Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
cakev79 - специалист
Още не съм си купил птичките,но искам да събера идеи за клетките.Така или иначе ще си купя малък кафез,но искам да си направя и един голям.Та ако някои гледа такива животинки,или е правил клетки за тях да помага.Не,че немога да си я измисля сам,но предполагам,че ще има някакви особенности спомагащи за по лесно почистване и хващане на животинките.Благодаря Ви предварително!
MamaMy - майстор
Само едно леко предупреждение от мен. Япоската амадинка се буди сутрин в 4,00 и почва да крещи все едно я колят. Единственото спасение което открихме случайно е покриването на клетката с тъмен плътен плат. Ако обаче забравиш една вечер, стреса ти е гарантиран. :-D
ebahti - майстор
Аз пък прочетох-клетка за АДМИНИ...викам си -началника шъ затвараме :-D :weedman:
peter_m - специалист
То със всички птички рано сутрин си е така. Аз съм с папагал, при мен е същата работа. Черното покривало помагаше известно време, но вече се усети и няма спасение, не мога да го излъжа че още е вечер :) Амадините са по-глупави и номера ще мине.

А по темата - помисли да им направиш волиера, а не просто по-голям кафез ... ако имаш място разбира се :razz:
cakev79 - специалист
Добре за волиера.Какво представлява тя всъщност.Сега ще разровя да видя.Какво спомага за по лесното почистване на клетката,и най-вече да не се разпръсква храната извън нея?
peter_m - специалист
На клетката се слагат т.н. гащи. :roll: Волиерата се прави принципно навън (но само за топло време). Примерно ако живееш в къща или на село нямаш грижи. Ако си в апартамент трябва да я правиш на терасата примерно. За вътре варианта си е само клетка. Не мисля че си заскужава да си правиш сам клетка, няма да стане като купена, ще изгубиш много време, най-вероятно ще ти излезне по-скъпо ... и най-важното е че трябва да намериш от някъде материали за клетката :?
Ако искаш "социализирани" птици се ориентирай към папагали. Иначе хващането не е проблем, но е тормоз за птичката. Докато папагала сам си идва при теб, не се налага да го хващаш.

И още нещо - имай предвид, че птиците са шумни, правят боклуци и са "разрушителни" животни (ако смяташ да ги пускаш навън ... което не трябва да те отказва :)
cakev79 - специалист
Заедно папагали и амадини може ли да се гледат,че до сега не съм имал такива животинки.
peter_m - специалист
Заедно папагали от различни видове няма проблем да се гледат, но папагали с амадини - не знам :? Ако са на голямо пространство (във волиера) мисля че няма да има проблем, но за клетка не знам.

Има една особеност - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО не трябва да се гледат примерно 2 мъжки папагала и един женски. Ако са много трябва да са по равно ... е, ако вземеш 50 може и да не са по равно.
Както и е крайно непрепоръчително да взимаш само 1 птичка ... освен ако не вземеш голям папагал (жако, ара, амазона) ... но това е една друга тема :-D
Георгиев - специалист
Зависи какви папагали. Вълнистите и евентуално корелите могат да се гледат с амадини. По-големи не може. Е, не, че не може, ама рискуваш си пилетата. Домашната клетка винаги излиза по-евтино от купешката, ако можеш да си я направиш. За амадини най-лесното е да си направиш рамка от хубаво дърво (да не седи грозно), пробиваш дупки и през тези дупки прекарваш тел. Или направо готова мрежа, пак не стои зле, за амадинките ще е супер с нея.

За папагалите вече рамката трябва да е метална, защото дървената ще я изядат. Ако намериш откъде да си вземеш заварена мрежа с по-дебела тел може и без рамка. Просто ги навързваш едно към друго. Вратичките може да ги правиш с рамка от друг мтериал или просто да ги изрежеш в мрежата. Самата вратичка лесно се прави от парче мрежа на което се оставят две от телчетата в края да стърча и те се завиват, като панти.

Естествено, ако ще си вземеш едно вълнисто или две амадеинки може да си вземеш от тези миниатюрни кафези, дето са по 10-20 лева, но една нормална клетка за корела или за повече вълнисти отива към 50 лева.

И един стрничен съвет. Преди да си вземеш птичка помисли точно какво очакваш от нея. Ако им се радваш на песните, на скачнето, на общуването им едно с друго, вземи си амадинки и дори кнарчета ако искаш. Може даже да се опиташ да ги рзвъждаш, не е чаак толкова трудно. Ако искаш обаче птички които да идват при теб, да си играете, да ти "приказват" (не, че амадинките не могат да се социализират, даже могат много, ама все пак..) вземи си папагал. Не папагали, а папагал. Когато птицата е една и е умна поне колкото папагал тя лесно може да бъде социализирана и да стане голяма дружка. И все пак всичко зависи от теб, в крайна сметка каквото и да си вземеш мже да останеш разочарован :D
cakev79 - специалист
Тази вечер ходих до едно магазинче.Животинки не си взех,поне за сега.Та там видях интересни клетки с подвижно дъно,като чекмедже.Моята идея беше да направя дървена тавичка отвън на клетката,но и тази ми хареса.

Тема "kлетка за амадини" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: