• 1
  • 2
Мечтата на всяка домакиня
goshkou - напреднал
Здравейте,

започнах да си рисувам една кухничка с цел по-късно и да си я направя, но в мен възникна следният проблем.

Когато има под 1 плот два шкафа, един до друг, те могат да се направят по 2 начина=

начин 1: единична страница:
Прикачен файл:
sglob1-sngl.jpg единична страница
Начин 2: двойна страница:
Прикачен файл:
sglob1-dbl.jpg двойна страница
Почти навсякъде се прави с двойна страница, но при мен дъното ще е общо за всички шкафове под този плот и не виждам голям смисъл да се пуска двойна страница. Има панти, които изглеждат предвидени за такава ситуация.

Бъркам ли нещо? Здравина?

Благодаря за всички мнения.
shadowman - майстор
Сам преценяш, ще спестиш малко ПДЧ, малко кант и някой друг крак, но сглобването ще малко по-трудно, после може да има неприятна ситуация с монтажа на пантите на едната страница щото ще са на една равнина и винтовете ще се срещнат (демек го имай предвид и като се дупчат за панти да се знае коя врата за къде е). По принцип ние правим всеки шкаф отделен (става вдойна страница), защото така се прави и защото е по-лесно да се носи...щото нали разбираш, че не върви да ходя да сглобявам кухнята у хората.
gogo1113 - специалист
За да се спести материал, а и за да запазиш дъното общо за двата шкафа нищо не пречи страницата да е една. Ако има панти и от двете й страни обаче за да не се срещнат винтовете им, разстоянието от пантите до горния и съответно до долния ръб на вратата, трябва да e различнo между двете съседни врати, т.е. ако центъра на отвора за пантите на едната врата е примерно на 80 мм. до ръба й, то на другата можеш да ги разминеш с около 20мм.
bisplus - специалист
По добре шкафовете да са си отделно....става по-здраво и по лесно ще ги зглобиш. Ако все пак решиш да е с цяло дъно, за твое улеснение можеш да направиш вътрешните страници с 18мм(ако е такава дебелината на материала) по-къси и блендите в горния край да са също на цялата дължина, зада може даги завиеш с винт направо от горе, защото ако не си в час с диблите и минификса ще види доста зор. При вторият вариант се използват панти със средно рамо(полу-покрит кант). Успех! :)
goshkou - напреднал
Сърдечно благодаря. Не съм убеден, че от отделни шкафчета ще стане по-здраво.

bisplus, предполагам, че имаш предвид нещо такова, нали?
Прикачен файл:
just-sglobw.jpg
Звучи разумно!
Chefo77 - майстор
Аз не че съм особено в час, но така няма ли шкафа да стане прекалено тежък? Идеята на отделните шкафчета (модули) с отделни дъна освен всичко друго е и да са лесно сглобяеми (и разглобяеми) - въртиш го, сучеш го докато го сглобиш, после долепяш до другото и завинтваш. Как ще въртиш шкафчето, за да хванеш страницата, например? С планки ли ще я хващаш? Освен това шкафчето няма ли да стане малко "кинди-хал"? Вместо 4 страници за 2 шкафа, ще има само 3, вместо 6 за 3, ще са 4 ... ?
goshkou - напреднал
Помещението е толкова специфично, че не виждам никаква причина някога това да се разглобява, освен за тотална подмяна. На някого налагало ли се е да разглобява нещо от ПДЧ и то да е било реално използваемо след това?

Технологично си го представям да се сглобява отдолу нагоре. Навиват се крачетата на дъното, дъното се поставя на пода и се нивелира. Слагат се страниците и се укрепват с горните дъски. Набива се гръбчето и се поставя на място цялата тази грандиозна конструкция. Така стигаме до изходното положение, ако са отделни корпуси, които се захващат един за друг, но имаме по-малко отделни елементи и по-малко сглобки.

Признавам, че съм абсолютен аматьор, само съм сглобявал наготово разкроени неща, но в тях съм виждал много недостатъци, които съм отдавал преди всичко на гоненето на цена и унификация. Опитвам се да не гледам като тях, а като собственик и ползвател на нещата.
Тани - модератор
Зависи какви ще са сглобките. Ако са с винтове ще ти е трудно ма завиваш отдолу с такива габарити. А като добавим и нивелацията ...
Направи сметка колко се оскърява и сам си направи сметка дали си заслужава.
bisplus - специалист
goshkou написа:

Технологично си го представям да се сглобява отдолу нагоре. Навиват се крачетата на дъното, дъното се поставя на пода и се нивелира. Слагат се страниците и се укрепват с горните дъски. Набива се гръбчето и се поставя на място цялата тази грандиозна конструкция. Така стигаме до изходното положение, ако са отделни корпуси, които се захващат един за друг, но имаме по-малко отделни елементи и по-малко сглобки.
Първо не виждам смисъл първо да регулираш защото шкафа няма да си е на мястото. Второ освен крачетата преди да изправиш шкафа трябва да завиеш и страниците отдолу(освен ако не ползваш нещо различно от винт). Трето след това ще ти е трудно да изправиш шкафа сам...ще ти се клатят страниците пък и е възможно е при изправянето да счупиш някое краче и четвърто незнам как я виждаш тая работа с набиването на гръбчето...може би имаш предвид да е с нут. Трябва да знаеш, че една от основните функции на гърба е да държи шкафа стабилен и да не се клати. И пак идваме в изходна позиция....зада сложиш гръб с по-голяма дължина шкафа пак трябва да ти е легнал, зада можеш да измериш и ако е необходимо да оправиш диагоналите....също така трябва и да го фиксираш(например с пирончета) . Друг е въпроса, че кадето има мивка не се слага гръб и т.н.
Сега разбрали какво имам предвид като ти казах, че така ще ти е по-трудно....заради две парчета материал ще има да се гъзуриш и даго обикаляш тоя шкаф ама ти все пак сам си решаваш. :)
bulhomes2 - майстор
Когато съм си правил такива шкафове средните прегради съм ги правил от една плоскост, като в частта към пантите завивам вертикално от едната страна една ивичка ~10см за изхвърляне на пантите. Пантите са така устроени, че вратата да закрива плоскостта, която държи пантата. Ако пантите на двете врати са на една плоскост - коя врата ще покрие плоскостта? Пантите имат възможност за реглаж, но не и толкова, че да изхвърлят вратите с по 1 см.
  • 1
  • 2

Тема "Шкаф до шкаф. Как е по-правилно да се направи?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: