Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ОК. Твърдо ще съм на В20. Благодаря ви. Убедихте ме. Благодаря и за подкрепата. :yawinkle: Чакам да се постопли и ще почваме. Между другото взех цени за изкопни работи. 260 лева за 8 машиночаса за багерче и Камаз с него за 250 лева за 8 машиночаса. Май са нормални цени? Цените на бетона в момента са ок. Но желязото започна да върви нагоре #-o.
#-o Още един въпрос ми възникна: с тухлите. Някой има ли опит? Предлагат ми като добър вариант цена - качество: гръцки тухли KEBE или МИЛЮРИС, които са към 0,47 лв. 25х25х12 или български на Бутово за 0,60 лв. същия размер. :rolleyes:
vlad0 - специалист
Здравей колега, цената за багера е О.К., за камаза не мога да кажа. От тухли КЕБЕ бягай далече - много са тънки не са изпечени добре и се чупят като вафли. От българските най-добри са на Драговищица, Мездренските също не са лоши.
batsande - специалист
PlamenNi написа:
ОК. Твърдо ще съм на В20. Благодаря ви. Убедихте ме. Благодаря и за подкрепата. :yawinkle: Чакам да се постопли и ще почваме. Между другото взех цени за изкопни работи. 260 лева за 8 машиночаса за багерче и Камаз с него за 250 лева за 8 машиночаса. Май са нормални цени? Цените на бетона в момента са ок. Но желязото започна да върви нагоре #-o.
Такаа...това с багерчето и камаза не знам дали си го помислил добре и незнам колко кубика пръст трябва да изкопаеш, но ще ти кажа при мен какво се получи.При мен също е странична денивелация с което се задължих и аз с 103 м2 сутерен. Помисли няколко фактора: 1.Багерчето което говориш не трябва да е съвсем малко а сериозна машина ако не искаш да копаеш 1 седмица. 2.Предполагам ще имаш сутеренни стени от бетон и трябва да разшириш изкопа с 0,8-1м отвсякъде за да може да се кофрира,декофрира и хидроизолира.Имай в предвид,че 1кубик земя се превръща в около 1,3 м3 пръст. 3.Незнам колко далече ще ти е депото на което ще разтоварваш пръстта,но пълния камион докато пътува и разтоварва багера ще стои без работа и ще го чака, така,че предвиди още един камаз.Аз наех два камаза по 200лв./ден и един багер 300лв.ден и за четири дни изкопахме около 300кубика земя или над 400кубика пръст,аз само,че имах късмет че наше село е с денивелации и доста съседи се нуждаеха от пръст за да си запълнят деретата и разтоварвах на не помече от 1 километър.
ПС Така се надявах да изкопая за ден-два но не толкова лесно. Успех
ПС За бетона аз поръчвах само В20, до мен идваше от 20км за 78лв. кубик без ддс
boltik - специалист
Първо.Ако направиш подпорна стеничка сютерена ще ти е от тухли.Много по-евтино.Ще имаш естествена веннтилация.
Второ.Ако багерът устърже горния пласт чернозем и се насипе изкопаната маса(изравняване на терена)след това се връща чернозема-имаш изравнен двор и транспорт не е нужен.
kotyo - специалист
Моята къща е с бутовски тухли. Много здрави и добре изпечени. Ама това беше преди 10+ години. Дали са запазили качеството, не знам..
ArturDent - Почти Безобиден
И аз постъпих като boltik. Горния чернозем го използвах за изравняване на терена.
По-евтино и по-практично.

П.П. "Горния почвен слой" плодородния, даже е забранено да се изхвърля на сметището.
Rado_smolian - помощник
kotyo написа:
Моята къща е с бутовски тухли. Много здрави и добре изпечени. Ама това беше преди 10+ години. Дали са запазили качеството, не знам..
Това лято моята е строих с бутовски и мога да кажа , че са едни от най-добрите спрямо цена-качество.Аз съм много доволен!!!
tangarov - специалист
Ами за тухлите колега силно препоръчвам австрийските POROTERM 25 N+F (25 см с нут и федер)

http://www.wienerberger.bg/servlet/Sate ... ome_bg[url][/url]

Ето и снимка - колкото 3 обикновени четворки е, идеално права, здрава, с вертикални кухини, със нут и федер, но е и по скъпа - над 2,20 идва бройката без ДДС мисля ...
Прикачен файл:
IMG_8255.JPG
И като се зида с термоизолационен лепилен разтвор, а не с хоросан, нещата от към изолация стават перфектни.
Прикачен файл:
IMG_8252.JPG
boltik - специалист
И аз работя с поротерм,обаче не е вярно,че са идеално прави.Да сръвнение с батала са перфектни.Има такъв поротерм шлайфан от двете страни и се лепи с лепило и четка,обаче палета е с около 80 лв.по-скъп.Лепи се с едно намазване само.Един си играе с ъглите а друг само лепи по-канапа.Две външни стени на къща минимално се зидат за един ден.Много-лоша снимка си направил с телефона.Не се вижда изолацията под тухлата :?

Тема "Хидроизолация на основи на нова къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: