Напишете въпрос свързан със санирането.
Известно време съм се занимавал с рисуване с пастел и доста триене :cool: върху плексиглас, и да речем при многократно почистване с технически спирт пластмасата винаги е придобивала началния си вид, без каквато и да е промяна във времето. А замисляйки се на колко рекламни пана на билбордове, по мръсни и прашни булеварди, не им е помътнял и деформирал предпазния плексигласов капак, подложен на природните стихии... Сетих се даже и за една закусвалня с плексигласови прозорци, единични разбира се. :lol: Хм, ще видим.

Ако не ти представлява затруднение, ще може ли да кажеш какво е необходимо за направата на стъклопакет в домашни условия? Сигурен съм, че би било полезно като инфо.
velsi - Почетен майстор
Някъде бях обяснявал в друга тема, но ще го напиша пак. Трябват ти: дистанционер, бутилова лепенка, ъгълчета за дистанционера и силикон. Дистанционера и ъгълчетата за него са различни размери, избираш според това колко дебел пакет ще правиш. От размера на стъклата вадиш по един сантиметър в ширина и височина и правиш рамка от дистанционера, който сглобяваш с ъгълчетата. От двете страни лепиш бутилова лепенка, която е двойнолепяща и служи да задържи всичко в пакет, преди да запечаташ със силикон. Трябва да се получи това, на снимката в по-предния ми пост. Преди да сглобиш рамката от дистанционер (той е кух вътре) пълниш всяка от страните до половината със силикагел. Старателно се почистват вътрешните повърхности на стъклата с препарат за стъкла. Каквито петна и мизерии запечаташ вътре си остават там завинаги. Накрая запълваш отвсякъде със силикон. Не трябва да има кухини и шупли никъде. Особено внимаваш по ъглите. След пълното изсъхване на силикона можеш да монтираш.

Прикачен файл

ygli.jpg
ygli.jpg (5.74 KиБ) Видяна 6078 пъти

Прикачен файл

silikagel.jpg
silikagel.jpg (23.49 KиБ) Видяна 6078 пъти

Прикачен файл

distancioner.jpg
distancioner.jpg (6.71 KиБ) Видяна 6078 пъти

Прикачен файл

lepenka.jpg
lepenka.jpg (28.36 KиБ) Видяна 6078 пъти
nihonjin - специалист
Така като гледам стигнахме до идеалното решение:
Пакет със три слоя:
1. Първи слой отвън - стъкло, Стопсол, за да пази плексигласа от ултравиолетовите лъчи,
2. Среден слой плексиглас - колкото по-дебел, по-добре според финансите.
3. Отвътре - К-стъкло
Двете стъкла ще пазят плексигласа от надраскване.
pavkatay - майстор
nihonjin написа:
Така като гледам стигнахме до идеалното решение:
Пакет със три слоя:
1. Първи слой отвън - стъкло, Стопсол, за да пази плексигласа от ултравиолетовите лъчи,
2. Среден слой плексиглас - колкото по-дебел, по-добре според финансите.
3. Отвътре - К-стъкло
Двете стъкла ще пазят плексигласа от надраскване.
Квадратен метър от този стъклопакет ще струва колкото 20 годишния ми автомобил :-D .
А при комбинацията на К-стъкло и стопсол няма да има нужда от щори-светлина я влязла, я не. :)
Благодаря на всички! За сега все още "седя и се чудя" :rolleyes: кой вариант да избера:

1. Запазване на текущия стъклопакет, с прибавяне на само една плексигласова преграда отвътре.

2. Стъклари ми предложиха изработка на троен стъклопакет, изцяло с К-стъкло, с махане на стария, доставка и монтаж на новия, за 85 лв. на кв.м. (65 лв. изработката, материалите, и 20 лв. за доставка и демонтаж-мотаж).
Не знам, сигурно са прилични условията, не съм проверил в други фирми. :?

3. Подмяна на двете стъкла с плексиглас или с такъв, като описаният тук.
Тези ги открих вчера и още не съм проверил какво-що, и какъв е тоя "космически" плексиглас. :?:

Ако се спра на т. 1, имате ли представа, от къде мога да закупя от София Силика Гел, и приблизително какво количество е необходимо за 1 кв./м. стъклопакет? Мисля да го пакетирам прилично във фин пергамент, поставен в долната част на камерата.
8180 - майстор
Я, да се включа по-сериозно и аз, че до тук само с по едно изречение намеквах.
Разглеждам:
1. стъклопакет -с1- две стъкла (ст) х4мм
2. "стъклопакет"- с2 - стъкло + плексиглас х4мм
3. "стъклопакет"3 - с3 - два плексигласа (пл) х4мм

Ламбда стъкло - 0,81
Ламда плексиглас - 0,18 (по данни от линка)
По памет U на стъклопакет ст1 - ~2
Съпротивление на топлопреминаване - реципрочна стойнос на U - R=1/U. Удобството е, че сумата от съпротивленията на отделните елементи дават общото R.
И така:
В червено са коригирани стойности, след забележка по-долу в темата. Сори.

Rс1= 0,5 - базова стойност.
Rc1 = Rст+ст + Rвъздух
Rст+ст = 0,18 (0,01)

Дотук се вижда, че в стъклопакет-с1, влиянието на стъклата е 0,18 (0,01), а на въздуха 0,32 (0,49), независимо какво пише по-горе в темата.
Заменяме стъклата с плексиглас:
Rст+пл = 0,2 (0,027)
Rпл+пл = 0,21 (0,04)

И общо:
Rст2 = 0,52 (0,517)
Rст3 = 0,53 (0,53)

Извод: От замяната на стъклата с плексиглас може да очакваме 4-6% намаление на топлопреминаването.
Подчертавам последното, защото горното се отнася до него и точно този механизъм на топлопреминаване се обсъжда в темата.
Горното не важи за К-стъклото, където се възпрепятства лъчистото разпространение на енергията.

П.П. Плексигласът на Геко си е доста обикновен, а не "космически", най-много да има UV защита.
8180, от къде взе данните за топлопроводимостта на стъклото и как изчисли, че "влиянието" на въздуха е 0.32? Може ли да бъдеш малко по-подробен, защото предполагам, че не само на мен, начинът, по който си достигнал до крайните резултати изглежда малко съмнителен? :| :wink:

По темата:

Понеже съм скептик (дори понякога и спрямо това, което знам), си направих бърз експеримент с временно долепване на два слоя бриколажки, самозалепващ, тънък найлон (на руло се продава) от вътрешната страна на стъклопакетите (oбщо ~1.6 м2.). Не е най-красивата гледка :), но.... резултатът беше вдигане на температурата с 0.8°C! Климатикът, който е предвиден за по-малко помещение, до сега никога не беше влизал в стендбай (заради HEдостигане на номиналната му за това температура, предполагам), за първи път започна да го прави, половин час след поставянето на покритието. Преди, не се беше случвало, въпреки външната и вътрешна изолация на стената.
За следващата зима май ще пиша за резултатите след поставяне на вътрешно парче плексиглас или може би поликарбонат, защото ще се занимавам, когато имам повече време.

Относно т.нар. К-стъкло чух негативни мнения след разговори със служители във фирми за дограма и се отказах. Единият дори спомена, че си е монтирал и не доволен от резултата. Общо бе мнението, че е пресилена рекламата му.
8180 - майстор
KirilUzunovrRaichev написа:
8180, от къде взе данните за топлопроводимостта на стъклото и как изчисли, че "влиянието" на въздуха е 0.32? Може ли да бъдеш малко по-подробен, защото предполагам, че не само на мен, начинът, по който си достигнал до крайните резултати изглежда малко съмнителен? :| :wink:
Колега,
Приемам, че "методиката" е доста "изсмукана от пръстите", но:
- понеже си е проста аритметика, разчитам, че методиката за правата сметка - изчисляване на Коефициент на топлопреминаване - U, трябва да е коректна и за "обратната" задача. Най-неясното и в правата, и в обратната задачи е "тежестта" на въздуха в междината.
Нямаме надеждни данни за неговите конкретно състояние и Ламбда - по науката е 0,024 за неподвижен сух въздух. От друга страна останалите съставки са ясни и с голяма вероятност литературните данните за тях са верни.
Единствената разлика от приетата методика у нас и съответните калкулатори е, че ползвам за прегледност R, което присъства в методиките, но не съвсем явно.

- "Тежестта"/влиянието на въздуха се получава с просто изваждане на известните величини (R стъкла) от приетото общо R (U) на обикновен стъклопакет. Тук може да има някаква грешка, защото го заложих "по памет" U=2, респ. R=0,5.

- Ламбда=0,81 на стъклото е от Прил.4, Табл.1 на Наредба №7 "За топлосъхранение..."

За други "съмнения" съм насреща да обсъдим.

П.П. Забележката на колегата ме накара да се върна към предишните сметки. Нещо съм объркал междинно, без това да се отряза съществено на крайните стойности и извод. За да не обърквам темата, новите стойности са в червено до старите в сметката.
8180 - майстор
Ще наруша правилата с последователни постове (вече направих каша), но ми се ще да "завърна" темата по-назад - за Аргона и вакума.
Или нещо много ми се губи, или са виртуозни шарлатани:
http://hexagon-build.com/blog/?p=657
Иначе, с хитроумни картинки - абе, пипнато от рекламна гледна точка, но доста се разминава с моите представи.
Предварително благодаря за коментара.
pavkatay - майстор
8180 написа:
Ще наруша правилата с последователни постове (вече направих каша), но ми се ще да "завърна" темата по-назад - за Аргона и вакума.
Или нещо много ми се губи, или са виртуозни шарлатани:
http://hexagon-build.com/blog/?p=657
Иначе, с хитроумни картинки - абе, пипнато от рекламна гледна точка, но доста се разминава с моите представи.
Предварително благодаря за коментара.

Никога не съм бил силен във физиката в този и вид, но тава са глупости. Става въпрос за налягане. И 2 мм да е молекулата на даден газ не може при напускането си да предизвика вакуум.Тя откъдето е излязла друго ще влезе.

Тема "Изолация на стъкло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: