Всичко за дърводелството
begemot1 - специалист
В лесотехническия - дървеница , извършват всякакви услуги.
даже на спирката има реклама и телефон :goodman:
ribnikolaevi - майстор
Мерси за инфото. Както се казва, всейде те куме претръжих, само ти дома не дойдох :)
А какво мислите за цяла дъска от дъб? Размер 2500х160. Мога да монтирам отдолу стоманена шина или даже винкел, ако се налага, защото съм с предстенна обшивка от ГК.
Ако е от суха дървесина, не би трябвало да има проблеми.
Замислям се за дъба, защото паркета в 2 от стоите е също дъб, да се вържат по-добре цветово.
В една от стаите е ясен и за там ще се търси вариант с някакво по-светло дърво, не знам дали ще намеря сух ясен на тези размери.
parketmilanov - специалист
торбалан-вярно е -
имам оградка от лиственица.
омаслих я 5 пъти
ммного е красива
и се огъна кат тирбушон:)
Факт
за колегата рибниколаев
широка дъска /еле пък лиственица
ще се огъне ако ще и с 3 винкела да я хванеш/обещавам/
от дъб помалко .
замисли се за вариант от паркета ,от ипе,от тик или един контрастен цвят мербо
ламели не пошироки от 100мм слепени челно и върху шперплат за да не се огънат от бъдеща влага и леки кондензи около прозорците
другия вариант е плотове от дъб клинозъбна сглобка 27мм дебелина е минимума 40 мм максимума/май/ ширини 60см дължини 4метра

мдааааааааам...иначелиственицата е много красива..:)
малко справка за твърдост на дървесини по бринел
Дъб 3,7
Бук 3,8
Ясен 4,0
Канадски явор 4,8
Череша 3,6
Мербау 4,9
Бор 1,6
Бреза 2,6
Смърч 1,3
а може да се срещне и така
инфо -чича ми гоогле:)
чам 15
бор 22
лиственица 23
дъб 42
бук 42
ясен-42
орех 26
ятоба 69
тик 67
oще малко таблици за сравнение /извинявам се ако оспамихме темата но тя е интересна и мисля че ще се чете до края с офтопика:)
http://tinytimbers.com/janka.htm
и за френетични почитатели на дърветата
http://www.morlanwoodgifts.com/MM011.ASP?pageno=210
lov - майстор
Не знам какво я хвалят толкова ама дъските дето си затварям канала на гаража са от лиственица. Не помня колко пъти ги минах с горещо масло. Попиват маслото все едно са като дунапренена гъба. От влагата се изкорубват ужасно. Писнало ми е да ги обръщам постоянно.
EDI - майстор
Ставаше дума за сибирската лиственица, иначе има много видове с различни качества.
така де така те видовете лиственици нямат кой знае колко различна твърдост
Larch Siberian {Larix sibirica} 1100
което е под долния праг на твърдост на дървесините в света
параметрите на дървесините които са важни са 3
и според това се ползват за различни казуси и случаи
а лиственицата и от тамбукту да я насечеш си е мека дървесина
да -не гние поради многото смола в нея и спецификата на ликото и но това не я прави твърда дървесина.
иначе отиваме малко на митология /чух ,четох,казаха ми/
аз самия съм си направил оградка от сибирска лиственица и съвсем не съм доволен от това как се държи на външни условия освен че не изгнива/криви се като тирбушон /ама това го казах и в предния пост.
EDI - майстор
Аз говорих, че издържа на гниене, не, че е най-твърдото или с други качества дърво.
да.няма да изгние,но това не значи че е удачна за този подпрозоречен перваз. с тази ширина.все пак темата е за подпрозоречен перваз -
повече няма офтопик.ам промес:)
ribnikolaevi - майстор
Стигнах най-накрая до фрезоването на тия подпрозоречни первази. Направих ги от останалите ми паркетини (остнаха доста)и така ще се върже визуално с пода, ако успея да го направя добре. Та сега питането ми е как да ги шлайфам. Иначе за да е по-ясно, паркетините за стъпалото са налепени вече една за друга и са станали като дъска, челото мисля да го захвана впоследствие към стъпалото с помоща на един преправен CD профил.
Та дъската от перваза искам да я направя гладка по някакъв начин. Мисля си за някакви шлайфове (лентови или вибрационни), щрайхмус, абрихт (в центъра на Лесото имат такива машини), даже и за шлайф машината на паркетаджиите се замислям. Чудя се кое е правилното решение.

Тема "Фрезоване на подпрозоречен перваз" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: