Най - вълнуващия въпрос зимно време.
PCL82 - майстор
На масовите разширителни съдове с изводи 1/2" и тръби РЕХ/АЛ/РЕХ е самоубийство да се разчита за такива изпълнения. Тези тръби се стапят и запушват, 1/2" е недостатъчно сечение, за да отведе парата и рязко разширение. Става бомба. Недей така...

Освен това врящата вода създава детонации, които удрят по водната риза, получават се локални прегрявания и силен шум. Това трябва да се избягва.
kapanec - специалист
Моя разширетелен съд аз съм си го правил и е свързан с тръба ф16 директно от изходящата тръба на котела и като завря един път по невнимание от моя страна вдигна 110гр дали небеха и повече ни6то не и стана на тръбичката :? :?:
Много ми е чудно как работеше камината няколко години по описания от мен начин (с разширетел директно вързан към камината без всякакви други екстри ):?:

Прикачен файл

S7006733.JPG
willow75bg - напреднал
Колеги,тази система работи при мен вече 10 год.,но се използваше котле.Сега/от 6г./като почина тъста,сложих една печка Прити и я свързах с вече съществуващата система посредством тръба Ф20.Тръбите за топлата вода са 1" и вървят под тавана под наклон,студената вода върви под радиаторите,които са разположени на нормална височина,също под наклон.Разширителния съд е на тавана,добре изолиран,около 40литра е.До миналата година,т.е.5г,системата си работеше само гравитачно.За тази зима сложих вече помпа.При тъщата на село също редовно спирата тока и досега проблем не сме имали,но трябва да се пълни примерно на всеки месец.
emilvtc - специалист
PCL82, Благодаря ти за инфото и таблиците.
Трябва първо обаче да намеря и прочета учебника по топлотехника.

baikiro, точно за такъв двигател си мислех.
Варианта е той да се закачи на топлата и студената вода (входа и изхода на котела/камината) и да върти циркулационна помпа. Нещо повече - "топлия" край на мотора може да се монтира и в комина , тъй като там температурата може и да е по-висока. Идеалния вариант би бил типлия край на мотора да е в котела/камината, а студеният да е прикачен към входящата студена вода на камината ... Вярвам може много да се мисли и интерпретира по темата...
Двигателя ще предава въртящия момент чрез "магнитен съединител. Т.е. на остта на двигателя се закрепва примерно гетинаксов диск, по обиколката на който се монтират магнити. На остта на перката на циркулационната помпа също се поставя такъв диск с магнити, който е от "вътрешната" страна на помпата и е в контакт с водата. Стената на помпата между двата диска с магнити трябва да не е метална, така че магнитите да се привличат от двете и страни.
Така движението от остта на мотора се предава на остта на помпата "през стената и" без да има семеринги и загуба на въртящ момен от триенето в семеринга, както е при стандартните помпи с изведена ос навън.

willow75bg, Точно за такава система говоря.
Само не разбрах защо веднъж седмично трябва да се долива вода ? Имаш теч ли или водата се изпарява от разширителния съд ? Ако е така - системата може да се направи "затворена". Прав ли съм?

kapanec, моля те даи по-подробно описание на това за което говориш.
Защо в разширителния ти съд имаш връзка между долния и форния извод? Това някакъв нивомер ли е?
kapanec - специалист
Да тая тръбичка е нивомера ,такива имат почти всички разширетелни съдове който се продават с отворен тип само че тоя на сниката съм си го правил аз.
Това което искам да изразя в първия ми пост е че си изграждаш отворена система и там където ти е изхода на топлата вода си слагаш допълнителен рзширителен съд ,с тетка и кранове да ти се разграничават кръговете един от друг ислед като ти спре тока затваряш големия кръг с радиаторите и отваряш само този с разширителния съд който е вързан директно към камината .така си ползваш само камината .Това е според мен което може да се направи без излишни усложнения на инсталацията .Добавям че съм виждал как камина Прити работеше само по тоя начин ( с разширител свързан директно към изхода на камината за топла вода а долната затапена и се доливаше само вода когато намалее нивото ) без да има друга изградена инсталация с радиатори и помпи и др.Теб те интерисува да можеш да прехвърляш на тоя вариянт само временно а камината за която говоря се ползваше така e2-3 години .Ако има нещо не ясно Skype ми е kapanec
baikiro - специалист
има едни малки генератори на ток за къмпинг се ползват 500 Wt на бензин горят млко струват около 250 лв.
willow75bg - напреднал
Колега emilvtc,
системата беше направена и не съм променял нищо по нея освен че свързах Притито,а защо от време на време трябва да се долива незнам,сигурно тъщата много и дава зор на печката,което не е оправдание.
baikiro - специалист
Повече от 2 месеца както съм почнал да паля моето парно не е загубило повече от 400 грама вода при положение че на 1 седмица го обезвъздошавам и от там протича по малко докато излезе въздуха , карам прититу не повече от 60 градуса.

Тема "Защита на камина с водна риза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: