Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
ArturDent - Почти Безобиден
Johny, спокойно бе, вече съм го шибнал в Бисерите ;)
schuldiner - майстор
ArturDent написа:
Johny, спокойно бе, вече съм го шибнал в Бисерите ;)
Пък аз още преди месец съм си сложил едно шише топла вода в колата - не се знае кога ще ми потрябва...
радвам се ,че намерих и сподвижници тук.има и други начини,в съветска русия през педесетте,вечер от "Молотовката"източваш топлата вода,сутрин наливаш топлата вода и палиш с манивелата....и не е само "Фобос",някои го наричат професионален,близък до заводския монтаж.
eurogas - специалист
Колеги, внимавайте кога е налят антифриза, на всеки две години употреба тази течност задължително трябва да се сменя с нова, ако не се смени става активна и започва да поврежда алуминиевите части !!!

А за концентрацията не се къхарете чак толкова, спукване на блок става само с абсолютно чиста вода, ако има дори малко антифризец няма да има повреди, пробвано е много пъти. :yawinkle:
jdraganchev - специалист
Сдобих се скоро с рефрактометър, може да направим тестове на различни марки антифризи и течности за чистачки за да сме полезни.
Ако има интерес кажете, ще купя/им от повечето марки на пазара по 1 бутилка и ще пробваме 1-во концентрата, после разредената пропорция дали отговаря на написаното.
Имам в гаража такава от лукойл, сонакс и ма-фра, утре ще пробвам и публикувам резултати, през седмицата ще купя още няколко вида.
miro333 - напреднал
колеги, какво очаквате като си купувате антифриз за 2лв./лт. качествената охладителна течност струва 5-8лв./лт., принципно изрично е оказано в експлоатационната книжка с какво масло, охлаждаща течност, свещи, спирачна течност, диференциално масло, и масло за скоростната кутия трябва да карате. Тези нещта са написани за да се спазват, а не налях антифриз на 2 лв. пукна се блока к`во да прая
Chefo77 - майстор
Качествената охладителна течност е над 10 лева на литър, колега. Между 5 и 8 литра е качествената течност за по-стари двигатели (т.нар G11 спецификация). Само да уточна - иначе за всичко друго си прав!
това изобщо не е вярно.качествена или не,само водата замръзва антифриза не,и не искайте антифриз на 25 годишна кола,той не я прави нова,ама тогава ги правеха истински.с медни радиатори,които на 2 години не се скапват и се запояват с калай....котления камък е още по опасен!етилен гликола не замръзва,нито синия цвят.
valmet - специалист
joranges написа:
етилен гликола не замръзва,нито синия цвят.
Нещо не схванах поста ти колега,но аз пък да те попитам-мислиш ли че "антифриз" от 2 лв има етилен гликол?И дали изобщо може да се сравнява този от 2 лв с този от 10 лв?
Chefo77 - майстор
Ти заеби дали замръзва, въпросът не е само в това на каква температура дава фира, а какви са охладителните му свойства и каква е агресивността към алуминия и другите метали в охладителната система. Хората не са прости, има за какво да завишават изискванията и да бутат "червения" нагоре, не ме карай да търся из компютъра си снимки на прекрасно изядена алуминиева глава на Лагуна, дело на прекрасен незамръзващ антифриз.
Под червен имам предвид G12/G12+

Тема "Внимавайте с антифриза!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: