Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
geosolar написа:

Не съм сигурен 100% , но мисля , че никой български производител не предлага камина по-мощна от 20kw. В този дух тръба Cu Ф 18 х 0,7 ще ти е напълно достатъчна ( цената й е двойно по-малка от тази на Ф28, а колената са четири пъти по-евтини ) за сравнение тръба Ф15 топлопренася 30kw без колена (т.е. - без хидравлично съпротивление) така че Ф18 е добре.
.
Добре дошъл на geosolar във форума, ама това горното е малко неподготвено изказване за инженер по топлотехника
geosolar - помощник
Кое от цялото изречение не е вярно и кое да опиша по-подробно, защото за да защитя цялото си твърдение ще трябва да пиша цял ден или два.
Може би те притеснява, че ти произвеждаш камини по-мощни от 20 kw или изчислението ми на дебита на тръбите при delta t 15 C не е точно. Да не е съвсем точно. Но при камина с 14-15kw мощност на ризата и 5-6kw мощност на излъчване какво й трявва (може би Алфа 2 помпа или UPS от 300 лева) ? Какво да конкретизирам ? Освен това съм първо монтажник, после инженер и съм тръгнал от най - ниското стъпало на техниката. А не от училище - направо в университета и яж , пий - пък тя дипломата сама ще си дойде.
torbalan - Дървен философ
ArturDent, остави канал или проходки (аз ползвам сиви тръби ПВЦ с подходящ диаметър) ако не си уверен, че ще се справиш сам...

най-добре е с медни тръби :)
geosolar написа:
Може би те притеснява, че ти произвеждаш камини по-мощни от 20 kw или изчислението ми на дебита на тръбите при delta t 15 C не е точно. Да не е съвсем точно. Но при камина с 14-15kw мощност на ризата и 5-6kw мощност на излъчване какво й трявва (може би Алфа 2 помпа или UPS от 300 лева) ? Какво да конкретизирам ? Освен това съм първо монтажник, после инженер и съм тръгнал от най - ниското стъпало на техниката. А не от училище - направо в университета и яж , пий - пък тя дипломата сама ще си дойде.
1) Не, не съм производител на камини, просто съм прочел първия пост, където е казано каква е камината - 20кВт мощност на водната риза. В такъв случай не ми се налага да гадая :-D .
http://thermtrade.bg/catalog/product_in ... ts_id=1128
2) Наистина ще ми е интересно да видя малко сметки по твърдението, че
за сравнение тръба Ф15 топлопренася 30kw
- интересува ме каква трябва да е скоростта на водата при режим 60/45*С?
geosolar написа:
1) Не, не съм производител на камини, просто съм прочел първия пост, където е казано каква е камината - 20кВт мощност на водната риза. В такъв случай не ми се налага да гадая :-D .
http://thermtrade.bg/catalog/product_in ... ts_id=1128
2) Наистина ще ми е интересно да видя малко сметки по твърдението, че
за сравнение тръба Ф15 топлопренася 30kw
- интересува ме каква трябва да е скоростта на водата при режим 60/45*С?
3) Познавам ArturDent откакто е във форума и мога да твърдя, че не е човек, който ще рискува да спести 50 или 100лв за сметка на проблемната работа на системата за в бъдеще
filmatoplo - майстор
Аз си мисля че Артур -реши вече тръбата да е мед фи-28. :)
iva6ki - специалист
Аз съм малко зле с топлотехниката ,но бързо уча като цяло какъв е проблема да се ползват
подцинкованите тръби от камината до колектора или до разклонение :?
geosolar - помощник
Това че тръба Ф15 топлопренася 30kw го написах за да ви привлека вниманието - и успях. По сметки излиза горе-долу толкова ( 28 и нещо) при помпа 25/4 и БЕЗ хидравлични съпротивления (без колена и т.н.) сега не ми се смята пак , защото в момента вече съм уморен а и всеки проектант трябва да може да си го сметне. А съм монтажник, ходя с къртача и къртя дупки в стените и прекарвам тръби. Какви да са тръбите за дадения обект решавам само аз. Ако клиента иска по-голям размер обокновено го разубеждавам. Ако тука човека иска да си сложи Ф28 - да си сложи, само че ще плати 100 лева повече.
А и някой знае ли какъв е размера на тръбите на 24 kw газов котел например ? - Ф 18 . Значи е напълно достатъчно.
Така че за тая камина 20 + 5 kw ако изкара общо 25 kw при напълно сухи дърва - аз ще ходя да монтирам такива без една стотинка!!!

И още нещо забравих да по тази тема - за обезвъздушителите: моят съвет е ръчни обезвъздушители ( автоматичните дефектират и се превръщат в ръчни) а тези които са за слънчеви системи не ги знам какви са, аз ползвам на Емети , но на слънчевите ми системи съм слагал винаги и само ръчни. Гаранционно съм ходил на слънчева система само за да сменявам термо датчици - но никъде не съм ДОЛИВАЛ пропилен гликол заради дефектни обезвъздушители.
zimel - специалист
Аз предлагам на модовете да отворят и още една нова тема - смешници :lol:
lz1add - специалист
И как обезвъздушаваш най-високата точка/колектора/ в слънчевата инсталация......че стана интересно?
Или го правиш с ръчен обезвъздушител при пускането в експлоатация.....и довиждане! Когато имаш камина за вграждане ще караш клиента да се завира през ревизионен отвор,за да обезвъздушава ли? #-o

Тема "Тръби от камина до колектор - Какви?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: