Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
brez - помощник
Имам 2 климатика Samsung on-off. Тъй като ще правя ремонт, искам да ги демонтирам, след което да ги монтирам отново.
В момента външните тела са под прозорците на стаите и много ме дразнят. Стаите са западно изложение и са последен 14 етаж от блока.
Въпроса ми е, дали може външните тела да се монтират по-високо от вътрешните т.е. да се поставят от към покрива на блока над прозорците на двете стаи. Така външните тела ще са на около 2 м над вътрешните тела.
Другото което повече ми харесва е да ги сложа над апартамента във въздушната възглавница на блока. Тогава обаче не знам дали няма да има някакви проблеми с работата?
EDI - майстор
Могат, 2 метра не е голяма денивелация.В сервизното на всяка машина се посочва максималната денивелация, обикновено е 10 метра.
lov - майстор
И аз да ползвам темата. До колко може да е тръбния път защото пък аз имам проблем не по вертикала а по хоризонтала. Идва ми около 20 метра.Вярно е че тръбата излиза солено но няма на къде по никакъв начин.
a_stoev - майстор
За 20м ще трябва доливане. Стандартно са заредени за 3 до 5м. От там нагоре трябва по 22г/м за R410A. За другите не ми се търси сега.
velsi - Почетен майстор
brez написа:
Другото което повече ми харесва е да ги сложа над апартамента във въздушната възглавница на блока. Тогава обаче не знам дали няма да има някакви проблеми с работата?
В това пространство може би през зимата ще им е по-добре, но през лятото ще се задушават от жега и няма да работят добре. Пък и Самсунг са едни климатици... По-добре не ги слагай там.
EDI - майстор
lov написа:
И аз да ползвам темата. До колко може да е тръбния път защото пък аз имам проблем не по вертикала а по хоризонтала. Идва ми около 20 метра.Вярно е че тръбата излиза солено но няма на къде по никакъв начин.
Каква марка и модел ти е машината.Има доста машини, които се зареждат над 10-ия или над 15-ия метър.Конвенционалните обикновено се дозареждат над 5-ия или 7-ия метър.Но дозареждането е работа на сервиза.
brez - помощник
velsi написа:
brez написа:
В това пространство може би през зимата ще им е по-добре, но през лятото ще се задушават от жега и няма да работят добре. Пък и Самсунг са едни климатици... По-добре не ги слагай там.
Аз ги ползвам само през лятото, защото съм с парно. Идеята ми е, като изкъртя апартамента да си скрия тръбите, след това ще ми монтират климатиците, а пък като се развалят ще ги сменя и това е.
Значи ще си останат отвън на фасадата, но над прозорците, благодаря за помощта!
lov - майстор
EDI написа:
Каква марка и модел ти е машината.Има доста машини, които се зареждат над 10-ия или над 15-ия метър.Конвенционалните обикновено се дозареждат над 5-ия или 7-ия метър.Но дозареждането е работа на сервиза.
Въпроса е принципен. За в момента съм на етап проектиране на едно преустройсво на сградата. Ще се изгражда една голяма тераса. И съответно трябва да предвидя къде мога да сложа външното тяло. Така че хем да може да се обслужва но и да не създава проблеми на фасадата. Като стигна до там вече ще се допитвам до модели и марки.
EDI - майстор
Във всяко сервизно има данни за минимална, стандарт и максимална дължина на тръбен път, максимална денивелация на телата и от кой метър се дозарежда.Измери си разстоянията на тръбния път и денивелацията и тогава ще можеш да подбереш машина.

Тема "Начини за монтаж на сплит климатик." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: