• 1
  • 2
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Тани - модератор
В съседна тема
viewtopic.php?p=316912#p316912
възникна спор колко е максимално възможното КПД на един рекуператор. Понеже не стана въпрос за топлообменника или за целия апарат , нека в тази тема говорим само за топлообменник ( като начало )

Според мен възможно КПД 100% не само на теория , но и на практика т.е. входящата температура да е почти равна на изходящата - около 99+ %

Ще ми се да се включат повече хора

Променям темата на ЕФЕКТИВНОСТ на рекуператор , защото било по правилно :)
denuchi - специалист
От моя гледна точка 100 % не, но 90 % ДА.
Тани - модератор
Тъкмо да не спамим темата за активния! :)

Ти реално ли си го постигнал това :shock: И само с топлообменика и вентилаторите?
Ако е така - поздравления - ще има с кого да се съветвам за частите .
bulhomes2 - майстор
Не знам дали не е в нарушение, ако посоча линк към тема в другия форум, но преди година-две там "бистрихме" този въпрос. Доста от участниците ги има и тук. - http://forum.imoti.net/read.php?17,162325,page=6 В началото грешах, че максимума на рекуператора е 50%, тоест уеднаквяване на температурите, но защото си представях, че входящия и изходящия поток са в една посока (ако си представим рекуператора като 2 дълги тръби една до друга). Ако потоците са в противоположни посоки вече процентите се увеличават. Както и да е - прегледай темата - може и да ти е интересна.
Последна промяна от bulhomes2 на пет фев 04, 2011 10:47 pm, променено общо 1 път.
Тани - модератор
Благодаря ти! Интересното е , че точно с тръби щях да дам пример като най лесно за възприемане , но без да съм го прочел никъде :) Със сигурност ще го прочета ! Подобре да си "изгубя времето" там за да не го пестя после:

Една година експерименти в работилницата спестяват 20 минути четене в библиотеката
muhtarov - специалист
има си инжинери и други хора които са му направили проектирането и изпълнението.
по каталог го дават 45 до 52%

чувал съм, че хартиените рекуператори каквито ползват дайкин са на 80% ефективност.

препоръчително е рекуператора да има смесително ПЖР, следователно и автоматиката покрай него, пресостати и моторна задвижка.
препоръчително е да има и пресостатите за индикация на мръсни филтри.
denuchi - специалист
Тани написа:
Тъкмо да не спамим темата за активния! :)

Ти реално ли си го постигнал това :shock: И само с топлообменика и вентилаторите?
Ако е така - поздравления - ще има с кого да се съветвам за частите .
Немога да гарантирам точноста на температурните датчици, но грешката им не е повече от 2%. Все още нищо не е настроено и калибрирано. Помагаха ми колеги най вече със сметките и сглобяването на съоръжението. Но всичко е по мое изискване и начин на работа, а автоматиката ще е изцяло от мен. Там съм си вече сам и времето и средствата.
Тани - модератор
muhtarov написа:
има си инжинери и други хора които са му направили проектирането и изпълнението.
по каталог го дават 45 до 52%

чувал съм, че хартиените рекуператори каквито ползват дайкин са на 80% ефективност.

препоръчително е рекуператора да има смесително ПЖР, следователно и автоматиката покрай него, пресостати и моторна задвижка.
препоръчително е да има и пресостатите за индикация на мръсни филтри.
Би ли погледнал на този линк http://www.bulgariatherm.com/index.php? ... &Itemid=35 колко е КПД-то? Виждам че се включваш по темите за рекуператорите и явно си в час. Нещо може би пропускам , но споменават доста по-високо КПД , а и denuchi го потвърди преди малко с неговото изпълнение!
muhtarov - специалист
явно заради бавната скорост успяват да го постигнат
при скорост 3м/с през топлообменника е едно
при скорост 1м/с през топлообменника имам съвсем друго отделя
прекарва и малко въздух

това което ме смущава е налягането
има налягане като на пнемостранспортна вентилация :?

машинката наистина е интересна, любопитно ми е колко ли струва.
Тани - модератор
Струва адски много - е поне по моите стандарти!
http://www.pestimenergia.bg/shop/produc ... r-400.html

Но наистина е уникална! пък и с тези 12 вата разход при нормален режим направо ме втрещиха!
  • 1
  • 2

Тема "Ефективност на рекуператор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: