Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Mega - специалист
Здравейте,

Често ми се налага в работата ми да свалям стъкла от дограми и след като си свърша работата пак да ги слагам. Въпроса ми е има ли начин или уред с който лайстните да се свалят без да се наранят? Сега след сваляне винаги са наранени и ми се налага да правя корекции?
velsi - Почетен майстор
Ние използвахме широка шпакла. Забиваш я внимателно във фугата по цялата ширина. И винаги от средата на най-дългия стъклодържател. След като го извадиш, следващия започваш от края му.
Mega - специалист
... И аз така правя, но при забиването се наранява. Освен да пробвам да я заостря на шмиргела за да влиза по-лесно.
velsi - Почетен майстор
С отверка не става, защото е тясна и се забива в профила, а той е доста мек и се наранява. Заостри шпаклата, ще помогне. Ползвал съм и добре наострен "секач" от лист за механична ножовка. С него става също много добре, защото не се огъва както шпаклата.
velsi - Почетен майстор
Аз не бих рискувал да бръкна между пакета и държателя при здрав стъклопакет. Ако е счупен, който ще се сменя съм съгласен, че става.
tarlyo - специалист
Вадил съм много пъти, за преостъкляване. Работя с далта от механична ножовка, остра, със заоблени странични ръбове. Никога не съм наранявал щипка или профил. А реда на сваляне е както казаха по-горе, от средата на най-дългата и т.н.
pavkatay - майстор
А аз ползвам шпакла около 70 мм . Преди това с гумения чук набивам острието на здрав нож и в края на образувалата се фуга набивам шпаклата. С едно завъртане на шпаклата държача тръгва. Истината обаче е в шпаклата-тази е с дървена дръжка и много твърда. Купувана е преди повече от 15 години- с течение на времето и работата отпред се е заострила като нож. Сега съм търсил такава точно за тази цел, но са меки и се гънат-пиклива работа.

Тема "Лесно сваляне на стъкла от PVC дограма?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: