• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
От мобилни телефони до цифрови камери
mladkal - майстор
Здравейте колеги съфорумци!
С оглед на това да обогатя своите повърхностни знания по електроника в любителски клас и насоченост, ровейки се в глобалната мрежа попаднах на следния кит
Въпроса ми е: Надеждна ли е схемата, добър кит ли е!? Ако го налепя по приложеното описание ще ми върши ли работа да захранвам разни дреболии и ..въбоще става ли като компромисно лабораторно захранващо устройство.
Всякакви насоки, схеми, практически съвети и т.н. ще са ми в полза!
Предварително Ви благодаря!
zimel - специалист
Пробвай смело, моето токозахранващо устройство е със същия чип - 723.
Мощният трнзистор го монтираш на голям охлаждащ радиатор, чипа върху цокъл, задължително е и монтирането на волт и амперметър.
Хубаво е и да си сложиш це-ка ключе на изхода на захранването , ако стане инфекция , веднага да можеш да спреш тока към захранващата схема.
Найденов - специалист
Я ела утре да пием по едно и да размислим трезво :drinkers:
Interceptor - напреднал
Не е необходимо да усложняваш толкова нещата. Ето ти един по-прост класически вариант, но по мое мнение не отстъпващ по нищо ( е като изключим токовото ограничение). От години карам с едно такова двуканално саморъчно изработено и не е мръднало.

П.П. поправих схемата!

Прикачен файл

stabilizator.JPG
stabilizator.JPG (13.42 KиБ) Видяна 9240 пъти
Последна промяна от Interceptor на нед фев 20, 2011 1:19 am, променено общо 2 пъти.
lenko71 - специалист
Тази схема или е начертана грешно или... нямам представа каква работа върши.
На резистора R1 мястото изобщо не е там, а една позиция надясно. Но дори и с тази корекция схемата само изменя изходното напрежение без обаче да го стабилизира.
dtmf - специалист
Твърде много потенционметри и транзистори за радиатори.Ако срещнете нещо с пик и електронно управление,ще поръчам фабрични платки и ще си ги поделим)
Interceptor - напреднал
Да разбирасе има грешка резистора е преди ценера...
petromaniq - специалист
Аз бих препоръчал нещо импулсно, а нищо не му пречи да е с електронно управление. Стига с тези кютюци радиатори - отдавна им е минало времето. На какво учат младежта с тез първобитни китове, акъла не ми стига (сигурно много румънски 2N3055 имат и архаичните 723, 741, че се чудят къде да им намерят приложение).
Draganov - специалист
Напиши LM317 datasheet в гугъл и ще ти излязат доста линкове със тази схема.Има 3 извода-вход,общ и изход и дава от 1,2 до 37 V напрежение при ток 1,5А. Трябва ти трансформатор,2 електролитни кондензатора,потенциометър и няколко резистора (и радиатор за схемата).
gattaka - специалист
Аз лично ползвам старо компютърно захранване,300W!Има 3,5 и 12V,като на 5 и 12 има и биполярен изход,тоест има +12 и -12V!На 12 мисля,че е 3А!Сега мисля да ползвам стария си мултицет(цифров китайски :-D )като индикация за стойност на ток и напрежение!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Лабораторно захранващо устройство." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: