Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
nik80 - специалист
и защото с пръдня боя не става
и защото без да се чете не става
като не искаш не слагай резистори може и без тях ще работи по бавно но пак ще работи
може и мотори да не слагаш, едни дръжки и готово, пак работи, някои хора цял жовот така са работили...

майтапа на страна седни прочети малко, гоогле е пълно с инфо
без да задълбавам ето какво излиза
http://techref.massmind.org/techref/io/ ... ni_wks.htm

за качество не трябва да се правят икономии нито от материали нито от знания и умения
hygro - майстор
Няколко пъти тук се дискутира нестабилната работа на стъпковите мотори на високи обороти. Причината е в индуктивността на намотките и несъобразената с кратките времена на стъпките схемотехника.
  1. "Гасенето" на напрежението на самоиндукция с паралелен на намотката диод е лошо решение, тъй като времето за снижаване на тока през нея е обратно пропорционално на напрежението. Т.е. при 0,6 волта времето на преходния процес е много по-дълго, отколкото, да речем, при 100V.
  2. Същото важи и при отваряне на ключа - ако захранването е 100V, ще имаме един порядък по-кратко време, за което токът през намотката ще достигне номиналната си стойност.
  3. Ако обаче захранването бъде 100V, вместо номиналните, например 12V, токът не само ще достига бързо номиналната си стойност, но непосредствено след това и недопустимо висока...
Идеята за елементарно решение. Свързването, разбира се - биполярно. Захранващия източник на стъпковия двигател да бъде стабилизатор на ток, захранван със сравнително високо напрежение. Това позволява принудително съкращаване на преходните процеси. Дори при високи обороти токът през намотките няма да намалява под критичния минимум, осигуряващ синхронната работа на ротора. Също така ще се елиминира прегряването на мотора.

Сега нямам време за конкретната схемичка, надявам се ELEMENTAL да пусне нещо...
Здравейте.

Знам че това което питам мястото му въобще не е тука но все пак реших да пиша.
Някои случайно да знае къде в СОФИЯ има фирма която да извършва прецизно CNC рязане (на малки детаили).
amesa - специалист
mitakakzld написа:
Здравейте.

Знам че това което питам мястото му въобще не е тука но все пак реших да пиша.
Някои случайно да знае къде в СОФИЯ има фирма която да извършва прецизно CNC рязане (на малки детаили).

http://www.10x.bg/contacts.php
http://www.lazering.business.bg/
basejn - напреднал
Пречи ли нещо ако за мощни резистори използваме маломощин резистори по 0.5W заляти с гипс или силикон. Аз пробвах и се получава . Доста загряват но е нормално . Инче работят и са ефтини .
nik80 - специалист
много често се ползват по няколко в паралел, едно че се увеличава разсейващата повърхност и друго че лесно се докарва нужната стойност, слагаш още няколко в паралел и готово, но най добрия вариант си остава широчинно импулсната модулация, по сложно е но грее по малко

аз лично съм привърженик на сервото, така или иначе за истинско управление електрониката става доста сложна, като ще е сложно поне да е серво, за моята машина си поиграх доста с платките 1 година периодично подобрения правих, най големия мотор ми е 200 вата, управлението е студено дори в най натоварения режим, същите платки с 600 вата серво мотор на друга машина едва затоплят и то само при натоварен режим, а 600 вата серво мотор е толкова мощен че мога да се кача отгоре да се возя върху машината
прецизността и работната скорост са много по големи, тези 600 ватовите мотори са с енкодери с 2000 импулса, след декодирането стават 8000 импулса на оборот, което след предавка или съчмено винтова двойка е повече от достатъчно, при прецизна настройка на пид регулатора се постига точност под 2 импулса и максимално отклонение от заданието до 10 импулса и то само при големи скорости и ускорение, опитах и защити разни да правя, ако изостане от заданието с повече от 15 импулса да изключва, ама 8 мм инструмент го чупи и продължава без да пропуска импулс, лесно се постигат скорости от 10 метра за минута и нагоре, и в същото време голяма прецизност, общо взето само плюсове за сервото
basejn - напреднал
В момента се мъча да правя серво . Отначало мислех да си направя машинка със стъпкови двигатели и енцодери които да следят за изтървана стъпка и всичко да се управялва от един PIC18f2455 и транзистори.
Но в последствие и аз разбрах че сервото е много по одбре и започнах да експериментирам с едно слабо двигателче от касетофон и енкодер от мишка с топче. Не съм търсил в интернет за алгоритми за управление и измислих свой много прост и съответно недобър. В момента дори и PWM не позлва но смятам че ще успея да направя нещо добро.

nik80 Можеш ли да ми разясниш по подробно за твоето серво.
nik80 - специалист
с малко моторче и малко импулси на енкодера нищо не става, тежък ротор който има инерция, големи тоци които не само рестартират ами и изтриват програмата на процесора, това са проблеми които се появяват при реална постановка
алгоритъма който се ползва масово е пид, много отдавна беше и нямам спомени вече но доста подобрения се наложиха, спомням си за ограничение на интегралната съставка, пвм-а е задължителен за да не товари софтуера, щото един пик18 едвам смогва със сметките, имай предвид че такта на дискретизация ти е 1 кхз и за това време трябва да се обработи наличната информация и същевременно да не пропуска нито един импулс на входа и от енкодера, за голяма скорост и високи обороти честотата на обработваните импулси става голяма

иначе за моето серво - хартуер - мощни мосфети, със мосфет драйвери за по стръмни импулси, пик18ф4431 щото хардуерен вход за енкодер, защита от късо и ограничение по ток, крайните изключватели и референтните точки влизат и в контролера, спират двигателя и позволяват после движение само в правилната посока, и още дреболии но съм забравил вече. отделна платка правих за връзката с паралелния порт - всичко е напълно разделено с оптрони

за софтуера - с прекъсване се броят входните импулси и посоката, после пид алгоритъм, и накрая PWM, настройки и диагностика през серииния порт и на терминала, всяко серво пуска периодично импулси на останалите, ако едно серво спре или забие по някаква причина прекъсва и останалите, пак много щуротии които в момента нямам спомени
shulio - специалист
Здравейте! Някой да знае дали в нашата мила родина може да се намери нещо подобно

http://www.vxb.com/page/bearings/CTGY/V-Groove-Bearings

edit: Може и да не са точно такива. Предпочитам само пръстенчета за да може да се сменява лагера вътре. А тези доколкото виждам самата външна черупка на лагера е направена с канал
basejn - напреднал
http://www.vxb.com/page/bearings/CTGY/U-Groove-Bearings
- Това може да се направи като вътрешния пръстен на един избит съчмен лагер се набие върху външния пръстен на един обикновен работеш съчмен лагер.

А иначе онова първвото което си пратил може на струг .

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: