• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
bulhomes2 - майстор
Ами тя точно заради това беше показана с пластинчат топлообменник - за да може тя да е на отворена система, а останалата част - на затворена. Ако се наложи - ще го правя и това, но нали се опитвам и да я оптимизирам - затова гледам ако е възможно да премахна възли - да ги няма.
Наистина не съм решил още какъв ще е котела. И аз си мисля за пиролизен, но пък къщата ще е със сериозна изолация и дограми... Пиролизния ще усложни още нещата с ландомата, със складирането на дървата за няколко години също е проблем, а и икономията която ще даде (впредвид изолацията на вилата) доста ще разсрочи изплащането му в годините. За киловатите и аз сега не мога да кажа точно, но имам някакви смътни спомени за 50 kW общо. Камината беше около 25, значи и котела ще трябва да е толкова.
За автоматизирането на лято-зима си мислих - с подаване на сигнал за охлаждане от стаите въпросния трипътен вентил да сменя посоката, а другия да затваря, но трябва да е възможно само когато котела и камината не работят. Възможно е, но според мен не си заслужава играта.
geosolar - помощник
Гледам че сте на друга вълна тука и се отказвам да пиша по тази тема, защото съвсем ще объркам положението. Те май повечето от нещата са решени вече.
bulhomes2 - майстор
Не са бе човек. На теб се надявах за нещо интересно.
filmatoplo - майстор
Защо се отказваш -всеки съвет е ценен .Булхомес -как ще делиш общата мощност на 2 , ако само котела не покрива цялата мощност за сградата едновременно и камината ли ще палиш да помага , аз така и не разбрах -камината за кеф ли само ще се ползва , ако да то значи че ще гори по час два в произволен ден .Ако котела поема цялата необходима мощност , тогава пък камината ще добави мощност която ще е в повече и трябва да се отправи в буфера , но той е малък да побира 10-20 киловата допълнително .Абе нещо се губи , ама какво. :? :) Мисля си да не те затруднява това и семейството, паля сега котела , паля сега камината , ама да не вземе да стане това или онова .
LazarGanev - "Велик майстор"
Е, що бе, котела сам може да си намали мощността с толкова, колкото подава камината. А мисля, двата уреда трябва да са с по-малка мощност отколкото е необходима на сградата, а при пикови нужди да ползват и двата.
filmatoplo - майстор
Понеже темата е отворена -си разсъждавам :) , ами ако се мине на вариант термопомпа + камината да помага за и кеф.С термопомпата ще става топлото и студеното , камината ясно. :wink: Махаш котела,няма да има нужда вече от голям буфер,няма хамалогия и много дърва,после така или иначе климатична машина има в проекта :wink:
bulhomes2 - майстор
filmatoplo написа:
Защо се отказваш -всеки съвет е ценен .Булхомес -как ще делиш общата мощност на 2 , ако само котела не покрива цялата мощност за сградата едновременно и камината ли ще палиш да помага , аз така и не разбрах -камината за кеф ли само ще се ползва , ако да то значи че ще гори по час два в произволен ден .Ако котела поема цялата необходима мощност , тогава пък камината ще добави мощност която ще е в повече и трябва да се отправи в буфера , но той е малък да побира 10-20 киловата допълнително .Абе нещо се губи , ама какво. :? :) Мисля си да не те затруднява това и семейството, паля сега котела , паля сега камината , ама да не вземе да стане това или онова .
Варианта с 2 уреда в моя случай е по-добър, защото е къща за гости. Вече имаме една и знам, че по-често се случва да се използват само няколко от стаите. В такъв случай пускаме циркулацията само в тези стаи и котела работи с непълна мощност, което доколкото разбрах води до преразход. При 2 по-малки уреда ще могат да си работят на 100%. А май вече го писах някъде - не знам дали на гостите ще им се занимава с камината - ако не - паля котеля, ако да - топлят се с нея, ако само едното не е достатъчно - само тогава ще се наложи да паля и двете (което честно казано ме съмнява да се случи) - точно както и Лазар казва.
bulhomes2 - майстор
Убеди ме, че с термопомпата ще ми е по-евтино отоплението отколкото с дърва и слагам веднага! Доста четох за тях, няколко пъти говорих и с хора, които имат и в ценово отношение по време на експлоатацията са на доста различни нива. В моя случай тя може да бъде единствено на въздух. С дървата съм свикнал (вече около 40 години) и не го приемам за хамалогия, може би защото не знам другото. Ама пък и където съм ходил на ТЕЦ, климатици и др "мързеливи" отопления - такива жеги като у нас няма.
LazarGanev - "Велик майстор"
В Троян е най-евтино на дърва :-D
filmatoplo - майстор
Жега в стаите клони към прегряване и разходи , жега е равно на температура над 24-25 гр което не е здравословно .Добре придържай се към плана щом нещеш пелети и термопомпа .Извън темата -ония ден имах клиент който ме изпитваше за слънчеви панели , той си беше изградил 1 мнение , но искаше съвет -при който и вид панели да му предложех вакулни,плоски селективни той винаги си имаше подготвен и предобеден отговор.Накрая стигнахме до най евтините :wink: -значи човека не е търсел качество и безпроблемна работа .последното изречение не е намек .
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 8

Тема "Конкурс за оптимизиране и изчисляване на отоплителна инст..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: