Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
shulio - специалист
Има доста хора, който ги пускат на 1000 оборота и нямат проблем. Даже има един норвежец дето фрезова алуминиии с 13 метра в минута със стъпкови мотори от 1нм. Задвижването е СВД със стъпка 10мм, което прави около 1300 оборота на мотора. Всичко явно е до експеримент какво напрежение ще може да понесе мотора.

ще потърся клипчето в ютуб на норвежеца
basejn - напреднал
Ако на мотора му се слоши охлажданемо някъкъв нячин ще моде да си работи на по високо напрежение без да прегрява и в крайна сметка ще бъде по мощен от колкото е в характеристиките си .
Така ли е?
VBG - специалист
basajn

по принцип всичко е възможно, но са нужни много парички и време за експерименти и може да прецакаш моторите.
Да се направи допълнително охлаждане е много трудно.
Една проста ремъчна предавка е достатъчна. :)
mika - специалист
basejn написа:
Ако на мотора му се слоши охлажданемо някъкъв нячин ще моде да си работи на по високо напрежение без да прегрява и в крайна сметка ще бъде по мощен от колкото е в характеристиките си .
Така ли е?
Не, с увеличаване на напрежението няма да получиш по-голям "Holding Torque".
nik80 - специалист
стъпковия мотор се управлява с ток, не с напрежение, тока през намотките поражда въртящия момент, не напрежението, напрежението нараства рязко при превключване на намотките, но тока нараства бавно, при високи обороти няма време да нарастне тока до номиналната стойност, за това се прави регулиране на тока за да нараства бързо в началото и да не превишава номиналната стойност в края на импулса, колкото по-качествено е управлението толкова повече може да се "изстиска" от един мотор

същия проблем го имат и серво моторите при доближаване до максималните обороти, разликата между едн на двигателя и управлението намаля,тока намаля, съответно и въртящия момент, пак за максимални резултати се управлява по ток, но при тях максималните обороти, въртящия момент и прецизността са много по-големи от стъпковите и не е проблем да се осигури по голям запас
basejn - напреднал
Мога ли да ограничавам тока като избера такъв резистор за базата на управялващия транзистор че транзистора да пропуска винаги един и същ ток през Емитер-Колектор , който ще протича през намотката и ще бъде равен на нормалня ток който трябвада протича през намотката.Според мен трябва да се получи но не съм виждал подобни семи? В моя случай транзисторите са монтирани на радиатор и са около 3 пъти по мощни от нужното.

Как да разбера какъв ток е нужен на двигателя който позлвам? Като характеристики по него пише 55SIM - 25D6C . Прерових гугъла и нищо не намерих за него .
7.5DEG 9ohm
Ето снимка
Изображение

Имам напредък със сензора .Оказва се че имам около 3.2 точки на стъпка резолюция на енкодера което според мен е достатъчно.Сензора работи доста добре.Микроконтролера успява да разчита всичко точно дори и при резки смени на посоката и при високи обороти.Направих си тестова програмка за PC която да контролира двигателя и да разчита енкодера . Остава ми единствено да сучетая стъпките на двигателя с енцодера но за сега като гледам ще се получи защото притесненията които имах в началото се оказаха без проблем ( резолюцията на енкодера , максималната скорост с която микро контролера ще засича енкодера , и имах големи страхове за това дали ще се справя с писането на Фирмеъра на микро контролера за комуникация по USB но след доста човъркане успях )

Междо другото USB-то е доста удобно , защото мога примерно да включа машината през Безжично усб устройство и машината да бъде далеч от компютъра както и да ползвам за компютър приемрно IPhone или някой Ноутбук който няма паралелен порт.
sstefanov - майстор
USB не се препоръчва (още по-малко безжично) заради неконтролируемите забавяния.

http://wiki.linuxcnc.org/emcinfo.pl?Emc ... Design#USB

(за windows едва ли е по-различно)

Ограничаването на тока се прави с обратна връзка, за да не зависи от параметрите на транзисторите (които са доста температурно зависими).
nik80 - специалист
абе то и по усб може ама много е сложно, по изгодно е да се купи готово, аз имам едно такова G100 на geckodrive може да работи по usb и ethernet но така и не съм го ползвал още, принтерския порт ми стига за сега

колкото до тока - за не претенциозни неща може и с транзистора да ограничаваш тока, но не с базовия резистор, а с емитерния, 1 страница по назад в същата тема имаше схема, но за по мощни двигатели много загуби има в топлина, за да не грее го правят с широчинно импулсно управление, но като чета въпросите май е по добре да си купиш готово
basejn - напреднал
А вместо да търсим мощни резистори които могат да са скъпи или да мислим лампи и подобни които сащо си имат цена защо просто не ползваме по тънки кабели .Така и топлината ще се разсейва на голяма площ в голямо пространство .И дори не са нужни допълнителни компненти,
sstefanov - майстор
Защото параметрите на транзисторите се променят с температурата и защото обикновено един резистор е по-евтин от кабел със същото съпротивление! И защото дългите кабели са чудесни антени, които вкарват смущения.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: