch?v=iKQvxfMI ... re=related

Не разглеждайте въпроса само от към паричната му страна. Замислете се, че ако сте на село и нямате канализация така си решавате до някъде и проблема с пълненето и на септичната яма.

Освен това винаги съм си мислел, че отпадните води не трябва да се събират "накуп" а да се отделят и обработват по различен начин. Примерно тази от тоалетната, мивката в кухнята и миялната машина се обединяват и се обработват отделно, от водата от мивката в банята, душа, ваната и пералнята.

Следва въпрос за "локалните" пречиствателни станции там, където няма централна канализация, но ще потърся инфо из форума или ще отворя нова тема за това.
Каналски - специалист
emilvtc написа:
Освен това винаги съм си мислел, че отпадните води не трябва да се събират "накуп" а да се отделят и обработват по различен начин. Примерно тази от тоалетната, мивката в кухнята и миялната машина се обединяват и се обработват отделно, от водата от мивката в банята, душа, ваната и пералнята.
Taка е , прав си ... има едно "цветно" разделяне на отпадъчните води -> Черни , Сиви , Жълти
Черни - Тоалетни (главно води с фекалии)
Сиви - Умивалници, Мивки , Подови сифони , Вани , Перални , Миални и пр.
Жълти - Писоари (води с урина)
Според мен нито едно от всичките може да се върне лесно към обратно ползване. Единствено лесно е да се ползват събрани дъждовни води !

Тема "Тоалетно казанче пълнено от мивката в банята" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: