Всичко за озеленяването от домашни цветя до дървета за градината
Bobby - специалист
Имам въпрост за озеленяване на неособено равна част от двора и терасиране.
Където е зелената стрелка мисля да изкопая земята и да сложа някакви плочки и да направя стъпала от тях.
А където е лилавата трябва да махна бурените и да сложа райграс и тук-таме Туя. Идеята е какви са стъпките в разкопаването, нужно ли е да се обработи земята по-специално? Как точно се прави терасиране при такъв терен?
Благодаря предварително.

Прикачен файл

gradina-sled.jpg Зелената стрелка е мястото където искам да терасирам, лилавата за райграс и туя.

Прикачен файл

gradina-predi.jpg
За терасирането ако ще си го правиш сам е много труд и не много пари или много пари и друг да го прави.
Можеш сам да го направиш като по-лесния начин е да "отрежеш" отвесно земята заравниш водоравно и после с кофраж, арматура и бетон направиш едно _| такова подобно нещо и след това му налепиш някакви камъни.
Или като го отсечеш директно с големи камъни му направиш стената и отдолу пътеката ако съм разбрал че ще има пътека.
Bobby - специалист
Да, ще има пътека. Искам всичко сам да си направя , не заради парите, а заради удоволствието.
Мисля да отрежа наклона и да направя един малък кофраж. А вляво да трамбовам и да сложа плочки.
Намерих една фирма която продава калъпи за плочки мисля да си ги направя сам и да ги оцветя.
Питам също и за озеленяването дали някой има идея как да стане, все пак има бурени, а искам да сложа райграс и дръвчета-храсти.
Градинар - специалист
След като свършите със всичкото строителство. След като няма да има повече работи с бетон, цимент, замазки и т.н. почиствате добре. Пръскате с тотален хербицид всички плевели. Почиствате от камъни, буци и останали боклуци... Как се изработва тревен килим пише не само в една тема. Предполагам и за подпорни стени има доста изписано. Както и за облицовки, настилки.
Кое не ви е ясно? Давайте едно по едно :-)
Bobby - специалист
Какъв е този тотален хербицид, как се използва?
ЧефоС - специалист
Рано е още за този хербицид. Първо терасирай. От снимката не е много ясно какво точно ще правиш. Дай още снимки, от различен ъгъл.
Имах предвид като терасираш да отлееш бетона и от долу и от страни заедно за да се получи здраво и след време да не ти се наклони стеничката от тежестта на земната маса.
Bobby - специалист
Да, идеята е добра и ще направя точно така, въпреки че стеничката ще 50-60см макс. Ще кача и още снимки утре.
ЧефоС - специалист
Ако имаше повече снимки, бих ти предложил варианти. Но и така виждам, че може да се направят дъгообразни подпорни железобетонни/с повече желязо/ стени на тераси с ширина поне 2 метра. За по-малка ширина не си заслужава. С дъгите ще постигнеш в някаква степен стабилност против поддаване на стената. Това е само съвет като за начало на размисъл.
Bobby - специалист
Ето 2 нови снимки снимани отзад.
На горната снимка се вижда най-вляво стената ,за която писах миналата година, направих я от цимент и арматура , продължих я с тухли, стана много здрава и стабилна. Сега нейното продължение ще мине зад чешмата и ще образувата стената с която ще терасирам малката полянка. А полянката ще засадя с райграс и храстчета. Обаче както се вижда цялата е в бурени.

Прикачен файл

P1130336.jpg

Прикачен файл

P1130337.jpg

Тема "Въпрос за озеленяване и терасиране." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: