• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
pif4o - специалист
Клеги, налага се да направя на дядото една тоалетна под едни външни стълби. Първо питам вас правилно ли съм намислил обратните води, за да не се налага да питам после когато е късно и стане белята та да ми триете сол на главата :)
Заложил съм от тоалетната Ф110 коляно, евентуално ревизя (кажете въобще нужна ли е), след нея разклонител Ф110 от ляво към сифона и една мивка с умалител към Ф50, от дясно с уширител към тръбата дето води в шахтата Ф160. наклон на тая Ф160 съм дал 3% или общо 15 см.
Така съм го намислил, а въпросите към вас са :
1: както съм вързал сифона към разклонителя нямали като пусна водта в тоалетната да вземе да избие през сифона?
2: нужна ли е ревизия?
3: можели вместо тази Ф160 тръба която съм замислил, да сложа до шахтата Ф110 и така всичко да е с един размер?
4: тръбата в канала трябва ли да лежи върху пясък или няква баласта или направо върху земята, същото така при зариване трябва ли първо пясък или нещо си и тогава да я заровя с пръст?
5: каква тръба да ползвам да е устойчива на огъване, гледам едни като гофрета по 6м дълги.
6: - и последно. Плочата която мисля да отлея под тоалетната, можели да я лея върху пръста или тряя някъв чакъл от долу или филц, също така в плочата трябва ли да има метална арматурна мрежа (плочата е с размер 110 на 200см.
Предварително благодаря на всеки отделил от времето си за помощта.

Прикачен файл

тео.jpg
pif4o - специалист
Баси, в БГ-мама до сега щяха да ми отговорят :-D
EDI - майстор
Щом няма критика, значи си прав. :-D Аз бих сложил 110 навсякъде, нямаш големи дебити вода, пък и разстоянието ти е достатъчно късо.Ще избегнеш и съединителя от 110 на 160.Сифона за какво ти е, и баня ли ще има.Нещо ми се вижда, че ще стане ниско, пробва ли да сложиш блока и да седнеш на него, да не ти опира главата в стълбите.
pif4o - специалист
Да Еди, идеята е някои ден да стане и баня, а това че ще е ниско хич ама хич не ме тревожи тя тая тоалетна сега ще е за дедото тои е на 85г. няма да я ползва кои знае колко още :) , а после като доиде тъщата ще и направя и баня, тя не е от най високите 1.60 я има, я няма :) ако тряя ша се превие малко и пак ще се изкъпе :-D абе все ще ги сместя някък си, имам възможност да дам още височина като изкопая малко основата но ще премеря и тогава :)
Щом може със 110 задачата се улеснява доста, избягват се некои нещица. Ще слопжа тогава и една ревизия макар че трасето е къса нека има глава не боли не се знае дано не потрябва :) А реално дебита на тази канализация е тази тоалетна, една мивка вътре в стаята и нашата баня горе на етажа, напълно достатъчно за 110 тръба :)
EDI - майстор
Ревизия сложи, че не се знае. :lol:
Няма смисъл да слагаш 160 ,сложи 110 и може да намалиш наклона на 2%.Ако сложиш ревизия ще се гледа и ще стане грозно.
pif4o - специалист
Приемам съвета колега :)
Я кажете само, плочата под тоалетната трябва ли да има баласт от долу или си може върху земята която е хубаво отъпкана и олегнала с годините и в плочата арматурна мрежа?
pif4o - специалист
Има ли проблеми по тръбата към шахтата ако има 1-2 колена ? и ако има трябва ли да се променят наклони ?
mirk - майстор
По добре е с дъги по 45гр. матряла ще взима завоите по лесно :wink:
GEORGI5959 - специалист
Няма да има проблеми, ако изпълниш канализацията така както си я замислил. Ф110 е напълно достатъчна. Ползуването на колена няма да попречи на нищо. Свързването на сифона от ф50 към ф110 го направи отгоре или по-високо отстрани на ф110 за да се застраховаш от връщане. Наклона ти е добър. Под бетона е добре да сложиш няколко см. инертен материал/какъвто имаш под ръка/, а самия бетон армирай с мрежа. За 5 м. дължина нямаш нужда от ревизия вътре в помещението, просто е излишен харч и труд.
При монтажа на тръбите в земята е добре отдолу да сложиш малко пясък или ситен филц за по-лесна нивелация и лягане върху цялата повърхност. Ако разполагаш с повече материал може да я зариеш цялата с него, ако не, става и с пръстта. Пластм.тръба Ф110 от обикновенните ще ти свърши работа, няма нужда от подсилени, ще носи достатъчно за полагане отгоре на бетон или тротоарни плочки, освен ако не минава тежка техника. Желая лека работа!
  • 1
  • 2

Тема "Правилна ли ми е канализацията" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: