• 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 175
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
ESPACE - майстор
Зависи от доставчика. Ако е Овергаз се плаща и малка месечна такса.
baikiro - специалист
Тогава да попитам колко струва кубик газ в момента.?
ESPACE - майстор
Грубо от 80ст. до 1лв. пак в зависимост от доставчика.
baikiro - специалист
Май ще продължа да мъкна дърва на газ ще е доста по скъпичко..!
маречков - специалист
Здравейте. Да задам и аз въпрос. В офиса (100 кв.м.) имаме котел "Уникал", модел "Ивен 04", 24 киловата. Сложихме го преди 3 години и до сега сме го ползвали само за топла вода и сметката ни не надхвърляше 7-8 лв. Тази година сложихме панелни радиатори тип 22 на h 500 - 4 бр. на по 2 м., един на 1,4 м. + лира в банята. Всичките без лирата са с термотлави. В стаите е 24-26 градуса, т.е. доста добре. Котела работи на до 60 гр. и това добре, обаче сметките са по 400 лв. за последните два месеца, а за по - предния 180 лв. :x . Приятели плащат за същата площ и температури в стаите по 200 - 250 лв., което ме кара да си мисля, че имам проблем. Чета му инструкциите на котела и виждам, че има опция за реглаж на горелката съобразно една таблица. Хората показали и един електронен манометър, който се слага на газовия клапан и се регулира. Обаче на мен никой нищо не е регулирал, сега отворих котела и виждам че си стоят марките с боята както си е от завода. Ето инструкцията http://toplotrade.com/admin/upload/doc/ ... manual.pdf
Та питам - котела трябва ли да се настройва допълнително към всяка една инсталация?
Кой трябва да пипа котела - този дето ми го монтира, този дето всяка година ми слага едни лепенки по него с/у 15 лв. или този, който ми сложи радиаторите? (за последния съм сигурен, че не е, щото котела не го е слагал той.)
Как Ви се струва сметка от 400 лв.?
Ако съм пропуснал нещо питайте. Предварително благодаря на отзовалите се.
ESPACE - майстор
маречков написа:
В офиса (100 кв.м.) имаме котел В стаите е 24-26 градуса, т.е. доста добре.

Съвсем нормална сметка при температурите които поддържате. По къси ръкави ли ходите? Не сте ли се замисляли, че 20-21градуса е доста по подходяща температура за офис?
маречков - специалист
Дал съм грешно инфо за температурата в офиса. Снощи изместих термометъра, да не е до принтера и сега го гледам 21 гр. точно.
Пак снощи като отварях котела видях, че помпата е на 3 и я сложих на 1. В резултат на това се промени леко режима на работа на котела като интерварите, в които котела не гори значително се увеличиха, а времето на работа (горене) е едно и също. Вдигнах температурата му като сега пали на 60 гр. и гаси на 85/90 гр. Кгато запали разходомера отчита по осем единици от последния брояч в червената зона. И още нещо - гледам пламъка е един .... абе жълтее на места, до колкото знам трябва да морско син в средата на дюзата и да изсветлява, ако всичко е наред :?
А нещо по другите въпроси :?
Bulgaria Therm - специалист
маречков написа:
Здравейте. Да задам и аз въпрос. В офиса (100 кв.м.) имаме котел "Уникал", модел "Ивен 04", 24 киловата. Сложихме го преди 3 години и до сега сме го ползвали само за топла вода и сметката ни не надхвърляше 7-8 лв. Тази година сложихме панелни радиатори тип 22 на h 500 - 4 бр. на по 2 м., един на 1,4 м. + лира в банята. Всичките без лирата са с термотлави. В стаите е 24-26 градуса, т.е. доста добре. Котела работи на до 60 гр. и това добре, обаче сметките са по 400 лв. за последните два месеца, а за по - предния 180 лв. :x . Приятели плащат за същата площ и температури в стаите по 200 - 250 лв., което ме кара да си мисля, че имам проблем. Чета му инструкциите на котела и виждам, че има опция за реглаж на горелката съобразно една таблица. Хората показали и един електронен манометър, който се слага на газовия клапан и се регулира. Обаче на мен никой нищо не е регулирал, сега отворих котела и виждам че си стоят марките с боята както си е от завода. Ето инструкцията http://toplotrade.com/admin/upload/doc/ ... manual.pdf
Та питам - котела трябва ли да се настройва допълнително към всяка една инсталация?
Кой трябва да пипа котела - този дето ми го монтира, този дето всяка година ми слага едни лепенки по него с/у 15 лв. или този, който ми сложи радиаторите? (за последния съм сигурен, че не е, щото котела не го е слагал той.)
Ако съм пропуснал нещо питайте. Предварително благодаря на отзовалите се.
Маречков, всеки газов котел трябва да се настройва на максимална мощност на отопление. Във Вашата инструкция това е обяснено в т. 2.8. Това означава, че тази мощност трябва да е съобразена с инсталираната мощност, т.е. сумарната мощност на отоплителната тела. Това е задача на този, който Ви е извършил първоначалния пуск и настройка на котела. Обикновено това е инсталатора, който е монтирал котела и е обучен от вносителя на марката, в случая фирма Топлик или е специалист на вносителя. След тази настройка котелът ще гори значително по-малко. Разбира се, разходът зависи и от топлинните загуби на офиса - наличие на изолация, хубава дограма, изложение, брой на външните стени, обитаемост под и над офиса.
Разходът ще зависи и от това дали котелът е включен само през работно време или работи и през нощта.
маречков - специалист
Вчера идва момче от фирмата, която монтира котела. Зададе ми въпроси в тази посока -
Разбира се, разходът зависи и от топлинните загуби на офиса - наличие на изолация, хубава дограма, изложение, брой на външните стени, обитаемост под и над офиса.
откоригира количеството газ и утре ще ми слага програматор, който да управлява котела. Каза да си оправя термоглавите, защото трябвало да са под 90 градуса спрямо стената, за да има по - добра циркулация на въздуха покрай тях. Та така, ако някой има други идеи за оптимизация да казва, докато момчетата са налице.
noemis - напреднал
Здравейте отново,
Изчетох цялата тема за втори път, но едно нещо не мога да разбера. Ще помоля някой да обясни ;)
Както написах имам котле De Dietrich WHE 2.24 FF с минимална мощност 8.4кВт.
Глидерите ми са 35 + лира, който като се сметнат са по-малко от минималната мощност на котлето.
Защо трябва да се увеличи броят им за да мине минималната мощност на котлето?
joropet, като увеличиш броя на глидерите ще получиш желаната температура в стаите и ще намалиш броя на вкл./изкл. за единица време, с което и сметките за газ ще намалеят.
Защо се намаля вкл./изкл. за единица време? Нали котлето загрява и върти водата, после изключва, като падне под определена температура водата в радиаторите и пак се включва. Като се увеличи броя на глидерите да мине минималната мощност на котлето как ще намалее вкл./изкл. за единица време?
  • 1
  • 30
  • 31
  • 32
  • 33
  • 34
  • 175

Тема "Проблем при отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: