Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
предстои ми инсталиране на вградена печка средна мощност 2800W котлони 1400W и абсорбатор 500W от кутията имам пуснат кабел 4квадрата. Какъв кабел да пусна до всеки ел. уред според конумацията или по дебел и дали захранването е достатъчно? Всичко това на един бушон може ли?
fikata - майстор
За печката и котлоните ако са на общо захранване 2.5 мм2. Ако са отделно съответно 1.5 и 1 мм2
За абсорбатора 1 мм2/ може и по малко, но така и така ще имаш кабел 1 мм2/
Захранването от 4 мм2 е достатъчно за тези консуматори.
Може на един предпазител 25А.
боян - специалист
Колега „fikata“ не искам да те компроментирам и да правя спорове с теб :partyman: ,но според мене ще е било да уточниш този кабел за печката да е 2,5мм2 ама с многожилен проводник със силиконова изолация.
fikata - майстор
СигУрен съм,че не ме компроментираш,защото не разбрах забележката ти. Тъй като въпросът не е за какъв вид да е проводника/кабела,шнура/ брой жила и начин на полагане.. :)
А и защо силикон не го разбрах..
Последна промяна от fikata на вт фев 08, 2011 12:31 am, променено общо 1 път.
Johny - майстор
боян написа:
Колега „fikata“ не искам да те компроментирам и да правя спорове с теб :partyman: ,но според мене ще е било да уточниш този кабел за печката да е 2,5мм2 ама с многожилен проводник със силиконова изолация.
Къде е казано, че трябва да е със силиконова изолация? В мястото на присъединяване въобще не е висока температурата.
боян - специалист
Съгласен съм,че никаде не пише кабелите да са със силиконова изолация Но той е по качествен затова се уточнявам.А относно въпросът на колегата „Fikata“ към мен колега ти не си уточнил затова пък аз допълних (не, че 2,5мм2 ПВВ-МБ или СВТ няма да издържи но дай да не правим експерименти)Хайде наздраве :partyman:
mirk - майстор
vadim написа:
предстои ми инсталиране на вградена печка средна мощност 2800W котлони 1400W и абсорбатор 500W от кутията имам пуснат кабел 4квадрата. Какъв кабел да пусна до всеки ел. уред според конумацията или по дебел и дали захранването е достатъчно? Всичко това на един бушон може ли?

Пускаш от главната линия 4кв три напълно отделни контакта, един за фурната, един за плота и един за аспиратора захранени с кабел 2.5кв.
valentino76bs - майстор
Johny написа:
боян написа:
Къде е казано, че трябва да е със силиконова изолация? В мястото на присъединяване въобще не е висока температурата.
Има една особеност при монтажа на тези вградени фурни,в зависимост от самата конструкцията на кухненското ,често има рискове самия кабел отзаде да се опира във самата фурна/а тя малко или много нагрява/ ПРИ НЕВЪЗМОЖНОСТ ДА СЕ БРЪКНЕ И ДА СЕ КОРИГИРА ПРИЛЕЖНО.....няма да изпадам в подробности,но аз го слагам винаги в термошлауф кабелчето/СВТ/....
mirk - майстор
И що слагаш СВТ, като вкарваш вурната с тоя твърд кабел знаеш ли го как ще застане. Сложи си гъвкав кабел ШВПС и ти е мирна главата, а може и негорящ и маслоустойчив ШКПТН.
valentino76bs - майстор
mirk написа:
И що слагаш СВТ, като вкарваш вурната с тоя твърд кабел знаеш ли го как ще застане. Сложи си гъвкав кабел ШВПС и ти е мирна главата, а може и негорящ и маслоустойчив ШКПТН.
СВТто има по добри качества на изолацията предвид топлина и влаги,а другия е добре ама е по скъп....всякакъв става няма проблем,къвто има ...::))...швпс то и него някой път не може да се види как застава..:)..http://vbox7.com/play:8d7138b9

Тема "малко помощ ..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: