geosolar написа:Добре дошъл на geosolar във форума, ама това горното е малко неподготвено изказване за инженер по топлотехника
Не съм сигурен 100% , но мисля , че никой български производител не предлага камина по-мощна от 20kw. В този дух тръба Cu Ф 18 х 0,7 ще ти е напълно достатъчна ( цената й е двойно по-малка от тази на Ф28, а колената са четири пъти по-евтини ) за сравнение тръба Ф15 топлопренася 30kw без колена (т.е. - без хидравлично съпротивление) така че Ф18 е добре.
.
Кое от цялото изречение не е вярно и кое да опиша по-подробно, защото за да защитя цялото си твърдение ще трябва да пиша цял ден или два.
Може би те притеснява, че ти произвеждаш камини по-мощни от 20 kw или изчислението ми на дебита на тръбите при delta t 15 C не е точно. Да не е съвсем точно. Но при камина с 14-15kw мощност на ризата и 5-6kw мощност на излъчване какво й трявва (може би Алфа 2 помпа или UPS от 300 лева) ? Какво да конкретизирам ? Освен това съм първо монтажник, после инженер и съм тръгнал от най - ниското стъпало на техниката. А не от училище - направо в университета и яж , пий - пък тя дипломата сама ще си дойде.