• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
velsi - Почетен майстор
Забрави го тоя Еталбонд. Няма толкова огледален.
kabel96 - специалист
За контролера пари няма да искаме ако стане само стойноста на частите и почерпка.За твоята цел ще стане и антена облепена нещо като домакинско фолио има доста лъскави.За тия мотори мога да намеря на цени около 20-30 лева и ние с тях мислим да го правим.За материял не сме мислили още просто за спорта се хванахме с контролера.
lov - майстор
torbalan написа:
само като надуе вятър - да не заколиш някой случаен минувач с тия огледала...
Начините на закрепване както и въртенето по различните оси отдавна изпробвано от любителите на сателитни системи. Тъй че не е нужно да преоткрива топлата вода как да си укрепи огледалото. Достатъчно е да поразгледа снимките от форумите за сателитна телевизия. Хората там закрепва и въртя тави по 2,5 м. в диаметър. Доста по големи от неговото огледало.
cybersas - специалист
А мислил ли си за нещо като цилиндър, който да е така проектиран, че да препраща лъчите в желаната от теб посока? Нещо като топките с много огледълца в дискотеките?

Дали ще стане - не знам, но лесно можеш да си направиш моделче на масата и да светнеш с някакво фенерче (слънцето) и да видиш как е?
kikirikiki - специалист
kabel96, супер!
За почерпката не се притеснявайте :)
относно за антена облепена с фолио - няма как да стане, защото парабулата е обърната на вътре и няма как да пренесе светлината, която приема от слънцето. Във фокуса и ще печа агнета :) за почерпката :P
а на метър след фокуса ще се разсейва много.

lov, това ми е идеята, но пуснах един мотор за сателитни чинии, програматор и никой нищо не каза :)
(почти :P )

cybersas, имам диско топка у нас :) няма как да стане поради факта че всяко ще отразява в различна посока, ще свети и на комшиите :P фокуса се разсейва, няма как да се контролира.
lov - майстор
То само с полярно окачване не може да стане и ще трябва да се ползват 2 мотора. Слънцето припокрива само 2 пъти в годината кривата от геостационарната орбита.
С процесор управлението може да стане ама дано са го измислили колегите. Там проблема идва от точното часово време. Как ще си сверяват системата непрекъснато. Вероятно в момента има такова решение да се ползва сигнала за радиочасовниците.
На времето се бях заиграл с подобна система да въря едни соларни панели. Използвах 4 фототранзистора сложени в тръбички и разположени в краищата на квадрат.Два по два следят осветеноста по двте оси. Но така и не я реализирах до край заради двигателите и редукторите. Иначе опитната постановка работеше без отказно. Единствено трябваше да се доработи да не се шашка кога настане пълна тъмнина и да се реши проблема със замърсяването на датчиците.
А като идея бихти предложил да ползваш няколко малки огледала от колкото едно голямо. Мисля че по лесно е да се укрепят така. А и ветровото натоварване няма да е толкова голямо като се ползват отделни сегменти.
8180 - майстор
kikirikiki написа:
Дали има толкова огледални, че да заместят огледало, иначе ще е супер, ако мога да заместя чупливото огледало с нещо стабилно и леко.
От София съм, да :P
Еми мини и виж, че то и Велси не вярва, пък и аз до оня ден. Отделен въпрос е "колко е толкова" - има и други фактори за отчитане в проекта.
Mapek - специалист
Помисли за неръждаема ламарина. Купувал съм миналата година перфектно полирана 2000/1000/0,5мм на 50лв. Има един съфорумец 2v6 мисля, че би ти дал компетентни препоръки. Факта, че не го е направил до сега вероятно означава, че не следи точно този подфорум, та ако искаш покани го на Л.С. в дискусията. СТС-солар също имат компетенции по идеята ти, но колко радушно ще я приемат е друг въпрос.
Препоръката на Торбалан за светловодите е най-добра! Реализирането й обаче ... Живо ме интересува и лично благодаря на всеки, който по-нататък ще подаде някаква информация за реалното й прилагане в духа на "Направи сам" :prayer:
stiv1961 - майстор
Има една фирма за композитни панели.От там сме купували огледален еталбонд.Е,китайски е но го има.
БориславМ - специалист
Защо не обмислиш да вкараш светлина със световоди от покрива? Вдлъбнато огледало фокусира светлината в единия край на световода, а другия край е в стаята като лампа. Видях такъв действащ проект, но тогава не му обърнах внимание, дали огледалото е с някакво управление и какъв точно е световода. :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Изкуствено Слънце?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: