Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Котела чистил ли си го от пепел, освен чекмеджето долу. Самия топлообменник - чугунените секции, отзад на изхода за комина има един капак, който се отваря надолу, самите тръби?
null - специалист
Аз имам същото котле (ама по-голямо - 45KW) обаче на затворена система.
Помпата се включва към 55-60 градуса и изключва при 45. Котела е нагласен на 90, ама обикновено е към 95.
Донбаски въглища и с едно палене е топло 12 часа (около 10 часа е 90 градуса).
3.5 тона на сезон.
Мисля, че ако върнеш датчика за управление на помпата и вдигнеш температурата в системата катраните ще изгорят и няма да има толкова сажди.
Аз също нямам такъв четирипътен вентил.
Комина ми е две по 15см. Това си е стар комин на къщата ама хванати два. Зидан от тухли преди (абе отдавна). Чистя веднъж на сезон. Вадя половин чувал сажди.
kapanec - специалист
Котела си го чистя всяка седмица основно и от всякаде .Питам за тоя вентил какво му е деиствието как и къде се монтира защото не искам да вкарвам 85-90 градуса вода по цялата инсталация и 60 гр ми вършат работа защото си ми е достатъчно топло в стайте е по некога го завишам и на 70гр когато е много студено както е в последните няколко дена. Разбрах че когато котлето работи в диапазон 85 градуса изходяща-65 градуса входяща тогава няма кондез и саждите намаляват значително.Имам намерение да си направя на две от стайте подово там също ще имам нужда от такъв регулиращ вентил
bobivg - специалист
http://www.intiel.com/din-reg_bg.htm
Тук са отговорите на въпросите ти.
Panzer - специалист
Изображение
Пускано е във форума, но нещо самите схеми не мога да ги намеря. Имаше ги на сайта на атмос.
cenko6 - специалист
Конденз и сажди в комина се образуват когато същият е външен и не е изолиран. Моят комин е вътрешен и конденз изобщо нямам.От саждите го чистя веднъж годишно в началото на сезона.
bobiavto - специалист
Здравейте, и аз имам същият котел, но най-големият 10 секционен - 58kW ако се не лъжа. Коминът е правен специално за него , външен , от двойно коминно тяло, на което е отрязана преградата по средата, с височина около 11м.Миналата година имах същият проблем като колегата и се оказа, че комина е затлачил и оттам не може да вдигне градуси и връщаше постоянно. След като го изчистих проблема изчезна, нагласен е на 70градуса, като темп. на изх./входяща са съответно 60 и 45 градуси. След като го запаля го оставям да вдигне до около 90 градуса, за да изгори катраните и после заспива на посочените градуси. Комина го чистя един път на три месеца в сезона. За мен е малко странно проблема да е само в комина, защото този тип котли по спецификации и по мнение на професионалистите не са капризни на комини за разлика от други марки.
Има и нещо друго - тази година донбаските въглища изобщо не са донбаски,възможно е и това да е проблем. По принцип аз харча за сезон около 5 тона, до момента съм ги изхарчил и поръчвам другата седмица още 2 , но от друго място, дано да са по читави , че за 300лв. на тон вече се замислям дали да не сменя всичката инсталация с една термопомпа и да мирясам..
Колега, кажи какво управление ще слагаш на помпата , защото и аз съм без такова, мойта е двускоростна.
kapanec - специалист
Ще слагам контактен термостат което да влючва и изключва помпата на определени градуси
Дайте схема на тия трипътни -четерипътни вентили как се свързват снимки на мерих но както са монтирани не се вижда подробно кое и къде се свързват (единия е от входящата на котела другия отива към колекторите третия къде отива на изходящата на котела ли ? и ако е с четери извода къде отива четвъртия изход)

Прикачен файл

kontakten termostat.jpg
kontakten termostat.jpg (34.45 KиБ) Видяна 10124 пъти
naskov - майстор
Tова термореле не е за предпочитане. Дава големи отклонения. С модел В2000 няма да имаш проблеми. Има и електронни модели. За схеми виж тук: http://www.erato.bg/files/file_447_597.pdf
kapanec - специалист
naskov Мерси за схемата моето реле е друго просто не ми се играеше да г снимам и дръпнах тая картинка за полесно .
Почна да ми се изеснява схемата и като си я начертая ще я пусна

Тема "Виадрус U22D конденз и сажди в комина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: