• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Да, ще се чувствате като на космическа станция :-D . Добре, че като перне сачмата спираш само със смяна на отоплението. Защото ние мъжете първо почваме с колата и къщата, а ако не се спрем - продължаваме с жената и тъщата :-D
lz1add - специалист
Привет Ваче! Специални поздрави на Ники,че държи фронта :supz:
Дано не съм лош пророк,но си мисля,че няма голяма разлика между доставчици на въглища и на пелети.
Успех в начинанието и не се форсирай много .......до есента има време :thumbs:
filmatoplo - майстор
4 тона въглища с колко тона пелети се замества :? с 6 ли .
lz1add - специалист
filmatoplo написа:
4 тона въглища с колко тона пелети се замества :? с 6 ли .
Вачето ще ни прости за спама,но за мен пелетния котел или горелка не си струва, защото размера на инвестицията е съизмерим с тази за термопомпен топлоизточник,при липса на всякаква хамалогия по обслужването......вдигаш шалтера и забравяш.За цената на съответното топло е ясно.
Не че и аз не се топля с Виадрус.......но всяко нещо с времето си :supz:
vache - специалист
lz1add, ще предам поздравите :-D :-D
LazarGanev, искаш да кажеш, че вие мъжете сте по-способни, така ли?! Добре, че имате жена и тъща да ви спират до колата и къщата :-D :yawinkle:
То хубаво спам, спам..ама да не ядосаме модератора :axe:

Сега сериозно... у наше село няма как да правя термопомпа, а и инвестицията е много голяма. На мен това отопление взе да ми излиза златно като инвестиция. Климатици също няма смисъл да слагам, защото апартамента е доста голям и така устроен, че трябва да купя 5 климатика. Не ми се вярва тока за януари да ми пада под 350-400 лв. Освен всичко котела го сложихме, защото имахме вече система изградена, но с камина. И по принцип има перспектива за газ. Тази перспектива обаче се оказа доста далечна. И се оказа също, че аз трябва да ходя да върша работата на София-газ събирайки подписи из квартала...
Иначе изобщо не храня илюзията, че с пелетите ще ми е по-евтино. Няма да бъде, но ще ми е по-топло дори само поради факта, че ще се отоплява непрекъснато. Миналия януари не сме били вкъщи, този януари аз седях у нас. Сметките ни бяха едни и същи, с тази разлика, че сега ни беше по-топло. Освен всичко се надявам да ни е по-чисто. И последно, ама не на последно място прахоляците от въглищата и дима, ако се случи макар и рядко да върне котела са си отровни. А и пропуснах.. доставчика на въглища е само един - Топливо. Или поне аз не знам другаде да има донбаски :? Ако има, казвайте. Докато тия пелети чета, че ги правят на много места. Поне се надявам теорията дето я развивам да се окаже истина и на практика.

filmatoplo зависи от много неща. Ако въглищата са като последните, които купихме няма да ни стигнат 4 тона :))) Много зависи от самите въглища. Сигурно и от пелетите зависи, но от Ерато ми казаха, че има различни пелети на различни цени. Явно и там си има окачествяване. Абе ще видим.. така както изгледат нещата ще е наесен цялата работа с горелката :)
Последна промяна от vache на нед фев 20, 2011 10:45 am, променено общо 1 път.
filmatoplo - майстор
Не че нещо , ама 1 килограм въглища дават 8 киловата на час енергия , 1 кило пелети дава 4,5-5 киловата на час .
vache - специалист
filmatoplo, аз не оспорвам разликата в калоричността :)
То и конвектор Елит харчи колкото конвектор Адакс 1:1 почти, ама с втория е по-топло и по-икономично, защото регулирането на работата му е доста по-прецизно. Освен това остатъчната топлина в къщата не топли. Ако мога да подавам на котела с въглища количества, така че да поддържа някаква постоянна температура ще ми е и по-топло, и няма да изхарча кой знае какво количество въглища повече. А сега знаеш ли какво става... Палим котела в 18:00. В зависимост от температурите навън той гори между 10 и 14 часа. В най-студеното време не стига и 10 часа. После ние заминаваме на работа и къщата започва да изстива. Е, не замръзва, но изстива достатъчно, за да се усети. И изолация имаме и апартамента е вътрешен изцяло. Но е на 1 етаж. И като влезеш не ти е много комфортно да ходиш с леки дрешки. После пък като загрее котела се събличаш. Е, може да се подава по някоя лопатка въглища, обаче не е работа това.. Първо няма пълно изгаряне, в сравнение с горното горене и второ ако котела е позагрял и въглищата се разбумтят като се разгорят първоначално тръбата му стана синя от температурата. Това са си мои разсъждения на лаик в топлотехниката, аз говоря като главен огняр в къщата, но може и да греша. :-D Тук има специалисти все пак, те да кажат :)
LazarGanev - "Велик майстор"
Уф, не знам вече кое е по-калорично. Тази година наистина май навсякъде въглищата са ужасни и май това не са донбаски въглища. Отвсякъде чувам, че се оплакват хората.
torbalan - Дървен философ
и около мен е същото - няма човек, дето да е на въглища и да е доволен...
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Виадрус У 22 и горелка на пелети - въпроси?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: