Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
някой може ли да ми каже какви са предимствата на елегазовите пред маломаслените прекъсвачи???? Освен че едните са с газ а другите с масло. :?
georgiarg - специалист
За какво напрежение говорим 110kV или 20kV.
Като за начало може да се каже че елегазовите прекъсвачи гасят високоволтовата дъга м/у контактите по бързо и намаляват комутационните пренапрежения, но темата е много обширна и е трудно да се изкоментира подробно.
nikel - специалист
При това са по леки и с по малки габарити.
littlemitle - напреднал
при елегазовите прекъсвачи се използва силно инертния газ SF6 който е с много добри диелектрични свойства благодарение на инертността му се постига много бързо и добро гасене на дъгата като това кратко време за гасене от своя страна води до много по малко износванена контактния механизъм.Предвид факта че газът е силно компресиран в дъгогасителната камера се постигат много по малки и по компактни размери което води до много по лесен монтаж и експлоатация :cool: недостатъци при тези прекъсвачи е че този газ е силно отровен и при изпускане в атмосферата може да се отрови човек добре е че все пак е много тежък и пада много ниско долу по земята така че проблемът всъщност не е толкова страшен лошото е че няма мирис и цвят и не може да го усетиш но ако се все пак се усети изтичане е достатъчно да проветриш за кратко време и проблемът е решен. а за маломаслените прекъсвачи просто според мен са отживелица-трудна поддръжка,големи габарити,ниска износоустойчивостзадължителна ревизия всяка година,чести течове на масло,липса на резрвни части и така нататък :)
krasiorocknroll - специалист
Маслените почти навсякъде ги подменят и монтират или елегазови или вакуумни.

Тема "мощностни прекъсвачи???????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: