Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Dewalt - специалист
Леле положението не е никак розово - след тези снимки съм склонен да си променя мнението да я взимаш.Трябва да е на много сносна цена за да скочиш с 2-та крака.
m_markovski - специалист
Типична селска къща.
Вземай и не му мисли много. Ще смениш покрива и дограмата, ще измажеш вън и вътре и си готов. Отвън около къщата ще направиш едни хубави алеи с бетон/плочки и влагата ще изчезне. Може и малко да поизкопаеш и да сложиш хидроизолация на стените.
Дюшемето отдолу изглежда добре, но дървенията на тавана е малко ала-бала. Ако искаш може да смениш покрива с по-лека конструкция - ламарина или ондулин, за да не тежи толкова и да облекчиш стените. Така направих с една 100 годишна къща в Родопите и стане екстра. Общо отне един месец за ремонт на фасадата, измазване и боядисване отвън, смяна на дограма и стрехи, вертикална планировка, цялостно боядисване отвътре (стените ги бях измазал по-рано).
Успех!
Георгиев - специалист
Да не те плаша, на повечето такива къщи основите им баавно, бавно вървят в различни посоки, от това са и пукнатините, както у улягането на покрива. Просто къщата се разтяга и спасение няма :). Имам две такива къщи по селата, посещавам ги от време на време, каквото и да правя спасение няма, пукнатините си остават активни. Две такива къщи покрай моята просто почнаха да се рушат и собствениците им ги събориха и си постоиха нови.
genkogenev - специалист
Да ти кажа честно тази сграда е с изчерпан ресурс . Каквото и да направиш /има начини но са скъпи/ винаги ще се появят пукнатини и другаде . Ако цената на имота е добра - купувай , събаряй и наново . Може да използваш приблизително същите габарити на къщата и ще се разминеш с много бумащина и излишни пари.
Вложените средства за ремонта на старата ще се доближат до изграждане на нова постройка / ако е по-малка/ и пак ще живееш в стара къща .
Това е само мое мнение .
dimdim - помощник
Благодаря за мнението ви. Въпреки че няма поводи за радост :shock: Идеята ми беше да сменя покрива, като от четирискатен го преправя на двускатен, външна изолация, дограма и т.н. - В момента съм в зоната на здрача. Наистина нищо не разбирам от строителство и всяко мнение ще е добре дошло. Къщата ми хареса като разположение и възможност да стане нещо прилично, не става дума за бутане и строене отначало в никакъв случай. Поздрави.
iva6ki - специалист
Колега както ти казаха по горе керемидите се пререждат ,сменяват се летвите ако е
необходимо се подменя някой мертек хващат се маиите,сменяват се полите на комините
измазват се прави се шапка или се попрвя съществуващата сменяват се улуците(при тази процедура
се прави и корниза на покрива) и водостоците
прави се едни цокъл мин 50см. Това е задължително щом няма да правиш нова аз го минах този етап това
лято цялата работа е за две седмици, а да сменяваш целия покрив не го препоръчвам понеже
ако го направиш като хората е 1/4 от цената на малка къща за моя покрив взех допълнително
260 цигли по 15стот. парчето.Откак направиш покрива и хидроизолация на основите другото може да
чака.
Успех в избора
ЧефоС - специалист
genkogenev написа:
Да ти кажа честно тази сграда е с изчерпан ресурс . Каквото и да направиш /има начини но са скъпи/ винаги ще се появят пукнатини и другаде . Ако цената на имота е добра - купувай , събаряй и наново . Може да използваш приблизително същите габарити на къщата и ще се разминеш с много бумащина и излишни пари.
Вложените средства за ремонта на старата ще се доближат до изграждане на нова постройка / ако е по-малка/ и пак ще живееш в стара къща .
Това е само мое мнение .
Искам да съм полезен, но не знам как. Тук има най-различни мнения. Някои са плод на практически опит, други на теория, трети на фантазия. Не искам никой да се засяга, просто всеки пише каквото знае. Но къщата е с доста проблеми.

Последен съвет - консултирай се с конструктор, и оглед. Виж неговото заключение, и после преценявай.

Има и друг вариант. Не казваш в кое населено място е къщата, за да се преценят и други неща. Ако е в апетитна зона, и цената за момента е приемлива, може дая купи, и след това продадеш с печалба. Въпрос на прозорливост. Дано правилно съм го обяснил.
ArturDent - Почти Безобиден
dimdim написа:
Благодаря за мнението ви. Въпреки че няма поводи за радост...
Има и добра новина!
Гредореда, като гледам е в добро състояние. Поне на гредите е махана кората, а от кората тръгват дървоядите.
Няма кора, няма (почти) дървояди. Обаче нищо не ти пречи да ги напръскаш.
Георгиев - специалист
ЧефоС написа:
Последен съвет - консултирай се с конструктор, и оглед. Виж неговото заключение, и после преценявай.
Ето това трябваше да се каже :). И не вярвай на конструктор който ти каже "къщата е супер, няма проблеми". Тя, че има има, въпросът е какви са, големи или малки :)
schuldiner - майстор
Георгиев написа:
ЧефоС написа:
Ето това трябваше да се каже :). И не вярвай на конструктор който ти каже "къщата е супер, няма проблеми". Тя, че има има, въпросът е какви са, големи или малки :)
После пък трябва да мине читав строител (или няколко), за остойностяване на описаните от конструктора дейности.
Ще е нужен и някой с поглед върху имотите в района, в смисъл цени на парцели в регулация с ток, вода и т.н. Това заради принципа, че постройката не е желателно да надхвърля цената на голия парцел.
В общи линии всичко се обръща в пари и ако няма кой знае какви емоции да дисбалансират уравнението, сметката става очевидна...

ПП В конкретния случай и само относно оправянето на къщата - аз не бих се занимавал.

Тема "въпроси за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: