• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vache - специалист
Не, не, не.. чакайте малко :-D
Загрява се ако го изтървем и не затворим клапата. Не може да хвърлиш въглища и да е затворена клапата. Трябва да дръпне все пак. Обаче ако се отвееш за малко може така да дръпне, че не ти е работа. Иначе тръбата може да се пипа с ръка след затварането на клапата към комина. Абсолютно вярно е, че тези тръби от водната риза на пътя на газовете отнемат топлина. Сега и комшиите огоре се оплакват, че комина не им е топъл. Ама хак им е! Като бяхме на дърва предните години не щяха да ни плащат такса мощност :roll:

spec, няма начин да сложа термовентили, защото като затворят всички те какво правим? Той котела държи 60 градуса на водата в продължение на десетина часа, като в това време всичките му клапи са затворени. Остава и да намаля водата с тия вентили. Нали правилно разбирам за какви вентили говориш? За тези, които прекратяват достъпа на вода в радиатора докато не падне Т под определена стойност. Майстора си беше добър и си ни обучи да работим с котлето. Просто колкото майка ми може да регулира кюбмето на въглища, толкова мога и аз котела :) Освен да се отваря долната клапа и да подава въздух да го разгори обратното не мога да направя. А на мен не само това ми е проблема, писала съм по-нагоре много мотиви.

fbr сериозно ли с тръба за аспиратори ти е котела :?
Моята е иноксова флекс тръба.

П.С. Радиаторите ни са повече от 5, защото имаме на остъкления балкон, в коридора, лира в банята и още 5 в стаите :) не искам да мисля какво би станало с мощност 23 кв. ако ги елиминирам като консуматори с термовентили при енергиен източник като въглищата.
fbr - майстор
vache написа:
fbr сериозно ли с тръба за аспиратори ти е котела :?
Съвсем сериозно. Тъй като котела е сложен на един ъгъл зад една врата, и връзката с комина е проблемен със стандартните кюнци, временно бях сложил алуминиевото гофре, докато си изработя кюнци по поръчка, и както винаги временното си остава за постоянно.
sonofsyn - специалист
И аз да споделя от 5 години пъхам въглища във виадруса от по новия модел сив на цвят, задната клапа никога не съм я затварял. Като се разгори котела и достигне зададената температура комина се пипа с ръка, от както е пуснат изхода към комина е с поцинкована ламарина нормална дебелина.
Нали си има термовинтил с верижка. Когато е сметнат правилно котела не би трябвало да се пържите в собствен сос.
Проблема е че гори толкова 10-14 часа. Според мен никакви термо винтили щото като се намали мощноста която се консумира което не гори отива във въздуха като дим(пари през комина). Палетната и газова горелка е много добра идея със програматор и стаен терморегулатор. Гориш колкото е необходимо. Което при въглищата няма как да стане, веднъж запалени си изгарят без значение колко топло става в апартамента. И аз съм на първия етаж и ми е познато чувството на хлад.
Айде монтирайте и пуснете снимки може и ние да сменим колата(горивото на котела).
spec - специалист
vache написа:
spec, няма начин да сложа термовентили, защото като затворят всички те какво правим? Той котела държи 60 градуса на водата в продължение на десетина часа, като в това време всичките му клапи са затворени. Остава и да намаля водата с тия вентили. Нали правилно разбирам за какви вентили говориш? За тези, които прекратяват достъпа на вода в радиатора докато не падне Т под определена стойност. ...

... не искам да мисля какво би станало с мощност 23 кв. ако ги елиминирам като консуматори с термовентили при енергиен източник като въглищата.
Правилно си разбрала. За точно тези вентили говоря. Опасенията ти са напълно безпочвени ПРИ ПРАВИЛНО МОНТИРАН КОТЕЛ СЪС СЪОТВЕТНИТЕ ЗАЩИТИ!!!
Щом без вентили ти държи по 10 часа, то с тях ще искара поне 20. А нали това ти е целта? При мен без вентил е само лирата и бойлера и при топло врме само те охлаждат котела, колкото и да е пълен. И така вече, както споменах, шеста година. Звучи плашещо на пръв поглед, но е приложимо - не само при мен е така.
При нужда мога да го докажа със снимки.
Последна промяна от spec на чет фев 24, 2011 9:37 am, променено общо 1 път.
spec - специалист
sonofsyn написа:
...Проблема е че гори толкова 10-14 часа. Според мен никакви термо винтили щото като се намали мощноста която се консумира което не гори отива във въздуха като дим(пари през комина). ...
Рано или късно отлита през комина, но не е все едно дали за 10-14 часа или за 20-24, нали?
Термо-вентилите просто редуцират количеството вода, което трябва да се загрее, за да се поддържа в определените температурни граници.

Един пример от времето на пра-бабите и пра-дядовците ни: Вечер са покривали жарта в огнището с пепел, за да се запази до сутринта, когато го "раздухват" и се запалва отново. Това точно е и функцията на системата с верижката и долната вратичка (при Viadrus-a, а и при останалите марки)
filmatoplo - майстор
Gorelkata shte spira po temperatura na wodata w kotela , i chrez stajnia termostat po temperatura w staiata.izwinete za inglisha.
vache - специалист
sonofsyn написа:
Нали си има термовинтил с верижка. Когато е сметнат правилно котела не би трябвало да се пържите в собствен сос.

Проблема е че гори толкова 10-14 часа. Според мен никакви термо винтили щото като се намали мощноста която се консумира което не гори отива във въздуха като дим(пари през комина). Палетната и газова горелка е много добра идея със програматор и стаен терморегулатор. Гориш колкото е необходимо. Което при въглищата няма как да стане, веднъж запалени си изгарят без значение колко топло става в апартамента. И аз съм на първия етаж и ми е познато чувството на хлад.
Айде монтирайте и пуснете снимки може и ние да сменим колата(горивото на котела).
Ама хора, май четете избирателно :? Проблемът не е в топлото... 3 страници изписахме. Аз проблем с котела си нямам, сметнат си е добре, просто искам да се отърва от ежедневното зареждане с гадни скъпи и мръсни въглища. Другото вече е въпрос на вариации по тема :) Клапата на котела ми се затваря, щото има комин висок 9 етажа с доста добра тяга. С дървата така теглеше, че имах чувство, че във въздуха седят :) При затворена коминна клапа топлина не отива в комина, т.е. котела си използва конструкцията по предназначение.

Ето втората част на поста с всичко казано съм съгласна и обяснява защо искам горелката.:) Обещавам тоя път да пусна снимки като монтираме всичко. :-D Дори имаме място за бункер.

spec, дай снимки :) Какви са тия защити, които ще спрат въглищата да тлеят или да намалят отдаваната от тях топлина?
Аз ползвам горно горене. Въглищата се запалват отгоре, след което слизат надолу докато всички започнат да тлеят. След това вече всичко се регулира с притока на въздух, като термостата затваря и отваря долната клапа.
Както казах не съм спец по топлотехника, но все ми се струва, че подадената топлинна енергия трявба да се усвои от адекватни консуматори. И ще кажа, че ми е завирала камината точно защото в по-топло време затворихме част от радиаторите. Темопературата се вдигна за нула време и добре, че видяхме термометъра, за да реагираме и да отворим останалите радиатори.
Това с термовентилите върви при пелетната горелка, защото там датчика следи Т на водата и просто спира да подава пелети, а не се чуди как да ги изгаси :yawinkle:
Аз и без това щях да питам дали с горелката мога да сложа такива вентили и има ли смисъл, а също дали има някакво значение дали е отворена и затворена системата.

Брей, полезна дискусия се получи =D>
lz1add - специалист
:prayer: Да те вземам с мене по обекти.....еле пък сега вече.... как ще разливаш авторитет наоколо [-( :supz:
p.s. Поздрави от Роси!
torbalan - Дървен философ
eй, момчета - умната, че и Ники сигурно следи темата ;)
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Виадрус У 22 и горелка на пелети - въпроси?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: