Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
имам изградена отоплителна система която се състои от камина с водна риза в кухнята от нея тръгват тръба 16мм която отива до бойлера и се връща до камината, 2-рата тръба тръгва от камината 20мм минава ми през спалнята отива в хола до радятора и се връща, като минаваики през спалнята от нея има 16мм свръзки за радятора в спалнята. До колкото съм чел всичко е добре по този начин и да не е било добре вършеше някаква работа. Та сега на проблемът ми, предстои ми ремонт на хола. Той е с два големи прозореца единият на изток другият на север, до сега на северната стена на хола имаше секция от край до край и радяторът беше на източният прозорец защото северният беше покрит със секция, та правя си сметка да разделя радятора на 2 и да сложа и под двата прозореца, но не знам дали това е най-правилното и ако е и двата ли да ги оставя с 20мм тръби или трябва да променям нещо или целият да го оставя само на северната стена на хола? Защото си мисля че ако трябва до най-далечния радятор да е най-дебела тръбата то би трябвало първият да си остане с 16мм вторият да го отбия с 18мм и третият с 20мм. Просто не знам кое би било най-правилното решение затова ви моля за съвети.
Извинявам се ако съм пропуснал да обесня нещо.
valio 71 - напреднал
Най - добре си сложи колектор на подходящо за теб място, а ф-то на тръбите от колектора до отоплителните тела се определя в зависимост от тяхната мощност.
Живея в апартамент и разположението ми е такова че камината е в кухнята тръбите тръгват от там през банята в спалнята и стигат до хола
няма да е много удобно. Просто искам съвет какво точно да направя с радятора в хола. Кое би било по рационално?
Прикачен файл:
2.jpg
2.jpg (49.83 KиБ) Видяна 3379 пъти
Значи това е разположението на апартамента, кадето са стрелките има прозорци. Въпросът ми е този радятор който в момента е в хола ( на късата му страна) дали да го преместя на прозореца който е на дългата стена която е северна или да го разделя на две и ако трябва да му добавя няколко глидера? И ако ще го разделям на две, как да постъпя с тръбите? В първият си пост съм обяснил как са вмомента.

Общо взето идеята ми е да стане така:
Прикачен файл:
1.jpg
1.jpg (58.77 KиБ) Видяна 3379 пъти
Ако има варянт по ефикасен от текущия споделете моля. Не съм много запознат с тия системи как е по-по-най-добре.
Абе хора, от толкова майстори тук не се ли намира един който да ми каже как да си вържа три радиатора на един кръг?
Какво толкова сложно за вас питам, че никой не иска да ми отговори?
Първият е около 3 киловата, втория ще е около 2,5 киловата и третия около 2,5?
naskov - майстор
Ако с този радиатор до сега ти е било добре защо ти е да го разделяш на две. Премести си го под който прозорец искаш. Няма да имаш проблеми.
kapanec - специалист
Здр .аз не съм специалист но от първия ти пост за който става на въпрос забелязах че мислиш в грешна посока "Най отдалечения радиатор трябва да е с най малко "ф" а не с най голямо или последния ти радиатор на веригата трябва да е с ф-16".Радиаторите си ги изчисли според кубатурата на стаята и дали има санировка ,ПВЦ и др.+няколко глидера на радиторите от горе на това което ти е необходимо за презпасяване. Пак казвам не съм специалист но такова е моето мисле по твоя ? :?:

Прикачен файл

file 1.JPG
file 1.JPG (42.38 KиБ) Видяна 3278 пъти

Тема "Камина с водна риза преустройство на системата." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: