• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
iva6ki - специалист
При термопанелите от този тип стенни само от едната страна ламарина не се предлагат,
по отношение на панели с вата има системи с обмазване за запечатка или с профили да се осигури вентилация
за просъхване, но с вата се ползват за халета и др. постройки изискващи определена пожароустойчивост
и е доста по кофт за монтаж полиуретана е с по добра изолация имайте предвид че с 8см панел само се прави хладилна камера от 0-5градуса и полиуретана е на по тънки пари неразбирам защо настоявате
за вата или допълнителна топлоизолация.При сглобяемите къщи от този вид сандвич панел стените обикновенно се правят
от 5см/5вата/ и 2х9,5мм гипс картон шахматно или единичен 12,5мм а покрива от 6см като по желание може да бъде:
ламарина/полиуретан/ламарина
ламарина/полиуретан/битумна хартия
ламарина/полиуретан/алуминиево фолио
ламарина/неопор/ламарина
Има и във формата на керемиди ,но на фона на останалите цената му е космическа
noiseless - напреднал
tetomaster написа:
Не си слагай термопанели. Покрий с други материали.
Няма как вече - одобрения проект от Общината е с панели, а покривът се намира върху 7-етажна обитаема сграда и преустройството трябва да стане максимално бързо, заради рисковете от дъждове и течове. Нямам голям избор....
noiseless - напреднал
iva6ki написа:
При термопанелите от този тип стенни само от едната страна ламарина не се предлагат,
по отношение на панели с вата има системи с обмазване за запечатка или с профили да се осигури вентилация
за просъхване, но с вата се ползват за халета и др. постройки изискващи определена пожароустойчивост
и е доста по кофт за монтаж полиуретана е с по добра изолация имайте предвид че с 8см панел само се прави хладилна камера от 0-5градуса и полиуретана е на по тънки пари неразбирам защо настоявате
за вата или допълнителна топлоизолация.При сглобяемите къщи от този вид сандвич панел стените обикновенно се правят
от 5см/5вата/ и 2х9,5мм гипс картон шахматно или единичен 12,5мм а покрива от 6см като по желание може да бъде:
ламарина/полиуретан/ламарина
ламарина/полиуретан/битумна хартия
ламарина/полиуретан/алуминиево фолио
ламарина/неопор/ламарина
Има и във формата на керемиди ,но на фона на останалите цената му е космическа
Е, то какво излиза, че панела е най-добре да го затворя отдолу с влагоустойчив гипс-картон и това да е? Може би, ватата няма да е зле за шумоизолация, че съм близо до булевард, ама как да я предпазя от конденза тогава?
8180 - майстор
noiseless написа:
Хм, сега като препрочетох темата излиза, че като има вата през нея рано или късно ще премине влага, тя рано или късно ще кондензира върху долната ламарина на панела, рано или късно ще намокри обратно ватата и.... край с нейните термоизолационни свойства, така ли? ДА!
Тогава, какво бихте препоръчали:
* между ватата и панелите да сложа найлон?
Найлонът трябва да е между ватата и гипсокартона, перфектно и херметично положен. Остава опасността при авариен теч през фугите на панелите, което важи във всички варианти.
* да заменя ватата с EPS или XPS, (кое е по-добре)? XPS
* едната страна на термопанела да не е от ламарина, а от картон или гипс-картон (колко ще е здраво)?
Никое не реашава проблема с вътрешната влага - премества го на външната ламарина.
* друг метод?
По-дебели панели, ако има парици за 150-200мм - не съм в час дали има такива.
Ламаринените материали на колегите, сигурно лесно ще се защитят в общината, ако е нужно, но и конструктор трябва да види, защото панелите "работят" по др. начин в конструкцията.

Мерси!
П.П. Дебелините от iva6ki ме притесняват.
noiseless - напреднал
8180 написа:
* между ватата и панелите да сложа найлон?
Найлонът трябва да е между ватата и гипсокартона, перфектно и херметично положен. Остава опасността при авариен теч през фугите на панелите, което важи във всички варианти.
Тогава един, предполагам глупав въпрос - какво ще стане ако увия всеки панел от вата в найлонов чувал без да го сплесквам много, за да му остане въздуха? Хем ще го предпазя от влагата, хем се надявам да си запази термо- и звукоизолационните качества, се надявам :?
iva6ki - специалист
Колега относно дебелините за сравнение говорим само с полиуретан
хладилна камера
80-100мм - 0 -5 градуса
100-140мм -5 0 градуса
140-200мм в зависимост
агрегатите -5 до -35 за
шоково замръзяване като от 140мм включително сглобката е съвсем различна
за да се осигури непрекъснат термомост
Покривни панели до 100мм а стени до 200,
а за ватата като шумоизолация по се постига с голяма плътност на кубик и
перфорация от страната на шума за да може да го поглъща като в повечето случай
надали ще се постине повече от 35 децибела намаление на шума

П.С. Предлагаш на човека да трепе мухата с чук

Прикачен файл

20_Nuovo Catalogo Zeroklass_page24_image1 - Copy.jpg
шумоизолационен панел има такъв и стенен
20_Nuovo Catalogo Zeroklass_page24_image1 - Copy.jpg (3.33 KиБ) Видяна 9294 пъти
tetomaster - специалист
noiseless написа:
tetomaster написа:
Не си слагай термопанели. Покрий с други материали.
Няма как вече - одобрения проект от Общината е с панели, а покривът се намира върху 7-етажна обитаема сграда и преустройството трябва да стане максимално бързо, заради рисковете от дъждове и течове. Нямам голям избор....
Но гледай да не се получи така https://picasaweb.google.com/vadimvlad/YjylTG#
8180 - майстор
iva6ki написа:
П.С. Предлагаш на човека да трепе мухата с чук
Колега, ако това е към мен, можеш да се консултираш за изискванията тук стр. 5 и 6 - Таблица 1: "Референтни стойности на коефициента на топлопреминаване за плътни ограждащи конструкции и елементи при проектиране на нови сгради и след реконструкция, основно обновяване, основен ремонт или преустройство на съществуващи сгради":
http://www.mrrb.government.bg/download. ... l8Mzc1OQ==
Чукове ли са, мухи - не знам и не съм го измислил.
За съжаление не съм компетентен да разчета данните, които предоставяш. По-просто е да дадеш данните за панелите (ако ги имаш) и да ги сравним с норматива.

Всъщност, би било интересно какво пише по въпроса в проекта на колегата - там трябва да я има сметката и евнтуално, да е заложена или не допълнителната ТИ.
Шумоизолацията е отделен или комбиниран въпрос.
iva6ki - специалист
Ето ти една примерна таблица като коеф. е за топлопреминаване на кв. м
за съжаление това което си поснал неможах да отворя
П.С. Дадения коефициент не ламбда

П.С. Аз знам за Наредба номер7
http://www.eneffect.bg/ee-infocenters/L ... e-2009.pdf
от 6стр нататък поне от това което видях нещата са така както ги казвам нека другите да преценят

Прикачен файл

покрив.jpg
8180 - майстор
iva6ki написа:
Ето ти една примерна таблица като коеф. е за топлопреминаване на кв. м
за съжаление това което си поснал неможах да отворя
П.С. Дадения коефициент не ламбда
Мерси колега,
Излиза че съм се изхвърлил с тези 200мм, ако става дума за полиуретан, че италианския не ми силата.
При Ламбда=0,025 както го дават на много места за полиуретана, малко завишени излизат числата от картинката (повече в големите дебелини), но от 80мм нагоре ВЛИЗАТ В НОРМИТЕ (доколкото го сметнах). Възможно е разликата да идва от тези оребрения, които си отиват към 10% от площта - не си играх толкова. :prost:

При вата и др. (в панела) сигурно ще са нужни по-големи дебелини.
Ти от БГ ли пишеш - отваря се линка - сваля doc файл с Наредба №7. Там малко объркано е написано, но общо взето за покрив дават U=0,28-0,30 (от 2009г. насам).

noiseless,
Пропуснах одеве. По принцип, в нормалните приложени не се препоръчва ватата да се опакова от двете страни с паронепропусклив материал. Обикновено нагоре я оставят да "диша" към вентилационна междина. В случая може да е все тая, защото отгоре панелът е паронепропусклив. Аз лично бих предпочел Фибран в тази ситуация. Струва ми се по-сигурно.
Виж и корекцията, която ми направи Ивашки - като топлоизолация, се оказва, че с 80-100мм читав панел, ще влезеш в нормите и без допълнителна ТИ. За шума не съм много в час.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Какви покривни термопанели?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: