• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Lamer - специалист
Здравейте,
искам да ви попитам за тази схема, защото не разбирам нищо от електричество
http://www.prikachi.com/images/jpg/22355g.jpg

Примерно в спалнята какво значи това 250w до всеки от контактите?
Според мен това не може да е максималната мощност? 250w са твърде малко ми се струва? Само захранването на компютъра ми е 420w? Ами ако по-някаква причина се наложи да се включи електрически радиатор?
Ако примерно се използва само единия от 2 контакта значи ли че може да се натовари с 500w (2X250)?

Можете ли да ми дадете пример какви уреди могат да се включат на 250w?
Мерси
Panzer - специалист
Пример: електрическа самобръсначка :lol: . Иначе за схемата: тва са глупостите дет ги чертаят проектантите, разбира се че това 250Вт не е максимална мощност.
Palawnik - специалист
Panzer,
Моля те в бъдеще да не правиш квалификации за които ти липсват познания !!! Надявам се да запазим добрия тон.
И примера ти със самобръсначката не е чак толкова подходящ, освен ако не бъркаш миксера със самобръсначка. Онова в кухнята е миксер и има номинална мощност около 250 W, a това което се ползва за избръсване е с номинална мощност около 20W.

Lamer споко включвай си компа и си джирткай на воля. Ако искаш и радиатор си включи страшно няма.
pavelari - майстор
Palawnik написа:
Panzer,
Моля те в бъдеще да не правиш квалификации за които ти липсват познания !!! Надявам се да запазим добрия тон.
И примера ти със самобръсначката не е чак толкова подходящ, освен ако не бъркаш миксера със самобръсначка. Онова в кухнята е миксер и има номинална мощност около 250 W, a това което се ползва за избръсване е с номинална мощност около 20W.
Е как искаш да запазиш добрия тон след като упрекваш колегата за това, че съвем адекватно е дал отговор на въпроса, макар не много изчерпателно и малко на шега за това със самобръсначката.
И все пак можеше да погледнеш колко поста е направил Panzer и да прецениш дали ще продължи да участва във форума.
georgiarg - специалист
Гледам, по схемата че и в кухнята е нсложил много контакти с проетна мошност 250W, но според мен първо са много на брой. Не се вижда цялата схема за да се проброят всичките контакти на едноименния токов кръг за да се прецени при какъв коеф. на едновремемнност са изчислявани, но при всички случаи според мен трябва да се проектират и направят изчисления поне с мощност 500W на контакт в който няма да се вкл. мощни ел.уреди.
estrogen - специалист
Аз немога да разбера идеята каква е във кухнята на 2 метра стена да насложиш 6 контакта ( а те са писани като контакти но са и за уредите за вграждане стана ми ясно ) а и номерацията е странна ( 4000W върху 6) или ( 4000 W върху 5 ) или ( 1500 W върху 7 ) . Това единствено са номерации на мощност и кръгове . Пуснати са във кухнята два силови контакта от два различни кръга ( 5 ; 6 ) макар че на схемата не са много гобре отделени от таблото трудно се различават кръговете . Във WC е пуснат 1500 W от 7-ми кръг малко е , то че не е посочено сечението на проводника . Спорните контакти на 4-ти кръг по 250 вата са със общ сбор 14 бр. и 15,909 Ампера , салга един предпазител 25 А , пак се товарят но рядко ще падне педпазитела .

За първи път прочитам такава схема , лесна и интересна . :supz:
Palawnik - специалист
Не са много контактите в кухнята. Това жените имат навика да включват по няколко ел.уреда едновременно. Винаги препоръчвам да са колкото може повече.
Все пак се проектира нещо което ще се ремонтира след 10-15 г. Ако се замислиш на село има по един най-много два контакта в стая. Тогава (около 60-та година) е имало един котлон в селото и два радиоапарата. Не са си и мислили за хладилници, радиатори, готварски печки, а компютъра не е бил измислен още. Ако може да ми кажеш колко ел.уреда ще има след 10 г. в кухнята няма проблем да се предвидят точно толкова контакта.
Намаляването на мощността се прави с цел да се плащат по-малко такси на енергото. По памет такса присъединяване до 14 кW e около 50-60 лв., а над 14 кW e около 300-400 лв. или нещо такова. Затова контактите се пишат по 250W ;)
Бих дал като препоръка :
1. контакта в кухнята зад хладилника де се монтира на височина 0.6м от готов под.
2. контактите от лявата и дясната страна на печката да са с по два излаза, а защо не и три.
3. контакта който е за печката да бъде с твърда връзка. А над него на височина около 1,6-1,70 може да се направи излаз са аспиратор.
4. контакта който е за телевизора в хола да е тригнездов или два двугнездови (телевизор, домашно кино, сателит, DVD, видео, телефон със слушалка и т.н. ) а след 10 години господ знае какво ще измислят още ;)
4. контакта където ще е компютъра поне два двугнездови, а по-добре три (комп., монитор, принтер, АДСЛ, зарядно за GSM и т.н.)
5. там където ще е спалнята да се монтират две осветителни тела на височина около метър.
6.Контактите да са поне двугнездови. Дамата се приготвя за официална вечеря включва машата за да се фризира, в това време работи със сешоара и в един миг се чуди къде да включи епилатора ;):)
6. реши къде ще направите кът за зареждане на GSM-ми. В къщи вече е проблем - просто вече са 6 на брой :) преди 5 години кой се е сещал за това че да сложа контакти за зарядни и сега се чудя какво да ги правя ;)

estrogen,
Номерацията не е странна (поне за мен не е), а си е правилна (поне според мен).
Допустимо е когато няколко линии се движат една до друга да използва този начин на изчертаване, особено когато мястото на чертежа е малко.
Предполагам и този който го е написал знае, че трудно се намират бойлери с мощност 1 500W, паричната да го напише ще я видиш по-горе.
Lamer - специалист
Мерси много за отговорите :)

Все пак не разбрах дали трябва да се притеснявам от тези надписи по 250w на контактите в дневната и спалнята? И ако да - да ходя да се разправям че искам да ми увеличат мощността поне на по един във всяка стая преди да са ги сложили - апартамента се строи в момента.

А иначе за това колко гнездови да са конткактите - добра идея е, не ми беше хрумвало, аз все съм свикнал да включвам разклонители...

Къде из нета може да се намери литература за начинаещи в електротехниката. Щото в момента познанията ми се изчерпват дотам каква е мощността на захранването на компютъра ми и до там че да знам че радиатор и печка харчат най-много :)
Lamer - специалист
Palawnik написа:
2. контактите от лявата и дясната страна на печката да са с по два излаза, а защо не и три.
3. контакта който е за печката да бъде с твърда връзка.
Какво значи 2 излаза - имаш предвид двугнездов ли?
Какво значи твърда връзка?
georgiarg - специалист
Според мен един контактен излаз трябва де с с мах. две гнезда.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за една схема?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: