• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 19
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
vladaeca - напреднал
Тани написа:
Е нали щяхме да водим разговор? Ситуацията е хипотетична и може да е напълно реална! Представи си лятото отвън да е 40 градуса - кога ще ти изстине сама стаята? Е както е 40 градуса нека променим примера за да ти е комфортно - нека си настроил на любимата си температура от 22 градуса е температурата в стаята да е 35 градуса! Така има ли смисъл да ми отговаряш! Не избягвай въпросите ми ,и не чети през ред! Ако си отговориш само на тези въпроси сам ще се откажеш от идеята си! ПОМИСЛИ!!!
Абе Тани ще ме направиш модератор с толкова много въпроси. :lol:
Представи си как работи един климатик през летния период.
Е това ще работи по същия начин само дето към външното тяло ще се насочва въздух в наяалото 30 градуса и лека полека ще намалява до 22.
bulhomes2 - майстор
Тани написа:
bulhomes2 ти не предлагаш ли точно в стаята да вкараш и външното тяло- значи и ти може да отговориш! Защо бягате от въпросите?????
Не. Никога не съм казвал това. Казах "на пътя на вентилационната система". В първия случай както го описах (като евтин рекуператор) всъщност няма значение къде ще е външното тяло, защото 100% от изходящия въздух ще минава през него (не го интересува външния въздух). Друг е въпроса възможно ли е това и как трябва да се изчислят обороти на вентилатори, компресора и прочие. Във втория случай (като помагане работата на климатика с вентилацията) няма как и външното тяло да е вътре. Честно да кажа не ми се мисли да си представям хипотетичните ситуации, които предлагате, защото според мен бягат встрани от темата.

P.S. Тани, възможно е да се познаваме. Издавам малките указателчета на Карлово и Сопот.
8180 - майстор
vladaeca написа:
Моля Ви като модератори, тябва да се спрете. Не поствайте нищо освен ако не постнете някаква полезна информация. Пишете много заядливо и хората вече се чудят дали да ползват вашия форум при положение, че вие се заяждате. Видехме колко знаете сега оставете думата на хората, които се занимават вентилация и климатизация, ако изобщо има такива, които не са се отказали от писането във форумът заради заядливите Ви коментари.
Приятелю, това е доста грубо и ако не участвахме с Тани в дискусията, щеше да се отрази лошо на темата ти.
Трябва да ти е ясно, че Модераторите във този Форум, при нормалното си участие в дискусиите нямат и НЕ МОГАТ да имат претенции за някаква особена компетентност, различна от всички останали. Нещо повече, имат и не по-малко право да участват в дискусиите. Не е ТВОЯ работа (и нарушава Правилата) да забраняваш и даващ оценки на когото и де е от участниците.Модераторско включване.

По темата:
Ще те помоля съвсем спокойно и внимателно да се върнеш към примера ми 1м3 влязъл/1м3 изтеглен и споделения принцип на работа на климатика (не видях да го оспори).
Фреонът и неговите метаморфози (които няколко пъти описваш) спомагат единствено да се добие, от студения въздух вън топлина или от топлия въздух вън - студ. Именно възможността да добием "противоестествено" допълнителна енергия (топлина или студ) от безкрая на околната среда позволява СОР (КПД) над 1.
Когато се лишим от този "безкрай", при разглеждания рекуператор, ТЕОРЕТИЧНИЯТ МАКСИМУМ, който можем да постигнем е КПД=100% - без никакви загуби и външна енергия, отнемаме топлината от кубик мръсен въздух и изцяло я отдаваме на кубик пресен. За мен - елементарно и по-същество повтарям предишния си пост.

За пръв път си позволявам да не се съглася спокойно с колегата 2V6(моите уважения) и бих го помолил да се върне към предложението си в т.2 (по същество, май съвпада с идеята на Автора). Предполагам, той може да сметне очакваното КПД на подобна инсталация и да сравни с пасивен рекуператор.
Не изключвам да има някакво подобрение в КПД, а също в цена и габарити.
На мен, пък сигурно и на Автора ще интересно някакво предположение за СОР на "климатичната част".

Ще съм благодарен да ми поясните къде греша в горното.

П.П. Не намирам за "абсурдни" примерите на Тани - на подобен принцип работят осушителите (влагоуловителите). Охлаждат някакво количество въздух с цел кондензация на влагата и с "рекуператор" го загряват отново (доколкото се справят). За целта потребяват допълнителна енергия.
Тани - модератор
Тани написа:
Тани написа:
Нищо не каза за линка , на който те помолих да кажеш колко е КПД-то

1.Кога температурата в стаята ще достигне тази температура и климатика ще спре?

На този получих някакъв отговор, макар и неправилен!Отговори си първо на втория въпрос и опитай с друг отговор!
2.Ако през външното тяло преминат 2 кW колко ще излязат от вътрешното (СОР 3) Е хайде COP да стане 3 защото така съм писал снощи в новия пример!
Много се изписа , но не получих отговори на въпросите си! Нека не говорим с мнения , а с факти! Моля ви бъдете кратки и не разводнявайте темата с квалификации на участниците!
bulhomes2 написа:
Тани написа:
bulhomes2 ти не предлагаш ли точно в стаята да вкараш и външното тяло- значи и ти може да отговориш! Защо бягате от въпросите?????
Не. Никога не съм казвал това. Казах "на пътя на вентилационната система". В първия случай както го описах (като евтин рекуператор) всъщност няма значение къде ще е външното тяло, защото 100% от изходящия въздух ще минава през него (не го интересува външния въздух). Друг е въпроса възможно ли е това и как трябва да се изчислят обороти на вентилатори, компресора и прочие. Във втория случай (като помагане работата на климатика с вентилацията) няма как и външното тяло да е вътре. Честно да кажа не ми се мисли да си представям хипотетичните ситуации, които предлагате, защото според мен бягат встрани от темата.

P.S. Тани, възможно е да се познаваме. Издавам малките указателчета на Карлово и Сопот.

Именно , значи правилно съм те разбрал. Нека забравин за момент свежия въздух и се съсредоточим само върху топлотехническата част . Колко киловата ще излязат от вътрешното тяло ако през външното минат 2 кW при COP на климатика 3 ако са в едно помещение?

ПП мисля , че наистина сме се запознавали преди няколко години . Запозна ни Митко Макавеев
a_stoev - майстор
Много се разгорещихте и почнахте да се оплитате във безкрайни въпросо-отговоро-въпроси.
Дайте да се спрем и да започнем на чисто

Да отговоря на тани пъро
Тани написа:

Относно КПД на нормален рекуператор може би не знам точно кой параметър трябва да прочета . Би ли казал колко е кпд -то на този модел: http://www.bulgariatherm.com/index.php? ... &Itemid=35

ПП понеже сме писали едновременно , последния въпрос се отнася и за Стоев
твърде висока ми се струва ефективността. Поне да бяха посочили при какви условия е измерено или нещо там, методика.

Изхождам от следните данни на топлообменници:
http://airtradecentre.bg/PDF/new/J_Klim ... %D0%B8.pdf
http://airtradecentre.bg/PDF/new/J_Klim ... %D0%B5.pdf
http://airtradecentre.bg/PDF/new/J_Klim ... %D0%B5.pdf

Първите са голи пити за камери и особено в малките дебити ефективността е под 50%
Вторите са блокове с вентилатори и имат ефективност около 60%
третите също ги дават около 50%

Относно другия вариант, предложен май от bulhomes2, да си изкараш извърлящата вентилация на питата на въшното тяло, също има смисъл и ще има ефект.
Слага се едно канално тяло на подаването и обираш изхвърлянето да духа на външния топлообменник. Вече как ще се съгласуват кубици и температури на въздуха е отделен въпроса, но поне инвестицията за пробата ще е много по малко и шанса за прецакване също.

Това е за по хард-оптимисти:
Относно работата на предлагания Активен рекуператор:
Примаме че работим с 500 m^3/h, вкарване изкарване.
Специфичния топлинен капацитет на въздуха е 1000 J/(kg.ºC)
Плъноста му е 1,29 kg/m3
Изходни условия:
Стайна температура 20*С, външна температура -5*С, повечето системи се смятат при тях. Гледам отоплението като по тежък и продължителен режим

за 1 час енергията на въздуха при dT=25*С ще е
25*С*(500 m3/h)*(1,29 kg/m3)*(1000 J/(kg.ºC))=16125 kJ/h
Обръщаме към kW
Изображение
16125 kJ/h= 4.479 kW
С няколко думи, това е мощността която ни трябва за да се сгрее въздуха от вън навътре и която се изхвърля от вътре на вън.
Обърнато в BTU e 15283т.е.
Трябва ти климатик 15-ка. Малко странен размер, Вземаме компресор 12-ка и тела от 18 и всичко ще заспи с малко запас. гледам компресора да по слаб от топлообменниците, защото те лесно може да ги спънеш но компресора не можеш

Компресора прехвърля енергия от единия топлобменник към другия. Трябва му да са балансирани по мощност и двата.

Суровини за производството:
  1. две канални тела от 18-ка. Имат си филтри, кондензни вани, вентилатор, но с нисък напор. Лошото е че максималната си мощност 18-ка я постига при над 800м3 което значи че при 500м3 ще е малко под 12.
  2. Външно тяло без питата и платката на вътрешното тяло на инверторен климатик 12-ка. Питат я дай на някой да си прави термопомпа въздух вода или други експерименти.
При някои марки тлата могат да се менкат доста свободно и патките са съвместими между различните типоразмери. т.е. може да ти свърши работа и оригиналната платка на вътрешното, ако е съвместима с външното, естествено .
Сглобката е следната:
Двете канални тела се слагат на входящия и изходящия въздуховод. Понеже енергията се разнася от фреона, няма нужда да са на близко, а се слага там къде ти е удобно. Сензорите на външното тяло ги слагаш на изхвърлящото вътрешно. слагаш вътрешната платка на подаващото тяло. Пускаш го на Ауто режим и 22*С. Монтираш му сензора в подаващата тръба, тръбния на питата и това е. Може да се наложи да се лъже сигнала за вентилатора, ако трябва му оставяш двигателя да врътка без перка, почти нищо няма да харчи. Въшното тяло, по точно остатъците: компресора, платката, четирипътен в-л и капиляри ги слагаш някъде да не ти бръмчат.

Гаранция за успех няма, но и Колумб не е знаел за къде тръгва.
Трябва да е инверторен за да си обезпечиш постоянна работа. Не трбва да спира освен ако не се изравни външната с вътрешната температура. Ще си регулира мощноста според нуждата. Ако е обикновен няма да имаш постоянна работа, а ще спира и тръгва непрекъснато, понеже веднага ще стопля над задание и после ще охлажда под задание. Много бързо ще умре.

Ако се занимаваш с монтажи и имаш налични части, експеримента си струва. Иначе да събираш чарколяк за своя сметка няма да ти излезе много евтино.

Готовото решение е голяма цифромания и е за наистина мнооого богати хора.
8180 написа:
Ще те помоля съвсем спокойно и внимателно да се върнеш към примера ми 1м3 влязъл/1м3 изтеглен и споделения принцип на работа на климатика (не видях да го оспори).
Фреонът и неговите метаморфози (които няколко пъти описваш) спомагат единствено да се добие, от студения въздух вън топлина или от топлия въздух вън - студ. Именно възможността да добием "противоестествено" допълнителна енергия (топлина или студ) от безкрая на околната среда позволява СОР (КПД) над 1.
Когато се лишим от този "безкрай", при разглеждания рекуператор, ТЕОРЕТИЧНИЯТ МАКСИМУМ, който можем да постигнем е КПД=100% - без никакви загуби и външна енергия, отнемаме топлината от кубик мръсен въздух и изцяло я отдаваме на кубик пресен. За мен - елементарно и по-същество повтарям предишния си пост.

За пръв път си позволявам да не се съглася спокойно с колегата 2V6(моите уважения) и бих го помолил да се върне към предложението си в т.2 (по същество, май съвпада с идеята на Автора). Предполагам, той може да сметне очакваното КПД на подобна инсталация и да сравни с пасивен рекуператор.
Не изключвам да има някакво подобрение в КПД, а също в цена и габарити.
На мен, пък сигурно и на Автора ще интересно някакво предположение за СОР на "климатичната част".

Ще съм благодарен да ми поясните къде греша в горното.
Аз поне нямам претенции да грешиш някъде. Освен май за теоретични максимум да изясним, че става въпрос за максимум на рекуперация да е 100%, тука това КПД не ми се вижда много на място, евентуално ако се сметне и енталпията (енергията от влагата) да дигнем още някой процент, но сухия въздух като се овлажни охлажда и нещата си идват на мястото. този максимум на рекуперация вече се постига с някакъв разход на енергия за компресора и вече тогава да говорим за COP. Примерно COP=3 когато при рекуперирани (прехвърлени от изхвърлящата тръба към подаващата) 3kW/h компресора е изгорил 1kW/h.

Ако изходим от данните от втория линк за пасивни рекуператори за 500м3 имаме 2 вентилатора по 280VA грубо 600W и 60% рекуперация. което е добив от 4.479kW*0,6=2,6874W. с разход 600W Приход/разход 4.479, но трябва и допълнително отопление да компенсира загубите. Ако при активния рекуператор се постигне по-висок COP от 4.479, има смисъл от упражнението. Иначе е по добре да си ползваш пасивен и да се запаси отоплението за да компенсира загубите. Ако отоплението е на термопомпа с въздушен топлообменник, май е най-добре да се сложи пасивен рекуператори и да се изкара изхвърлянето при топлообменника.
Тани - модератор
Радвам се на толкова добре обоснован отговор! Виждам че дотук само с тебе може дастигнем до краен резултат с който сме съгласни и двамата защото говорим с факти и реални примери. Нека за КПД ти отговоря довечера защото сега пиша от телефона. Относно примера който си дал - спрял си с изчисленията до средата. Недей продължава обаче засега. Виждам че си добре запознат с материята и ще се радвам да отговориш накраткко с по няколко думи на въпросите от предишния ми пост. Реално отговорите и на двата въпроса са само по една дума. Особено на втория. Учудвам се защо всички изписа цели романи но не ми отговарят на въпросите? В отговорите им е „скрит” отговора за смисъла от подобно съоръжение или пък моята грешка при разсъжденията.
a_stoev - майстор
Тани написа:

2.Ако през външното тяло преминат 2 кW колко ще излязат от вътрешното (СОР 3) Е хайде COP да стане 3 защото така съм писал снощи в новия пример!
Да се уточним какво се има в предвид под климатика ще спре? Климатик няма.
Вентилаторите на вентилацията ще въртят постоянно, без спиране. Затова е вентилация. Компресора се стреми да поддържа температура на подавания въздух по задание. Ако е далече от задание работи, ако доближи спира. Ако трябва обръща режими. Затова и трябва да е инвертор за да не спира/тръгва, а да си регулира мощноста.

2. При 2 kW отнети от външното ще вкара на вътрешното грубо 2kW+загубите на компресора. Ако COP е 3 те са 0,6 (6) kW = 2,66kW.
COP колко енергия се изразходва за да преместиш 1 енергия от едното тяло в другото.
Тани - модератор
Тани написа:

Сетих се за още един пример който надявам се , че ще ти изясни съвсем нещата и ще видиш защо е неприложима идеята ти на практика . Представи си че в една и съща стая си сложил външното и вътрешното тяло. СОР-а на климатика е 2 . Температурата в стаята е 25 градуса ,а ти настройваш температурата на на 16 градуса .

2.Ако през външното тяло преминат 2 кW колко ще излязат от вътрешното (СОР 2)
Това е оригинала на питането. Нека уточня,че е лято , а да изключи климатика имам предвид да достигне желаната температура.

Засега ще си запазя коментара на отговоро ти за да може и други да отговорят.

ПП
В примера имам предвид обикновен климатик , а не вашата система. Всичко е монтирано в едно помещение.
a_stoev - майстор
така поставен въпроса няма никаква връзка с темата. Дай да не я разводняваме излишно.
Тани - модератор
a_stoev написа:
така поставен въпроса няма никаква връзка с темата. Дай да не я разводняваме излишно.
Принципа е същия . Моля те отговори все пак. Ако после прецените ще разчистя темата.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 19

Тема "Активен Рекуператор от Климатик" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: