Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Gek - специалист
Голямо мислене го мисля и не мога да преценя дали ще стане или не, а инвестицията е голяма. Живея на първи етаж в четириетажна кооперация. Много искам да използвам комина в кухнята за една камина с водна риза. Да обаче хората над мен са решили същия да го ползват за кухненските си аспирации.
Мисля да реша въпроса на приципа "и агнето цяло и вълка сит". Картинката по-долу надявам се говори достатъчно добре какво мисля да направя. Според вас ще има ли някакви проблеми, както за мен, така и за съседите? Проблеми като примерно, слаба тяга, голям конденз, лошо аспириране на аспирациите и т.н.

Изображение

Мерси предварително... :?:
AntonBM - специалист
Комина ти ще дърпа и може да осигури камина с мощност до 18 kWh с КПД 75%.
Проблем е обаче работата на аспираторите! Стандартните са с дебит от 300 до 500 m3/h, и имат разполагаем напор от 80 до 150 Pa. С монтажа на комина Инокс в сифонното коминно тяло ти намаляваш светлото сечение на това което остава за аспираторите. Сега то отговаря на 16/16 см. Стига за 1 аспиратор, но ако включат 2 та скоростта на въздуха там става над 9 м/с. Ще шуми и ще дърпа по-малко. Все пак ще работи! С 3 аспиратора, няма начин да стане.
П.П. Ще имаш много конденз в Инокса. Предвиди място където той да се събира и източва.
Gek - специалист
AntonBM написа:
Комина ти ще дърпа и може да осигури камина с мощност до 18 kWh с КПД 75%.
Проблем е обаче работата на аспираторите! Стандартните са с дебит от 300 до 500 m3/h, и имат разполагаем напор от 80 до 150 Pa. С монтажа на комина Инокс в сифонното коминно тяло ти намаляваш светлото сечение на това което остава за аспираторите. Сега то отговаря на 16/16 см. Стига за 1 аспиратор, но ако включат 2 та скоростта на въздуха там става над 9 м/с. Ще шуми и ще дърпа по-малко. Все пак ще работи! С 3 аспиратора, няма начин да стане.
П.П. Ще имаш много конденз в Инокса. Предвиди място където той да се събира и източва.
Радвам се че се намеси тъй като ценя мнението ти. Приемам отговора ти за зелена светлина по проекта. Моля те обаче ако може да отоговориш на още едно въпосче: инокса на каква височина е желателно да стърчи над основното коминно тяло? С цел при неблагоприятни външни условия излизащия пушек да не се засмуква обратно надолу към аспирациите.
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре де, как приемаш отговора за зелена светлина? Аз го приемам за червена. Антон ти каза, че за втория аспиратор вече ще има проблеми! Аз даже мисля, че и само с един аспиратор ще има проблеми, защото съм сигурен, че реалната ситуация е по-зле от чертежа - ще има стеснявания, изкривявания, които още повече затрудняват движението на въздуха и съседите веднага щете накарат да си махнеш тръбата. Бъди сигурен!
Gek - специалист
LazarGanev написа:
Добре де, как приемаш отговора за зелена светлина? Аз го приемам за червена. Антон ти каза, че за втория аспиратор вече ще има проблеми! Аз даже мисля, че и само с един аспиратор ще има проблеми, защото съм сигурен, че реалната ситуация е по-зле от чертежа - ще има стеснявания, изкривявания, които още повече затрудняват движението на въздуха и съседите веднага щете накарат да си махнеш тръбата. Бъди сигурен!
Ами накрая пише да предвидя място за източване на конденза, за това го приемам като зелена светлина.Реалната ситуация, е че съм пускал видеокамера във въпросния комин. Комина е идеално прав, без никакви стеснявания, тук таме има малко показваща се мазилка м/у отделните коминни тела. Относно съседите: по-добре да не се конфронтираме с тях, щото тая пущина е комин и аз съм напълно в правото си да искам да си махнат аспирациите.
hailo - специалист
Gek написа:
LazarGanev написа:
Ами накрая пише да предвидя място за източване на конденза, за това го приемам като зелена светлина.Реалната ситуация, е че съм пускал видеокамера във въпросния комин. Комина е идеално прав, без никакви стеснявания, тук таме има малко показваща се мазилка м/у отделните коминни тела. Относно съседите: по-добре да не се конфронтираме с тях, щото тая пущина е комин и аз съм напълно в правото си да искам да си махнат аспирациите.
Защо си толкова сигурен че това е предвидено за комин а не за включване на аспирация,още повече че е кухненско помещение ,идеята ти е лоша твоята печкокамина ще работи но тези над теб умират.
Gek - специалист
Добре де, толкова място остава!
Комина има размери 20х22см, демек площ 440см2. Инокса има Ф150мм, демек площ 176см2. Разликата е 263см2. И само два аспиратора с не кой-знае какъв коефициент на едновременност. Е 263см2 няма да стигнат ли? Нали тоя комин е предвиден ОК, примерно за 4 аспирации? 440/4=110см2 на една аспирация!?
Gek - специалист
boltik написа:
Геко ти не-вярваш на никого :? Има само един начин да провериш.Запали една печка и накарай съседите да включат аспирациите.Отговор ще получиш на момента.
Пич, извинявай за острия тон, ама ти вобще разбра ли за какво говоря? Каква печка да запаля, къде да я запаля, какви проби, какви таратанци? Не разбра ли че ще пускам комин от инокс дето струва над иляда лева?! Бре чети малко, а после пиши. Това да не ти е "ХХХХХХ"
LazarGanev - "Велик майстор"
В жилището на баща ми се появи следния проблем - съседката отгоре като пусне аспиратора, започва да духа при баща ми, вместо да отива нагоре. Отдавам го на факта, че въздуховода е с малък диаметър - ф110 и съответно малка пропускливост
Gek - специалист
LazarGanev написа:
В жилището на баща ми се появи следния проблем - съседката отгоре като пусне аспиратора, започва да духа при баща ми, вместо да отива нагоре. Отдавам го на факта, че въздуховода е с малък диаметър - ф110 и съответно малка пропускливост
Преливници има ли?

Тема "Дайте мнение за този нестандартен комин." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: