• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 154
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
edemy2001 - специалист
Radoslav70 написа:
Браво на ентусиазма, ето тук драснах нещо не ми се преписва сега

http://mazeto.net/index.php?topic=5572.0

Изчетох почти всички коментари, аз се занимавам с промишлени, но и аз мисля, че единственото смислено любителско решение е без мултипликатор, т.е. директно перката куплирана към многополюсен синхронен генератор с постоянни магнити.

И браво от мен интересно ми беше да чета. При мен няма вятър, иначе имам голямо желание и аз нещо да спретна, та ще видим за в бъдеще.
=D> Абсолютно вярно!
dj_marti79 - специалист
torbalan написа:
с две думи - енергията от вятъра си е вятър работа :)
Аз го казах :lol:

edemy2001 Съвети приемам всякакви и благодаря за дадените.
в момента генератора е от Кароса 28V/60A, но как да постигна 1500об./мин. с мултипликатор 1:4 ?
300W изкарвам но с витло 1,8м. ще изкарам ли 1kW?
Силно се интересувам от профила на витлата и начинът за изработването им.

Поздрави на всички ветрохвощачи
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
torbalan написа:
с две думи - енергията от вятъра си е вятър работа :)
Аз го казах :lol:

edemy2001 Съвети приемам всякакви и благодаря за дадените.
в момента генератора е от Кароса 28V/60A, но как да постигна 1500об./мин. с мултипликатор 1:4 ?
300W изкарвам но с витло 1,8м. ще изкарам ли 1kW?
Силно се интересувам от профила на витлата и начинът за изработването им.

Поздрави на всички ветрохвощачи
Може би аз съм в грешка от снимките които видях на предните страници. Стори ми се познат двигателя на външен вид и затова казах за 300W. Нека да подходим по по-правилния начин. Ако можеш да го завъртиш на струг например и да ми кажеш при някакви обороти какво напрежение дава без товар и какво е съпротивлението на намотките, ще мога да направя наново сметките. За перките ще говорим след това, защото перките се смятат според генератора.
Последна промяна от edemy2001 на ср фев 16, 2011 10:13 am, променено общо 2 пъти.
nik80 - специалист
dj_marti79 ведъж отдолу си ограничен от 14 волта, с минималните обороти на перката трябва да генерираш 14 волта за да започне зареждането, от друга страна оборотите на най голяма ефективност на перката след мултипликатора трябва да са близо до оборотите на генератора при които имаш максималния заряден ток, аналогично може да се смята и с въртящия момент, търсиш компромиса, така въртящия момент ще се използва максимално, но 1:40 наистина не отговаря и това е проблема - няма въртящ момент

оня ден снех характеристиките на един двигател като генератор, няма да е лошо и ти да го направиш за да знаеш кога какво иска за да получиш максимум енергия
ето какво направих аз - хванах една шина на 2 от болтовете, после я отрязах точно 501мм от центъра на оста на генератора, после хващам оста в патронника на струга а шината подпрях на малък кантар до 2кг, нулирах го в статично положение и МНОГО ВНИМАТЕЛНО завъртях струга (моя е с потенциометър и ми беше много лесно плавно да регулирам оборотите, 200 грама на кантара са ти 1 Nm , може да отрежеш шината и на 1002мм тогава 100 грама са 1Nm)
връзваш към акумулаторите през амперметър и готово, най важните данни са при какви обороти започва да зарежда и при какви обороти имаш максимален заряден ток, ако си монтирал шината и кантара можеш и в двата случая снемеш въртящия момент, за да може после да направиш сметките с реални данни
edemy2001 - специалист
Прикачен файл:
PICT9549a.jpg
PICT9549a.jpg (108.27 KиБ) Видяна 4087 пъти
Това също аз съм го правил. Това е първия опит.... преди 2 години.
Прикачен файл:
PICT0118b.jpg
PICT0118b.jpg (81.64 KиБ) Видяна 4088 пъти
и това...
dj_marti79 - специалист
Аха, edemy2001 ти си видял снимката от страница 5. Тогава беше с този електродвигател. Прекрасна машина! Него го върти без проблем. Чак страх ме хваща. С постоянни магнити е по лесно. Ако закача витла направо на оста му, ще произвежда ли? Той е 1100об./мин. 30V 1,5Nm
Този с вертикалната ос колко произвежда?
edemy2001 - специалист
dj_marti79 написа:
Аха, edemy2001 ти си видял снимката от страница 5. Тогава беше с този електродвигател. Прекрасна машина! Него го върти без проблем. Чак страх ме хваща. С постоянни магнити е по лесно. Ако закача витла направо на оста му, ще произвежда ли? Той е 1100об./мин. 30V 1,5Nm
Този с вертикалната ос колко произвежда?
Да, за този двигател говорех, че ще направи около 300 W. Но няма да може без редуктор. 1100 оборота са много за перката. Има сериозна опасност да се счупи от центробежните сили. Генераторите се правят с максимални обороти на перката до към 600 - 750 за 300 W. А, тези сметки ги правих съвсем на грубо. Не е едно и също да го ползваш като двигател (1100 оборота / 30 V) и като генератор. За да мога да направя сметките ми трябват следните данни при определени обороти, напр. 100 или 300 или 400, или по твой избор, но да се знаят оборотите, колко волта дава без да е включен в какъвто и да било товар и колко е съпротивлението на намотката.

Първия даваше около 10 W при 7 - 8 м/сек. Втория дава 50W при 10 м/сек. Този втория към края на април ще го преработвам малко, за да дава повече и реално да може да се използва, защото самия генератор трябва да даде 350 W, но не му стигат оборотите. Както спомена колегата @nik80 ВВертикалните турбини са бавнооборотни и с ниско КПД. Размерите на турбината са ф1000 х h1000.
edemy2001 - специалист
OFF
nik80 написа:
..... завъртях струга (моя е с потенциометър и ми беше много лесно плавно да регулирам оборотите, 200 грама ....
Колега да не би да имаш такова!?
Прикачен файл:
Picture 003a.jpg
Щото това на снимката е моето.... :-D
nik80 - специалист
да приличат си, имам и оборотомер с цифри, с оптрон мери оборотите директно на шпиндела
350 мм между центрите 550 вата мотор 100 мм патронник
само с лагерите ме бяха прецакали - сложили съчмени тъпанарите вместо ролкови, и вибрираше много, още първите дни ги смених с ролкови и от тогава съм много доволен
plamen_peev - специалист
Привет съфорумци. Отдавна следя вашите опити и се възхищавам на ентусиазма ви. Просто е успокояващо да видиш, че дори и сред ширещите се посредственост, неграмотност и битовизъм все още имаме хора с акъл и мерак да творят. Та докато се лутах из форумите ми хрумна нещо: тия генераторчета дето се мучим да правим, вместо с вятър дали не може да се въртят от водата да речем. Ако си до водопадче нъамаш грижа, ама аз си мисля ако се включи на водопроводната тръба какво ще стане. То водата нали така и така си минава от там? Малко е офтопик, ама си мисля че тук е правилното място за въпроса ми.
Дерзайте и не се отчайвайте от неуспехите!
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 154

Тема "ветрогенератор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: