• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
Interceptor - напреднал
Здравейте

Скоро сложих нов бойлер Аристон, който беше с такъв клапан

Изображение

в комплекта. Въпросът ми е достаъчен ли е той като защита, защото гледам че няма никаква врътка за източване и прочистване. Мерси.
mladkal - майстор
Напълно достатъчен е.
Бойлер ако си тръгва ни клапан, ни дявол могат го спрат.
аз лично винаги преди бойлер и стояща батери, парелня и съдомиялна поставям спирателни кранчета (и на топла и студена) с вграден филтър.

Прикачен файл

кран.jpg
mirk - майстор
По инструкция на изхода на бойлера (топлата вода) не дават да се слага спирателна арматура.
PCL82 - майстор
Ясно е, че спирателна арматура не трябва да има между бойлера и клапана. Но за такава на топлата вода никъде не съм видял да пише. Нали всички смесителни батерии на топлата вода се явяват спирателлна арматура на изхода на бойлера?

Или идеята е да цъфне меката връзка ако клапанът не сработи?
mladkal - майстор
mirk написа:
По инструкция на изхода на бойлера (топлата вода) не дават да се слага спирателна арматура.
Принципно не дават да се слага спирателна арматура, но не пише, че е забранено. Отделен е момента, че по някога е по-удобно да има и на топлата и на студената. Едва ли някой би сложил кран между бойлера и клапана.
Interceptor - напреднал
Има такива не се притеснявай. Майстора дето е прапвел апартамента на майка ми преди време беше сложил вентила след него крана.... Да не говорим че бойлера се откърти от стената преди броени дни (както се разбра от темите ми :x ) и още му сърбаме последствията и вървя и поправям всичко след него. Да не говоря с какво беше хванат бойлера ... на трупчета с винтове от рода на 6 или 8 на 60 мм, без шайби и с таз малка глава ...... пишман майстори колкото щеш
mladkal - майстор
Принципно към днешна дата има какви ли не дивотии. Само че аз предпочитам да ползвам стари и изпитани методи и детайли, които по един или друг начин са се доказали във времето.
За монтаж има специални крепежни елементи

Прикачен файл

куки1.jpg
снимката е илюстративна и не цели реклама а уеб сайт, производител и аналогични. източник: internet
куки1.jpg (12.27 KиБ) Видяна 2156 пъти

Прикачен файл

куки2.jpg
снимката е илюстративна и не цели реклама а уеб сайт, производител и аналогични. източник: internet
куки2.jpg (53.31 KиБ) Видяна 2156 пъти
Interceptor - напреднал
Да аз сложих на Fisher едни куки 14х120 :-D няма къде да ходи :razz:
mici - специалист
Interceptor написа:

...достаъчен ли е той като защита, защото гледам че няма никаква врътка за източване и прочистване....
За защита е достатъчен, но наистина не може да се изпуска бойлерът. Има предпазни вентили с лостче за изпускане, но при често изпускане се повреждат и текат непрекъснато. Подобен проблем реших, като сложих тетка и изпускателен кран между предпазния вентил и бойлера.

Прикачен файл

Изпускател.jpg
Изпускател.jpg (12.72 KиБ) Видяна 2142 пъти
mirk - майстор
Първия детайл е мисля за захващане на мивка, а втория за бойлер. Ама за какъв бойлер :? струва ми се много ялова тая кука, ако е за малките бойлерчета 5,10,15 става ама за 80,100,120 ми се струва малко. Предпочитам да си циментирам със силен цимент болтове М10 или 12 като им бетонирам главите поне 100мм вътре в стената, а бойлера го стягам с гайки и шайби.

За целта вече има и бърз цемент http://www.boro-bg.com/articledetails.php?ArticleID=19
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за клапан" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: