Всичко за дърводелството
pavkatay - майстор
Не че никога не съм пипал дърво,но не съм специалист. Затова питането ми е към тези ,които знаят.
Попрочетох тук там в ловните форуми някои неща и горе-долу съм наясно,че е необходимо :
1.Шкурене ;
2.Байцване,ако искам тъмен цвят;
3.Обработка с ленено масло;
4.Обработка с пчелен восък и терпентин.
Това,което не ми е ясно в детайли е :
1.Подходящ номер шкурка;
2.Марка байц,която е проверена(цвят орех) и начин на работа;
3.Марка ленено масло,къде се продава и как се работи с него;
4.Съотношение на пчелния восък и терпентина в разтвора за финална обработка и начин на работа;
5.ВСЯКАКВИ тънкости и чалъми,които някой знае.
Нямам нищо против в темата да пишат и хора,които не са специалисти, а правят догадки или дискутират стига да е културно и без заяждане.
Предварително благодаря.
torbalan - Дървен философ
аз ползвам байц, с който дограмаджията ми е байцвал дограмата...

производителя е Бекер и се рекламира като шведски...

не съм дърводелец, но от резултатите съм доволен :)

ако е за един приклад - мога да ти отлея (но е по-светъл от орех, меден дъб му викат често на тоз цвят)

освен байц ми е хартисало и импегрант... обаче не знам след като ще се минава с терпентин и восък дали изобщо трябва да се слага импегрант :)
mitko64 - майстор
За марка ленено масло бих препоръчал немското Балистол. Питай във Випа дали имат и колко струва. Ползвам го примерно веднъж месечно(през ловния сезон) за нелакиран орехов приклад. Нанасям го с мека кърпа(в случая за бърсане на оптика) и натривам продължително. Оставям приклада отвесно да поеме маслото и подсушавам излишъците. Не зная как, обаче би взаимодействало с байц, така, че внимавай
Последна промяна от mitko64 на чет фев 17, 2011 5:17 pm, променено общо 1 път.
v.yot - напреднал
Здравей тази работа нее лесна която си наумил.Първо защото е стар,ползван приклад трябва да започнеш с обезмасляване защото каквото и да сложиш отгаре ще бяга от маслото.Имам напредвид оръжейното а то е попило надълбоко.След това шкурка започваш от №120 и стигнеш до 300.Тогава при №300 мажиш приклада с вода порите набъбват шкуриш итака повтаряш докато дървото спре да набъбва.След това почистваш и освежаваш накатката на пистолетната ръкохватка.Като приключиш тези неща байцваш желателно е с байц на спиртна основа иначе от този на водна основа порите на дарвото ще набъбнат.И тогава лак.Желателно е водо устойчив.Ако гонанасяш с четка започваш със силно разреден 2 към 1 в полза на разредителя и така накрая с лак не разреден.А колко пъти дървото ще си покаже.Има и други чалъми но сега нямам време.Успех
pavkatay - майстор
Точно балистол тъмно кафяв ми даде преди малко приятел.
А по отношение на лака -не ми се иска да го лакирам,защото все пак пушката не стои във витрина. Много грозно стои надран и очукан лак. Това с восъка и терпентина дали е съвместимо с лененото масло.
И с какво да обезмаля приклада? :?
pavkatay написа:
Точно балистол тъмно кафяв ми даде преди малко приятел.
А по отношение на лака -не ми се иска да го лакирам,защото все пак пушката не стои във витрина. Много грозно стои надран и очукан лак. Това с восъка и терпентина дали е съвместимо с лененото масло.
И с какво да обезмаля приклада? :?

Здравейте обработката на пиклад става и само с ленено масло .
Знам го от опит но трябва да почистен много добре.
За размера на шкурките съм съгласен но когато е много и на дълбоко наранен аз лично започвам със стъкло/ както се циклеше паркет навремето в казармите/ Накатката също трябва да се почисти в самите резки за целта съм си заточил връхчето на идна триъгълна пиличка като малко длето.
След това нанасянето на маслото става с четка но маслото трябва да е горещо съхне за около денонощие хубаво е да повториш процедурата възможно е след второто мазане да съхне по бавно накрая лъскаш със мек парцал.
mitko64 - майстор
Ballistol са си продукти изцяло с ловна насоченост. Виж в ballistol.de какви ли не благинки имат. От това което аз подразбрах с моя беден английски, най-подходящо ми се вижда Balsin stock oil. Даже съм го виждал да се продава в комлекта на Балистол(има подобен в сайта), но беше отдавна в магазина на Кинтекс. Що се отнася за лакирането на орехов приклад за мен е кощунство.
pavkatay - майстор
Закъсах с накатката.
Цял ден приспособявам инструменти ,пиля и се опитвам,но не с справям така, че да ми хареса.
Основния проблем,който срещам е да се получат прави каналите. Тренирам върху дръжката на един чук. На приклада на едната пушка не държа толкова, защото ми е 'работна', а и има интервенции за ограничаване на пукнатина,но другия ми се иска да стане добре- без да е нещо претенциозно и завъртяно.
v.yot - напреднал
Здравей колега не искам да звучи като хвалба,изработил съм десетки приклади .За направата на накатката има специален инструмент, нещо като двуредов гребен.Аз много пъти правя накатката и става по добре и по ефектна със зъботехнически мотор и борче не много голямо.Започваш да го движиш произволно като отнемаш до 0,5 мм от материала като оставаш бразди . След което почистваш с финна шкурка .Забравих да ти кажа наи напред очертаваш полето на накатката с финно длето или резец кози крак.Винаги две успоредни линеи става по красиво.Също така може да сложиш накатка и отпред на пистолетната дръжка.Накатката може дая оцветиш в тъмен цвят например зелено.Но с баиц на спиртна основа както вече ти писах след това с шкурка може да хванеш леко върховете на накатката. Успех.
shotik - майстор
Покажи някоя снимка,така ще може като се види състоянието на приклада и да получиш повече съвети.

Тема "Как да освежа приклад на пушка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: