От мобилни телефони до цифрови камери
velsi - Почетен майстор
Както вече бях писал в тази тема имам самоделно телеподаващо. Използвал съм проста схема за регулиране на оборотите на моторчето за телта. Регулирането е добро, но схемата е температурно нестабилна. Транзистора е монтиран на радиатор, но с промяната на температурата му скоростта на телта се променя и постоянно трябва да се правят корекции от потенциометъра. Това е доста дразнещо и смятам да го оправя. Може ли нещо да се промени или добави към сегашната схема, или ако имате нещо по-добро като решение?
Това е схемата:

Прикачен файл

shema_CO.jpg
lenko71 - специалист
:?При товар в емитера не би трябвало да има такава нестабилност. Все пак бих предложил някои промени.
Диода и резистора към потенциометъра отпадат и края на потенциометъра директно към "-".
Резистора 1к се заменя с по-нискоомен, напр. 150-200ома.
Диода към мотора не последователно, а паралелно - анода към маса, катода към емитера.

ПП: По-доброто е PWM регулатор
Stambolov - специалист
Здрасти .Пробваи в паралел сложи още един KD503 но да е с близки параметри /бета/.Може и с 2N3055,TIP120,121 и тн.
sabi69 - специалист
http://img524.imageshack.us/f/stui2tl431.gif/
това е добра схема за телоподаващото
nik80 - специалист
бих препоръчал схемата с тиристор, съжалявам че нямам време да ровя да я търся, тиристор, 2 диода потенциомерър и 2 резистора нещо такова беше,има обратна връзка по обороти и стабилизира оборотите при промяна на натоварването, което се изменя доста при извиване на кабела, на моето му сложих и грец отпред за да регулира и двете полувълни на синусуидата, работи по плавно, също така и с отделен трансформатор го направих за по сигурно

заварката става много стабилна и постоянна без да пръска
boltik - специалист
Аз на времето с подобен теристорен регулатор на темперература изпекох яйцата в една люпилня.Работата му зависела пряко от околната температура.
nik80 - специалист
съмнявам се, че тиристора ти е бил виновен или околната температура, по скоро грешка от която параметрите на тиристора са надделяли над обратната връзка по температура, те и транзисторите си менят параметрите от температурата, така един борец търсел лепенка вис2 на релсите и после намразил чайниците :-D

моя тиристор почва да напича като брамча по дълго време, щото е без радиатор, но няма никакви проблеми
velsi - Почетен майстор
Много ще се радвам, ако все пак намериш тази схема.
boltik - специалист
Ами да те улесня.Има я изпълнена схемата в дрелките със регулиране на оборотите.Представлява керамична платка с размер 1х2 см.Монтирана е до самия бутон.
nik80 - специалист
тези в дрелките за 220 са за променливо токови двигатели, ако двигателя е с магнити няма да стане, освен това са предназначени за 220 волта, а тези на акумулатори нямат обратна връзка по обороти
моя двигател е с магнити на 12 волта, захранвам го с променливо 18 или нещо такова, най близката схема която намерих е тази:
Изображение

тази схема съм я захранил през грец, плюса отгоре, работи малко по добре с 2 полупериода и малко по голяма мощност, най добри резултати дава между 40 и 80% от максималните обороти, желателно е да работи в този диапазон
не си спомням стойности щото променях, кондензаторите правят регулирането по плавно но намалят обратната връзка, диодите и тиристора трябва да са с по голямо пробивно напрежение от работното
също така релето което включва и изключва го слагам след регулатора, при спиране прекъсвам единия проводник и давам двигателя на късо, спира по бързо и телта не не залепва и не остава да стърчи
също така правих и закъснения при тръгване и спиране, но нямам начертана схема, бяха свободни съчинения
идеята беше да тръгват първо клапан за газ и траф, след 0.5 сек и двигателя, после спират в обратна последователност

Тема "Регулиране на обороти при телеподаване" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: