• 1
  • 2
Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
kalin7 - специалист
Здравейте,

Имам нужда от съвет къде мога да занеса една метална решетка от 2мм ламарина,
която ми я изразяха с лазер. Проблема е че ламарината е 2мм и където е минал лазера се
е образувал много ясен ръб, който моге да доведе до нараняване при невнимание.
Принципно тази решетка ще седи на място, къде има лесен достъп до нея и се притеснявам
точно от инцидент. Не очаквам някой да пострада сериозно, но не искам да има цепнати
пръсти от невнимание.
Решетката след обработката ще бъде боядисана в черно, за което също приемам идеи как да се
осъществи, дали на прахово да я нося или да я пръсна с черен спрей мат.

П.п. Гледал съм по ТВ, че за такива случай се обработват подобни елементи в едни големи центрофуги
с някакви абразивни топчета вътре, но си признавам не съм наясно, къде да я занеса за да загладят ръбовете
равномерно.
Прикачен файл:
IMG_0560r.jpg
Предварително Благодаря.
velsi - Почетен майстор
Не споменаваш за бройка, но май става дума за един детайл. Тези центрофуги, които си гледал са за свръхсерийно производство. Вземи една шкурка, сложи я върху някаква равна плоскост и внимателно с кръгови движения изшлайфай. После може с по-голям номер шкурка и така, докато ти хареса. За боядисването най-добре на прахово, защото ще покрие равномерно и ще влезе навсякъде. Със спрей ще ти е трудно да боядисаш вътре в прорезите.
kalin7 - специалист
Става дума за една бройка, пропуснал съм да отбележа в първия пост.
Явно не съм се изразил много ясно. Самата решетка е идеална, няма никакви неравности по нея.
Проблема е там където е минал лазера или иначе казано през самите прорези. Там също няма неравности
но от дебелината на материала се е образувал много ясно изразен ръб, който с шкурка поставена върху равна
повръхност само ще полирам до блясък. Въпроса е че трябва да се отнеме от тези ръбове да се заоблят по някакъв
начин. Мислех го метода с шкурката, но мисля, че няма да го направя равномерно по всички ръбове и след
боядисването там където съм натиснал повечко ще личи.
velsi - Почетен майстор
Знам за какво ми говориш, рязал съм детайли на лазер. Тогава може да използваш остър шабър само за въпросните ръбове или ако ти е по удобно някаква малка, обла пила за метал от тези дето им викат часовникарски.
kalin7 - специалист
Варианта с пилата съм го обмислял, но ми се иска да е краен. Сигурен съм, че няма да успея да го направя
равномерно навсякъде и после ще ме дразни всеки път като погледна към решетката (а тя е предвидена за един шкаф в хола, т.е. все ще ми е пред очите) :(
Надявам се да намеря вариант дали с центрофуга или нещо подобно, къдете да я метна може и с други детайли за да стане добре :)
ZEDYCUS - майстор
Ako опиташ да ги загладиш с мултишлайф(дремел) дали няма да се получи. С борче някакво. :?
Може ли да постнеш една снимка на шкафа, че ми стана интересно. :?:
kalin7 - специалист
Шкафа още не е готов, като стане ще сложа една снимка тук.
Става дума за шкаф, който ще е с активно охлаждане, защото в него ще има тазлична техника и тази решетка ще е в горният му край, за да излиза топлото от там.
Несъм сигурен за каквъв точно уред говориш :? но имам в наличност (подобен) такъв Изображение
В комплекта му има различни борчета, шкурка и др. В крайна сметка така ще го направя ако не успея по другия начин :)
velsi - Почетен майстор
Добре де, щом е шкаф таззи повърхност с ръбовете няма ли да остане отвътре и да не се вижда? И мисля, че не бива да се престараваш чак толкова след като ще го боядисваш. Просто го позаглади да не те дразни. С мултишлайфа става, но не ти го препоръчах, защото ако нямаш много опит с него може да задълбаеш неволно някъде.
ZEDYCUS - майстор
Те това същото имам напредвид :-D. С него ще стане, с моя Скил вчера рязах метална шина 20 на 4мм.
kalin7 - специалист
Здравейте,

Благодаря много за съветите.
Тази решетка ще е от външната страна на шкафа. Там където е дупката на шкафа има 5мм борд, който борд е 2мм навътре от повърхността, за да може решетката да влезне плътно в него и да не стърчи. Ще е черна защото самия шкаф ще бъде тъмно венге и да се слее с него. Въпроса е че този шкаф съм принуден да го направя, защото имам малко детенце (10 месеца в момента) и вече лази :) Съответно е непрекъснато при техниката дърпа жици, натиска копчета и така :) Притеснявам се че като порасне ще започне да си мушка пръстчетата вътре в самата решетка (отворите са 7мм широки) и съответно ако са остри тези ръбове ще го нараняват, а аз не искам да се случва това.

От това, което ме посъветвахте предполагам, че ще пробвам с мултишлайфа, пък ако нещо се случи, все пак рештката има и друга страна :) обръщам и почвам на ново по-внимателно. Пък ако изкочи от някъде една такава центрофуга преди да съм започнал още по-добре.

Благодаря още веднъж за съветите.
  • 1
  • 2

Тема "Помощ за изглаждане на ръбове (шлафайне, полиране или друго)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: