• 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
Чаро - Акълия
Разводнихме темата на човека, ама 'бащица', чий дириш на 3 метра дълбочина и за какво са 1" тръби? :?
Не са ми ясни някои неща.
Ahmakov написа:
какво можеш да си купиш за тези пари и хиляди да ти завиждат за избора. Без копане, заравяне и т.н.
Подскажи... :?
denuchi - специалист
Има няма някакви си 8000 лв. за 28х1,5. Ами една добра, наистина добра изолация. И все пак само с изолация няма да стане, ще трябва и малко топлина от някъде да дойде.
Чаро - Акълия
Аха, за това изобщо не бях и помислял. :)
И аз ще завидя :-D
a_stoev - майстор
От земята уж се вадило до 50W/кв.м (според търговците на такъв тип системи), Значи от твоите 60кв. да извадиш 9kW. Ако само тръбата ще ти струва 8000 лв, при положение че за 7000 лв си купуваш готова инверторна термопомпа въздух/вода 15kW (и БГВ прави) си сметни кога ще се избие инвестицията. Виждам че ти се занимава и ти е интересно, но това което си замислил няма избиване. Както ти казаха увеличи изолацията, тури си една машина въздух/вода, предвиди един котел да помага на 30-50% за най екстремните дни в годината и това е.
Парите заровени в земята си остават пари заровени в земята.
Ahmakov - специалист
Може и без котел, само един Зубадан стига и на бая хора лигите ще потекат... :lol:
ba6ticata - специалист
Виждам,че разпалих темата.Засега съм заровил тръба за парно с алуминиева вложка,като цената и е приблизително 1.40лв. на метър.Зарових я на три метра,защото такъв ми беше изкопа за къщата с мазе(кота -2.85).Предстои ми изграждане на изгребна яма,която е на кота -2.50.Понеже багера ще копае отново на около три метра и имам възможност дължината на изкопа да е 15 метра(след това ще го зария),в него ще положа останалите метри на принципа на изместена спирала,т.е. без да изправям кангала.Един цол - защото тук се касае за повече площ и лесно се монтира,освен това и налягането на флуида няма да е много високо!
LazarGanev - "Велик майстор"
Каква е тази тръба с ал.вложка 1" за 1.40лв/м? 1" се равнява на ф32.
2v6 - майстор
ba6ticata написа:
Виждам,че разпалих темата.Засега съм заровил тръба за парно с алуминиева вложка,като цената и е приблизително 1.40лв. на метър...
А защо не зарови водопроводна тръба PE :?:
Ahmakov - специалист
ba6ticata написа:
Желая да се включа в темата,като един бъдещ експериментатор.Имам идеята да ползвам топлината от земята(термопомпа),но вместо да ползвам топлообменник(вода-фреон) ще се опитам да пусна фреона през земната серпентина за да няма допълнителни загуби,или с едно изречение - да заровя външното тяло под земята.Някой има ли идея колко горе-долу трябва да е дължината и диаметъра на тръбата заровена на около 2.5-3м. за мощност - 20киловата?По принцип за термопомпа дължината за тази мощност е 200м. и сечение 1цол.Все пак тук става дума за фреон?Смятам да добавя една компенсационна част - въздух/фреон.
Ако ползваш препоръчаните тръби, по схемата, която си избрал, ще ти трябва "бая голяма" цистерна с фреон да ти захранва системата. А може би си имаш система, която да "събира" фреона от почвата?
ba6ticata - специалист
За първи път попадам на форум,в който някои смятящи се за майстори непрекъснато се заяждат,за най-дребни неща.Форумите не са само за знаещи,или ако желаете да има такъв,то просто допускайте потребители минали специален тест за конкректната тема.Смятах да намеря помагачи,а попаднах на заяждачи.Все пак благодаря за отговорите.

Моля, по-кротко с квалификации, нарушаващи правилата.
Горе вляво винаги имате поне един "Изход". 8180
  • 1
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Слънчеви климатици ? Защо не?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: