Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
bulhomes2 - майстор
Досега най-евтината цена за рекуператор, която съм получавал, беше около 800-900 лв за този - http://www.mitsubishi-aircon.co.uk/defa ... 0000061498, на който посочват 70-77% ефективност, но поради различните именования на ефективността не съм убеден, че при температурна разлика от 20 градуса ще успее да вкара 15 от тях.

Предлагам да обменим идеи за евтини варианти на "Направи си сам" рекуператори. 2V6 щеше да правиш такъв - какво стана?
Изображение Изображение Изображение Изображение

По-известен вариант е с тръби закопани в земята.

Мисля си от скоро за 2 тръби, да кажем PVC една в друга (лицето на двете затворени сечения е горе-долу еднакво). Външната фи 160 мм, а вътрешната фи 110 мм. В тях естествено изходящия и входящия въздух се движат в противоположни посоки. За да увеличим топлообмена бихме могли да забодем множество пластини (нещо като резервни ножчета от макетни ножове) във вътрешната тръба успоредни на оста и така, че полвината от пластината да е във вътрешната част на вътрешната тръба, а другата полвина - в пространството между двете тръби. Бихме могли още да увеличим топлообмена като поставим пластините под лек ъгъл (еднакъв за всички) спрямо осите на тръбите така, че да завихрят въздуха в нещо подобно на шнек. Ясно е, че колкото по-добър топлообмен искаме, толкова по-мощни вентилатори трябва да предвидим, тоест колкото е по-дълъг рекуператора - толкова по-мощен вентилатор и колкото ъгъла на пластините е по-голям - също. Не ми се струва невъзможно и кой знае колко сложно за изпълнение.
velsi - Почетен майстор
Това е трета по ред тема за рекуператори! Ползвайте другите две.

Тема "Направи си сам рекуператор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: