Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
ognqnko - напреднал
Намери светодиодни лунички.В пъти намалява консумирания ток от тях.
Johny - майстор
Нещо не е така.
Проводник 1мм2 издържа средно /според изпълнението/ 15А, което е почти двоен запас и не го бърка никакво охлаждане. Това 2,5 мм2 силиконов е чисто разхищение. Аз съм захранил акумулиращата печка с такова сечение. :lol: Вземи си българска лустер клема. Там има и пластинка под болтчетата. Няма друга причина. Самите лампи на 50W много греят и те са единственият източник на топлина. Вземи по-маломощни. Светят почти същото и пази проводниците от тях.
PCL82 - майстор
Вероятно пластмасовата клема е лежала над луничката и затова се е стопила. Освен бакелитови клеми има и порцеланови, които са още по-добър вариант.

Като поставяш луничката натъпчи ватата наоколо, така че поне на 10см наоколо да е свободно. Кабелът и клемата да са отстрани на крушката. По каталозите пише колко свободно място трябва да има над луничката. Провери дали си го спазил. Можеш да нанижеш на проводниците допълнително порцеланови маниста от стар реотан, но това ако нищо не помага.
Ники274 - специалист
Основните проблеми са три,както спомена PCL82 ватата е хубаво да я разчистиш в радиус около луничката за да има по хубаво охлаждане,второто това са връзките,аз луничките винаги ги запоявам.От снимката се вижда,че в клемата връзката ти е слаба .Провери си и изводите на самата луничка дали са читави,ако накрайника за луничката е калпав също е предпоставка за греене.Трето са сеченията на кабелите които ползваш.В случая е малко разстоянието,така че отпада.
Не ти препоръчвам да сменяш с 220в лунички,ще си увеличиш проблемите.
Това което ще ти препоръчам е оптималния вариант и няма да имаш проблеми.Та предполагам трафа ти е 120 вата.Така,че взимаш и пробиваш още две дупки и слагаш 4х35вата.Така по добре ще осветяваш навсякъде и сенките,които са хвърляли тези две лучники ще избледнеят.Запояваш връзките и около луничките разчистваш ватата за да могат да "дишат".За всеки случай смени фасунките на луничките да знаеш че почваш на "чисто". И останалото здраве :lol:

Пп Не съм привърженик на големите мощности и за един голям хол сложих около 15-20 лунички по 20 вата.Станаха "вечни" както се казва,освен това не дразнят окото и осветяват навсякъде, и си е почти като естествена светлина,никъде няма сенки и т.н.
styb - специалист
Да това е много вярно - по добре да са повече бройки луни но да са примерно 20 вата от колкото по малко но 50 вата.
Топлината идва най вече от по голямата мощност , а за кабелите по схемите дадени от самите производители трябва да са от 0.75 до 1.5 кв.мм. и най важното разстоянието от трафа до всички луна да е приблизително еднакво и не повече от 2м инъче тези с по дълъг кабел светят по слабо
danyxaxa - напреднал
styb написа:
Да това е много вярно - по добре да са повече бройки луни но да са примерно 20 вата от колкото по малко но 50 вата.
Топлината идва най вече от по голямата мощност , а за кабелите по схемите дадени от самите производители трябва да са от 0.75 до 1.5 кв.мм. и най важното разстоянието от трафа до всички луна да е приблизително еднакво и не повече от 2м инъче тези с по дълъг кабел светят по слабо
В тези думи има достатъчно истина, само трябва се вникне по-добре в тях. От голямо значение е охлаждането при по-голями мощности. Сечението, дължината на проводника и броя консуматори е от голямо значение за нисковолтови-правотокови вериги. По-дебело сечение, по-малко загуби, по-лесно разсейване в тях топлината от фасонките и най-важното ,че при късо риска от пожар е по-голям при неоразмерен предпазител. Всъщност май никой не споменава важноста на предпазителя! Имам една програмка "схема" която я правих за синът си, ще я споделя с вас дано да е полезна за тази тема: http://31iunq.hit.bg/OM_ddd.exe :)
Изображение
Последна промяна от danyxaxa на нед яну 30, 2011 7:14 pm, променено общо 1 път.
styb - специалист
Да така е , погрешно много хора си мислят че по големия предпазител върши по добра работа , да има "запас" от ампери , но той така няма да защитава от претоварване а само от късо
deianr - специалист
Има ли някакви по-свестни фасунги за тези лунички, че и аз се боря с едни точно като от снимката на колегата Армагедон?
Мисля си вече да завия луничката директно в лустер-клема с подходящ размер! Има ли някаква пречка на замисъла ми или да го правя? Оставих само една луничка свързана (иначе са 4) и както работи и след известно време започва само да примигва и мъждука, загрява супер много. Отдавам го на лоша връзка между изводите на луничката и фасунгата. Прав ли съм?
moimoimoi - майстор
прав си, от топлиното разширение на контактните пластини се получава лоша ел.връзка
слагай всетодиодни крушки 3 вата и няма се ядосваш повече

тия 50 ватовите халогнки трябва да имат достатъчно място за охлаждане, всъщност през зимата може да се ползват и за отопление :lol:
danyxaxa - напреднал
deianr написа:
Има ли някакви по-свестни фасунги за тези лунички, че и аз се боря с едни точно като от снимката на колегата Армагедон?
Мисля си вече да завия луничката директно в лустер-клема с подходящ размер! Има ли някаква пречка на замисъла ми или да го правя? Оставих само една луничка свързана (иначе са 4) и както работи и след известно време започва само да примигва и мъждука, загрява супер много. Отдавам го на лоша връзка между изводите на луничката и фасунгата. Прав ли съм?
Да, става с "лустер-клема с подходящ размер" и то много успешно щом има достъп и е лесно да се обслужва мястото.
И по-добра алтернатива е да се търсят начини за по малка мощност и с по-малко греене.

Тема "проблем с лунички" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: