Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
valio2007 - специалист
ZIP

Прикачен файл

TOPLO-new.zip
(15.74 KиБ) Свален 661 пъти
Последна промяна от valio2007 на нед апр 12, 2009 2:33 pm, променено общо 2 пъти.
pipbel - майстор
Мерси valio2007, поразгледах я, добра е. :)
Няколко уточняващи въпроса :

= предполагам дадената къща е проектна, а не реална, нали ?
= не можах да разбера в по-горния пост кое ти беше притеснителното при резултатите ?
= гледам си дал % на рекуперация на вентилация - това как го въвеждаш като формула при изчисленията ? Същото важи и за другите цитирани коефициенти
= гледам правиш сметки при КОП на климатик 5. Мисля че не е реално. Производителите може да дават тоя КОП, но той е при идеални условия, които много рядко са такива.
Аз в моя калкулатор съм взел за база среден КОП 2.2 при отопление само на климатик и 3 при комбинирано отопление с дърва, когато климатиците се ползват само при температури над 0.
= цитираната ламбда от 0.8 за "троен стъклопакет с к-стъкло, аргонов пълнеж и обща дебелина 36мм" не знам откъде си я взел, ама не ми вдъхва никакво доверие. :?
Аз съм със същия СП на всички прозорци (само че 32мм) и съм взел за база ламбда 1.3

Като имам повечко време ще използвам твоя калкулатор да си въведа моите си параметри на къщата ми и ще видя дали ще получа близък резултат до моя калкулатор.
Ще ми е любопитно...... :cool:
valio2007 - специалист
pipbel написа:
Мерси valio2007, поразгледах я, добра е. :)

= предполагам дадената къща е проектна, а не реална, нали ?
Да нямам къде да пробвам написаното само съм синтезирал прочетеното.
pipbel написа:
= не можах да разбера в по-горния пост кое ти беше притеснителното при резултатите ?
- притесни ме влиянието на летните горещини ( загубите през стените и вентилацията са минимални все едно сме в идеални климарични условия), слънчевите печалби също бяха съмнителни. Първия климатик в живота си го купих не заради студа, а заради жегите в Стара Загора преди 15 години.
pipbel написа:

= гледам си дал % на рекуперация на вентилация - това как го въвеждаш като формула при изчисленията ? Същото важи и за другите цитирани коефициенти
Всяка клетка е написана с формула и може да се разбере как се получава от другите клетки на таблицата. Според наредба 7 (загуби = общи загуби * ( 1 - К рекуперация)), а и е логично да е точно така.
http://www.mee.government.bg/ind/doc_in ... sgradi.pdf
За другите коефициенти също може да прочетеш там.
pipbel написа:

= гледам правиш сметки при КОП на климатик 5. Мисля че не е реално. Производителите може да дават тоя КОП, но той е при идеални условия, които много рядко са такива.
Аз в моя калкулатор съм взел за база среден КОП 2.2 при отопление само на климатик и 3 при комбинирано отопление с дърва, когато климатиците се ползват само при температури над 0.
http://termo-klima.com/bul/full_info.php?recid=158
Аз също не вярвам затова от COP=6.4 го намалих на 5. А тези машини работят до -10C бе промяна на COP-a, при -20C до 30% по-малко.
Скъпичък модел, но е решена вентилацията и влажноста на въздуха дори през зимата. Проблема с мухъла не е за подценяване.
pipbel написа:

= цитираната ламбда от 0.8 за "троен стъклопакет с к-стъкло, аргонов пълнеж и обща дебелина 36мм" не знам откъде си я взел, ама не ми вдъхва никакво доверие. :?
Аз съм със същия СП на всички прозорци (само че 32мм) и съм взел за база ламбда 1.3
http://www.sintef.no/upload/Byggforsk/P ... 6-nett.pdf Argon 4E-12-4-12-E4 = 0.7 W/m2.K
Намалих го на 0.8. И аз не вярвам много на написаните цифри така, че се подсигурявам.
[/url]
Последна промяна от valio2007 на нед мар 15, 2009 1:55 pm, променено общо 1 път.
pipbel - майстор
Хмммм, интересно valio2007
Въведох данните на мойта къща в твойта таблица и се получиха сходни резултати.
Тя разбира се е много по-подробна с отчитане на загуби и печалби от вентилация, слънчево греене и т.н.
Ама преизчислих всичко само за отоплителен сезон - демек от Окт до края на Март.
При мене тоталните топлозагуби са 8300, а при тебе излизат 9059 след добавянето и изваждането на всички странични загуби/печалби.(които аз съм игнорирал в калкулатора си)
Тоест разликата помежду ни е само 9%, а като се има предвид че ти си въвел данни за стара Загора, където ДД по-принцип са повече за отопл.сезон от Варна - може да се казе че дори че е не повече от 4-5 % .
Това го намирам за напълно приемливо и доказващо че и двата калкулатора са добри и работят. :cool:

Прикачен файл

TOPLO-new.zip
(14.77 KиБ) Свален 308 пъти
valio2007 - специалист
Една интересна реализация за отпадна вода, но за сега не открих българска фирма да предлага подобно изделие, така че си е за направи си сам. Идеи как да се направи, а и материалитте от къде да се купят.

Прикачен файл

water-heat-exchange.JPG
water-heat-exchange.JPG (14.46 KиБ) Видяна 5872 пъти

Прикачен файл

watercycle.gif
watercycle.gif (42.83 KиБ) Видяна 5872 пъти
mitko414 - специалист
Да повдигна темата:
Ето една статия по темата.
kalanak - напреднал
mitko414 написа:
Да повдигна темата:
Ето една статия по темата.
Браво колега статията и сайта към нея са много хубави.Мисля че като го прочетат и други ще искат да правят пасивни къщи.Един от тях съм аз. passive.bg :)
sonofsyn - специалист
Да повдигнем добрата тема нагоре
Много са добри и двата, :prayer:
Въведох данните за материалите на които мисля да се спра при строежа.
Сега какво следва каква мощност за отопление и охлаждане.
Рекуператор също мисля да сложа.

Прикачен файл

TOPLO-new.zip
(15.56 KиБ) Свален 165 пъти
kuuuuuul - майстор
pipbel написа:
Да takezo и аз не мисля че термина е пасивна, по скоро може да се каже нискоенергийна..
Според мене пасивна къща е илюзия за БГ (тук и сега), сроковете на изплащане са над 50 год. и никаква подкрепа от държавата.
Еее, този дето може да си позволи 1-2 млн за яхта не му е проблем да си направи и пасивна къща (и е много по-практично), ама....това е друга тема.

Да продължа по темата с още малко база данни дето съм ползвал:

= цена на ел.енергия за бита - приемам средно 0.16 лв / кWh
= дърва за огрев - калоричност 2600 ккал/кг = 3 кWh /кг или 3000 кWh /тон
цена 80лв/м3 (като ги нареже и нацепи "братчеда") или 200 лв/тон (2.5м3=1 тон)
цена на кWh дърва = 0.066 лв/ кWh
= КПД за ел.енергия (радиатори, конвектори и т.н.) - 0.95
= КПД за камина на дърва (мойта) - 0.72
= КПД на инверторни климатици (до -15-20 С) със средно СОР 4
= 3.0 - при ползване само при средмесечни температури над 5 С
= 2.0 - при използване през целия отоплителен период
Разгледал съм 4 варианта за отопление :
1) Отопление само на ток - 8462/0.95 = 8907кWh х 0.16 = 1425 лв/отопл.сезон
2) Само на дърва(камина) - 8462 / 0.72 = 11 752 кWh х 0.066 = 776 лв/от.сезон
3) Само на климатици (КПД 2) - 4231 х 0.16 = 678 лв
4) Комбинирано с дърва (Декември,Януари и Февр.) и климатици(КПД 3) - 636 лв/от.сезон

Аз съм се спрял на вариант 4 не защото е най-изгодно (но пък срока на изплащане е най-голям), а е най-комфортно и уютно с него. Всяка стая си е двойно подсигурена така - хем на отопление с дърва, хем на климатик.
В този вариант дадените около 10 000 лв за климатици и камина с въздуховоди ще се изплатят за 8.5 години. Не е малко, но ако за база се вземе неизолирана/несанирана къща сроковете намаляват драстично ( в пъти)
При вар.1) около 1500 лв за радиатори - база
вар.2) камина - 5000лв - 1500=3500 - изплащане - 5 години
вар.3) климатици - 3500 - изплащане - 5 години
вар.4) камина+климатици - 8500лв - изплащане - 8.5 год.

За изолация на тавана си и вътрешна ТИ досега съм похарчил около 2800 лв.С подовата изолация и външната наесен имам още около 8000 лв разходи по ТИ. Или около 11 000 лв общо.
Ако не правех ТИ щях да имам ОТ на сезон - 38 144 кWh и съответно сметки при :
1) 6424 лв - изплащане на ТИ - 2 г. 3 мес
2) 3486 лв - 4 год.1 мес
3) 3052 лв - 4 год. 8 мес
4) 2310 лв - 6 год. 7 мес

И още един интересен извод - правилото за ТИ "колкото повече...." важи много повече ( в пъти) за подова и таванна ТИ, отколкото за външна, тест всеки вложен лев там за ТИ се отплаща с ефекта си много по ефективно отколкото вложените по стените, както за вътрешна ТИ, но и още повече за външна.
Нещо немога да схвана горните сметки, 11000 / 636лв/сезон = 17години изплащане, това е ако изолацията е такава че повече няма да има разходи за отопление/което е невъзможно/ приемам 50% намаление на сметката = 34г. изплащане :shock: Къде бъркам :?
valio2007 - специалист
sonofsyn написа:
Сега какво следва каква мощност за отопление и охлаждане.
Рекуператор също мисля да сложа.
4кВч охладитела мощност
3кВч отоплителна

ПС. Площа на прозорците е малко голяма. Особенно южните. Доколкото знам квадратурата на прозореца трябва да е 1/6 до 1/5 от площа на стаята.

Тема "Eнергийно ефективна къща & Oтопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: