Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zimel - специалист
Ако си от София мога да мина и да ти ги монтирам.
ArturDent - Почти Безобиден
Не съм. Лазар ми е по-близо, но пак ми е далече ;)
lz1add - специалист
Тръбите медни ф28,както са ти казали колегите по-горе.Изходите на камерата са 1" щуцер/мъжки демек/.Добре ще е да предвидиш холендри/медни 1" за спойка с ф28 тръба ; месингови 1" или други/за връзката с камерата. Ако се налага да слагаш автоматичен обезвъздушител,то той да е соларен тип /до 160-200°С/ !
Като му дойде музата :drinkers: на собственика и даде газ на камината...... :scared: !
Виждали сме доста от масовите обезвъздушители/до 110°С/ с втечнили се карантии :shock: .
Успех !
filmatoplo - майстор
За медта аз си държа на мойта :) ама това е др тема .Има си места където не може да се приложи намаляне на сечение , но на места просто е излишно завишаването .Пък за камината -също зависи , минимум ф-28 но спокойно може и ф-35 да се сложи .Аз до 50 киловата отоплителни уреди слагам ф-35.Рядко за по големи котли си позволявам ф-42 , но в повечето случаи е много скъпо и минавам на черни тръби или на ППР Стаби.
zimel - специалист
Артур... , да не би да се отказа от монтажа на колекторните тръби?

От към камината , на медните тръби се запояват месингови холендрови връзки.
От едната страна холендъра е на цолова резба, а от другата е муфа, за да се вкара тръбата и да се запои (със сребърен припой).
Холендровите връзки са немски, производител фирма Viega , продават се в магазините на Юроком , виждам, че и други фирми ги разпространяват. Търговското им наименование е MZV ф 28х1.

Ако от камината излизат по-големи дименсии (тръби) , трябва да използваш редуциращи муфи / нипели.

Според мен, недей да питаш за топлинни разширения на медта и желязото, защото , ако се включат и други потребители може да стигнем до ... дифузия , обратна осмоза и дори до теоретична физика и квантова механика.

Ако наистина те интересуват топлинните разширения на различните метали, лесно можеш да намериш информация в чичко Гугъл.
Предполагам, че няма да са драстично различни, понеже в практиката така се прави (монтажа).

По въпросът ти за топлоизолацията -мисля , че колкото и да сложиш все ще е малко, та всеки обектаджия е усещал топлината на парнаджийски колектор повит със стъклена вата, а там е в сантиметри изолацията.
Аз, лично за мен си сложих микропореста гума с дебелина на стената 13 мм. , обаче немога да споделя впечатления, понеже още не съм пуснал инсталацията да работи.

При бакъра (тръбите) не са цолови, а милиметрови. По-горе съм поснал един конвертор, понеже и аз като теб се чесх по главата и се питах , аджеба , коя на колко отговаря?.
filmatoplo - майстор
:) Невероятно но факт -на моята инсталация в къщи имам 1 медна тръба, два метра дълга .Та тая тръба всеки път когато включи помпата и мине вода с температура 55-60 градуса се удължава с 1,5-2 сантиметра , никаде другаде по инсталаците които съм монтирал тоест метрите медна тръба която е хиляди -нигога не съм констатирал и милиметър разширение .А моята тръба в къщи видимо се движи :? А сега де. :-D
lz1add - специалист
filmatoplo написа:
:) Невероятно но факт -на моята инсталация в къщи имам 1 медна тръба, два метра дълга .Та тая тръба всеки път когато включи помпата и мине вода с температура 55-60 градуса се удължава с 1,5-2 сантиметра , никаде другаде по инсталаците които съм монтирал тоест метрите медна тръба която е хиляди -нигога не съм констатирал и милиметър разширение .А моята тръба в къщи видимо се движи :? А сега де. :-D
:butthead: Нещо друго ти се движи заедно с тръбата....и ти се шашкаш излишно. :goodman: Най-вероятно е от ламарината на водната риза....май беше Прити при тебе.Пусни си помпата на високи обороти ръчно няколко пъти,наблюдавайки тръбата и ще видиш ефекта :supz:
filmatoplo - майстор
:butthead: Това незнам защо го сложи , тръбата ми е далеко от печката и преди нея има смяна на ъглите с 1 метрови участъци тоест играят роля на компенсатори , но самата тръба се удължава .Края на тази тръбата завършва с коляно и когато премине топлата вода през нея се вижда как коляното се отмества .А за сведение -всеки ден монтирам минимум 20-30 метра медни тръби , и нито се шашкам просто ми е смешно :) знам от къде я купих тази медна тръба -от дистрибутор на Ерато , сега китайска ли е друга ли е , но никога другаде дори при 100 градуса не ми е мръднала тръба с милиметър. :wink: :butthead:
geosolar - помощник
Ехее , тука всичките са "майстори" и разбирачи.
По-добре да си сложиш позлатени тръби Ф90 , за да минава водата по-лесно и да убива микробите в радиаторите, освен това си приготви по 1000 лева за климатик над всеки радиатор да не му е студено, когато не ти се слагат дърва.

А сега сериозно : на всички "колеги" искам да кажа, че човека явно не му се дават пари за майстори и няма да даде, затова не го ощетявайте с цената на тръбата , за да му останат малко пари за дърва.

Не съм сигурен 100% , но мисля , че никой български производител не предлага камина по-мощна от 20kw. В този дух тръба Cu Ф 18 х 0,7 ще ти е напълно достатъчна ( цената й е двойно по-малка от тази на Ф28, а колената са четири пъти по-евтини ) за сравнение тръба Ф15 топлопренася 30kw без колена (т.е. - без хидравлично съпротивление) така че Ф18 е добре.
По въпроса с холендрите : два бронзови холендъра 1" на Ф 28 струват около 40 лева . НЕ слагай холендри изобщо . Най-вероятно никога няма да местиш камината (празна е към 100 кила, ако не е вградена ) сложи само резби Ф18 към 1" . Ако се наложи - се режат много лесно с тръборез и после се запояват муфи.
По въпроса с изолацията - ако са в пода не е нужно да копаеш Суецки канал на сред хола. Сложи си гофрета Ф28 , (може синя и червена , съответно на топла и студена тръба - за да не ги объркаш, но може и само един цвят - да не остават парчета, които после няма какво да ги правиш ). И сега да внимават колегите : Местата където гофретата "отзява" и се вижда медната тръба ги изолирай внимателно с изолирбанд (тиксо), за да няма тръб. контакт с цимент (получава се елекролиза или механично триене с камъчетата от цимента)
Колегите ще извиняват, но от такива хора (които сами си го правят) парички не сме изкарвали . Така че - нека човека си го направи както трябва и си спести 100 - 200 лева от едноцоловите тръби и си купи дръвца от спестеното.
filmatoplo - майстор
Моите тръби са фи-18 , но аз съм на 10 киловата , с помпа и застраховка юпиес.А по въпроса -Направи сам -Да , но не и да се свързва с липса на средства , и нак автоматично влиза в тема- С трици маймуни , която от година съветвам да има като тема в подраздел Отопление . :) Там всеки който иска Сам да си направи дадена инсталация , но и да не дава пари за материали да пише :wink: .Иначе -Направи сам ,не означава по евтино като материали . :wink:

Тема "Тръби от камина до колектор - Какви?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: