Тук общо взето ми събра очите, но както и да е. Май в другия форум говорихме за тръбите. Защо трябва да е с медни. За тях трябва да предвиждам по-голяма изолация, линейните разширения също са по-сериозни (а при мен ще имам дълги участъци), доста по-скъпи са и не на последно място - бащата е уважаван водопроводчик, но за медни тръби ще трябва да търся друг. Предимството на медните го виждам само при вдигане на над 100 C в системата.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bulhomes2
- майстор
74 мнения в "Конкурс за оптимизиране и изчисляване на отоплителна инст..."
bulhomes2
- майстор
Не разбирам защо? Сложното и специалиста са за сметките, за което търся да си платя. Другото е въпрос на монтаж. Не виждам защо целия град да търси баща ми за такива работи, а аз да търся друг. По фреоновите истории ще си е специалист - затова спор няма, но вече го виках да обсъдим системата и честно казано останах с впечатлението, че не е убеден, че би могъл да даде правилното решение. За монтажа - да, но за сметките - едва ли.
Антоне чак сега осмислих това за 30-те градуса на камината. Ако и изгорят дървата, а котела гори - наистина не е болка за умиране - просто ще продължава да циркулира топла вода и през камината. Няколко отоплителни фирми ме съветваха даже да си пусна водата винаги да минава последователно през котела и камината и ще си спестя единия трипътен моторвентил. Какво толкова, че ще се топли и камината - и без друго мисля да и изолирам яко ризата.
Антоне чак сега осмислих това за 30-те градуса на камината. Ако и изгорят дървата, а котела гори - наистина не е болка за умиране - просто ще продължава да циркулира топла вода и през камината. Няколко отоплителни фирми ме съветваха даже да си пусна водата винаги да минава последователно през котела и камината и ще си спестя единия трипътен моторвентил. Какво толкова, че ще се топли и камината - и без друго мисля да и изолирам яко ризата.
Тани
- модератор
bobivg написа:bulhomes2 ти и в другия форум си писал, че възнамеряваш да я правиш с баща си, но моето мнение е, че няма да се справите с такава сложна система, като и без да си платиш за качествен проект. Не всичко е за напрви си сам.bobivg , нали знаеш , че не толерираме подобни изказвания в този форум!!!
С проекта наистина е трудно , но не невъзможно да се справи сам интелигентен човек , който никога не е правил подобен проект . Въпроса е дали си заслужава да си изгуби времето и това е лично решение!
За практическата реализация обаче всеки може да се справи с повече съвети! Лично аз винаги съм предпочитал да си купя някакъв инструмент и да си свърша нещо сам , отколкото да дам повече пари на някой , който да свърши същата работа , а и да си остана без инструмента! Не знам колко струва горелката за запояване на медни тръби , но съм почти сигурен , че е по-малко от цената за труд на някой да му направи системата. От друга страна ще е в състояние бързо и по всяко време да си промени нещо по системата без да се съобразява с майстори!
bobivg
- специалист
bulhomes2 написа:Не разбирам защо? Сложното и специалиста са за сметките, за което търся да си платя. Другото е въпрос на монтаж.Съвета ми е изцяло добронамерен. И в едното тече вода и в другото, но едно е да ти стои цял язовир зад гърба, а съвсем друго една помпичка. Решението си е твое в крайна сметка. По това което видях в проекта ти подозирам, че баща ти и с черни тръби не може да работи. Прав ли съм?
Тани написа: bobivg , нали знаеш , че не толерираме подобни изказвания в този форум!!!Вече знам.
bulhomes2
- майстор
По принцип може да работи с черни тръби. Някога само с такива е работел (и с поцинковани). Обаче ми е интересно как върза това заключение с проекта.
Иначе поялник за медните тръби виждах - не е цифра, обясниха ми и как се работи с него - нищо сложно. Повече ме спират другите съображения, които посочих по-горе.
Иначе поялник за медните тръби виждах - не е цифра, обясниха ми и как се работи с него - нищо сложно. Повече ме спират другите съображения, които посочих по-горе.
filmatoplo
- майстор
Медта я предложих само за слънчевата инсталация , другата част може да се направи от ППР Стаби -само изходите от котела и камината нека да са метални някой метър да поемат високите температури .Около котела ме притеснява това че е даден само като обикновенно свързване ами ако е пиролизен
А котела и камината може да се свържат в паралел и да се ползват с температурен приоритет или заедно -отсичането им може да става с отделни помпи с възвратен клапан, или само с ел клапани отварящи над 60 гр.Много по гъвкаво ще стане с няколко помпи вместо с 1 .

bulhomes2
- майстор
Знам как се връзва пиролизен котел - с помпа само за него за да циркулира там само гореща вода. В смисъл в момнта едва ли ще я нарисувам, но имам схемата и я бях разбрал лесно. Иначе за връзването на котела и камината вече говорихме в друга тема. Филма, според теб това е правилното свързване, нали:

Ползването на тази схема би довела до пускането на още две линии за разширителния съд от котела и камината (заради възвратните клапани), трябва да купя още една помпа клас Магна и ако се изпозва точно този тип свързване според мен ще получим приоритет на котела. На практика не мога да се убедя какво ще спечеля от паралелното свързване, а виждам само минуси.

Ползването на тази схема би довела до пускането на още две линии за разширителния съд от котела и камината (заради възвратните клапани), трябва да купя още една помпа клас Магна и ако се изпозва точно този тип свързване според мен ще получим приоритет на котела. На практика не мога да се убедя какво ще спечеля от паралелното свързване, а виждам само минуси.
filmatoplo
- майстор
Някои неща ги премислям , ако котела гори и буфера вече е зареден целия -конвекторите откъде ще вземат охладена вода за смесване от пропорционалния 3пътен вентил .Ако вентилите затворят на конвекторите не виждам пътя на циркулацията -дори през буфера както казваш
Каква точно е разликата от 3пътен смесителен вентил и пропорционален такъв
На буфера долу, отляво и дясно има студени входове с ел клапани - как се управляват и кога е отворен единия , кога другия .За паралелното свързване на котела и камината -възвратните клапи са на входовете -така спокойно си имат достъп до отворения разширителен съд , дори да се отсичат с ел клапи те пак са преди входа на котела или камината .Възвратните клапи са без пружина и при нужда през тях може да преминава вода която да охлажда .

AntonBM
- специалист
bulhomes2, ще ти помогна сам да си го проектираш (изчислиш). Напиши каква е мощността на всички съоръжения, дължините на участъците (тръбите) и броя на колената за участъците.
Аз ще ти изпратя 1 ексел файл с изчислени 3-4 участъка. В него са вкарани всички формули и данните на по-разпространените видове тръби. С прости редакции може да се смята всякаква тръбна мрежа. Когато сметнеш твоята част ще ми я изпратиш за проверка. Ако е на ред по тези изчисления се избират помпите.
За това пари не искам! До сега във форума на никой не съм искал пари. Пиша тук за удоволствие, а не да си търся клиенти. Имам си работа и не се оплаквам. Все пак имам няколко случая на хора, които са ме потърсили, след като са виждали мои мнения тук. На тях съм искал пари, но срещу това им правя работни проекти, а не ги оставям само на съвети. Не искам това да прозвучи като реклама! Не мога да поема повече работа. За сега съм много зает и едва ми остава време да драсна по някой ред тук.
П.П. Дали камината ще е последователно или паралелно на котела е въпрос на избор на схема. Лично аз предпочитам паралелното, но е възможно да се оразмери инсталацията да работи и последователно. Излишно се притесняваш за температурата на смесване. При паралелното по-лесно се регулира, отколкото при последователното. Ако камината е затоплена, но не гори губиш топлина през комина, колкото и да изолираш ризата.
Аз ще ти изпратя 1 ексел файл с изчислени 3-4 участъка. В него са вкарани всички формули и данните на по-разпространените видове тръби. С прости редакции може да се смята всякаква тръбна мрежа. Когато сметнеш твоята част ще ми я изпратиш за проверка. Ако е на ред по тези изчисления се избират помпите.
За това пари не искам! До сега във форума на никой не съм искал пари. Пиша тук за удоволствие, а не да си търся клиенти. Имам си работа и не се оплаквам. Все пак имам няколко случая на хора, които са ме потърсили, след като са виждали мои мнения тук. На тях съм искал пари, но срещу това им правя работни проекти, а не ги оставям само на съвети. Не искам това да прозвучи като реклама! Не мога да поема повече работа. За сега съм много зает и едва ми остава време да драсна по някой ред тук.
П.П. Дали камината ще е последователно или паралелно на котела е въпрос на избор на схема. Лично аз предпочитам паралелното, но е възможно да се оразмери инсталацията да работи и последователно. Излишно се притесняваш за температурата на смесване. При паралелното по-лесно се регулира, отколкото при последователното. Ако камината е затоплена, но не гори губиш топлина през комина, колкото и да изолираш ризата.
Тема "Конкурс за оптимизиране и изчисляване на отоплителна инст..." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература