Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
v_krumov - напреднал
Че това: http://www.dobrikit.dir.bg/page4b.htm

си е чист фазов регулатор.Само че за индуктивен товар.
Radoslav70 - помощник
Купи си конвертор от Торчанов, единствената бг фирма която произвежда конвертори за ел машини - Електроинвент
lov - майстор
Johny написа:
За съжаление съм длъжен да се съглася с колегата kuger. Регулирането на оборотите на двигател с ротор на късо по този начин не е най-правилният, но както казваш - колкото издържи. :wink:
И аз знам че е неправилен но преди 20-тина години монтирах едни таванни вентилатори руско производство. Към 30 бройки та и за мен остана един. :lol:
Регулирането с грец и управлението с тиристор.По стар вариант на схемата кога симисторите бяха кът. Миналото лято минавах от там и всичките си бачкаха. И доста си ги тормозеха относно ралични режими на работа. А моя като захвне жегата не се и изключва като при мен може би е в най тежък режим щото почти винаги е на минимални обороти. И той държалив излезе. Имаше вентилатори тетевенско производство и те пак с такива димерчета се управляваха. Тъй че нещата май са изпитани отдавна и няма проблем.
MamaMy - майстор
Не четете колеги. Фазово регулиране на асинхронни мотори е частично допустимо при помпи и вентилатори :wink:
iavord написа:
Доколкото си спомням при вентилаторен съпротивителен момент асинхронните машини могат да работят дори под критичния момент, респ. критичното хлъзгане. Това е и причината регулирането на оборотите с намаляне на напрежението да е приложимо основно при помпи и вентилатори.

Това не означава автоматично, че става за всякакви мотори. И аз съм на мнение, че не е най-доброто, но ... каквото сабя покаже.
Radoslav70 - помощник
Че е възможно, така е, и че става също е верно, но намотката работи на много по-висока темперетура, поради високите хармоници и голямото хлъзгане, лака старее бързо и всичко зависи, точно в кой диапазон на регулирането ще се ползва мотора, може да изгори бързо, може и да изкара. Като е турски малко ме съмнява. А те руските вентилатори са преоразмерени, така е с всичко руско. Тежко, големо, грозно и здраво.

Това е нещо като да регулираш обороти със спирачка. Не че не става, обаче не е най-добрия вариант. Зависи кога ще изпуши :)

Тема "ИМА ЛИ ТАКОВА СВЪРВАНЕ!!!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: